Dammen: Landskampioen van Stigt Thans ruim langs Witte van Moort

Schiedam – Wethouder Laan was zaterdag aanwezig bij het begin van de met 12-8 gewonnen wedstrijd van Damvereniging van Stigt Thans tegen Witte van Moort. Voorzitter Tiny Mous krijgt hier de nieuwe wisselbeker uitgereikt ter gelegenheid van het vijfde kampioenschap van Nederland vorig seizoen. De wethouder kreeg in ruil het jubileumboek met de geschiedenis van de laatste vijftig jaar van de vereniging. Daar was eerder nog geen geschikte gelegenheid voor. Bij de laatste thuiswedstrijd vorig jaar was weliswaar de burgemeester aanwezig, maar werd het kampioenschap nog niet behaald. Dat gebeurde pas in de laatste ronde tijdens de uitwedstrijd tegen Frieslân.

Het was zaterdag een nogal stroeve wedstrijd. Reeds kort na de aanvang ging het mis op drie borden. Drie Schiedamse spelers werden het slachtoffer van een combinatie. Een schier onoverbrugbare achterstand leek binnen afzienbare tijd op het scorebord te komen. Echter de Schiedammers kromden hun rug. Anatoli Gantwarg, die nog nooit in de afgelopen twintig jaar een partij heeft verloren tijdens de nationale competitie liep in een simpele, maar verrassende wending. Hij kwam een stuk achter, maar wist nipt een remise-eindspel te bereiken. Daarbij kreeg hij wel wat hulp van tegenstander Gil Salomé. Deze miste op de 45ste zet een winnend overmachtseindspel. De computer zag het meteen. Na afloop van de partij zag je overal groepjes grootmeesters aan het zoeken van de winst.

Aan de andere borden slaagden Schiedammers erin terug te slaan. Vadim Virny mocht tegen grootmeester Marc Ndjofang uit Kameroen, de sterkste speler van Witte van Moort. Normaliter kun je daar slechts een snelle remise verwachten. Tot ieders verrassing werd er echt gespeeld. De na afloop stralende Oekraïner vlocht een venijnige combinatie in de stand, die compleet gemist werd door zijn Afrikaanse tegenstander. Typisch het soort combinaties dat Ndjofang zelf altijd neemt.

Rob Clerc speelde tegen Peter Hoopman. Daar is sprake van een flink krachtsverschil. In zijn gretigheid zoveel mogelijk materiaal van het bord te halen gaf Peter de gelegenheid een doorbraak op zeer lang termijn te realiseren. Misschien had hij nog voldoende tegenaanval. In de partij kwam dat er niet uit. Zijn laatste vrijpion werd gearresteerd op drie velden afstand van de damlijn. Het is altijd vervelend 30 zetten lang tegen een buitengewoon bedenkelijk eindspel aan te kijken in de wetenschap, dat het misschien nog ergens remise is. Maar je kunt het achter het bord gewoon niet vinden. Thuis komt de computer met allerlei verbeteringen. Maar daar heb je niets aan gedurende de partij.

Ron Heusdens had in Jan van Dijk een gerenommeerde tegenstander. Deze staat bekend om zijn combinatiespel. Dat was ook wat op het bord kwam. De ene merkwaardige afwikkeling na de andere speelde een hoofdrol. Een combinatie uit de match Andreiko – Sijbrands van 50 jaar geleden passeerde de revue. Beide spelers hebben er ongetwijfeld tijd aan besteed. Het won niet. Dus het werd niet genomen. Het eindresultaat t.w. een volledig vastgelopen stelling resp. een afwikkeling naar een dammeneindspel was wat onwaarschijnlijk. Ron Heusdens kwam in het eindspel twee stukken voor en tikte de stand moeiteloos uit.

Het Europees kampioenschap dammen 2022 algemeen en voor vrouwen werd van maandag 3 t/m zondag 9 oktober 2022 in Kortrijk gespeeld. Het Zwitsers systeem bestaande uit 9 ronden werd gehanteerd. De kampioenen uit 2018, Michael Semianiuk en Matrena Nogovitsyna, mochten hun titel niet verdedigen vanwege de schorsing van de Russische en Wit-Russische dambonden. De beste vijf mannen en de beste zes vrouwen plaatsen zich voor het eerstvolgende wereldkampioenschap, met een maximum van twee spelers per land. Jitse Slump werd tijdens het toernooi 2e na een spannende race met Jan Groenendijk, waarbij hij zelfs gedurende de laatste partij geruime tijd voluit in de race was voor de eerste plaats. Hij mag nu namens Nederland meedoen aan het wereldkampioenschap en behaalde de internationale grootmeestertitel. Daarmee heeft damvereniging van Stigt Thans nu 6 internationale grootmeesters in het eerste tiental.

Foto: van Stigt Thans


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl