Dammen: Landskampioen van Stigt Thans begint stroef

Den Haag – Ook dit jaar had van Stigt Thans een stroeve start van het damseizoen. Het eerste won nipt met 11-9. Met twee teams in de ereklasse ging de aandacht zaterdag meer uit naar het tweede, dan naar het eerste. Dat mocht tegen Witte van Moort een topploeg uit het oosten van het land. Deze kwamen zelfs met twee grootmeesters. Het werd een 12-8 nederlaag. Maar er had meer ingezeten. Het derde was met de 11-9 overwinning op VAD uit Amsterdam best tevreden. Sinds mensenheugenis wordt deze wedstrijd immers verloren.

Het eerste speelde tegen dezelfde tegenstander als vorig jaar, Arnhem. Ook dit jaar was het lang volstrekt onduidelijk waar de punten vandaan zouden moeten komen. Ron Heusdens was de enige, die er doorheen brak. Daarna was het afwachten of iedereen het droog zou houden. Het scheelde niet veel. Maar voorzitter Frits Luteijn wist met een verrassende wending een schijnbaar verloren stelling te redden en de overwinning veilig te stellen.

Meerdere spelers zaten op het kolen. Zondag begint een Wordcuptournooi in Izmir, Turkije. Drie Schiedammers spelen mee en moesten een uur na de wedstrijd in het vliegtuig zitten. Daarnaast deed Anton van Berkel mee met het WK 64-velden. Dit tijdnood probleem werd vanzelfsprekend voor de respectievelijke tegenstanders verborgen gehouden. Anders hadden deze hun tijd tot de allerlaatste seconde verbruikt om extra puntjes uit het vuur te slepen. De haast ging wel zichtbaar ten koste van de scherpte van het spel. Matchwinnaar Ron Heusdens wist als enige van het stel te winnen. De anderen moesten na een slordigheidje in een teleurstellende remise berusten.

Zaterdag was ook de eerste wedstrijd van de jeugdspelers Emre Hageman en Berke Yigittturk. Emre mocht tegen internationaal grootmeester Hans Vermin, die toevallig eventjes in Nederland was. Deze was uiteindelijk een tandje te sterk voor hem. Maar lange tijd knaagde de twijfel. De verdediging van Emre werd langdurig gevoerd in de minuut, die bij elke zet van de moderne Fischerklok er weer bijkomt. Meer spelers doen dat. Hans Vermin speelt maar enkele partijen per jaar en werd daar naar eigen zeggen bloednerveus van. Berke speelde tegen internationaal meester Gil Salomé. Er kwam een variant op het bord, die volgens zijn zeggen een 25 zetten diepe oude openingsstudie is. Berke speelde 21 zetten lang zonder veel na te denken de hoofdvariant. Na afloop vroeg Gil Salomé zich vertwijfeld af of deze dat allemaal achter het bord berekend had…

Bron: Van Stigt Thans


Het laatste nieuws:

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl