Dammen: Van Stigt Thans maakt zich op voor competitiestart

Schiedam – Zaterdag 5 oktober begint de nieuwe damcompetitie. Hijken is regerend kampioen. Sinds jaren geldt het Schiedamse van Stigt Thans als belangrijkste concurrent. Twee jaar terug wist het zelfs Hijken verrassend af te troeven en de titel te pakken. Vorige jaar lukte dat net niet. Dit jaar nieuwe kansen.

Het zal moeten gebeuren met grotendeels hetzelfde team bestaande uit vijf grootmeesters en drie internationaal meesters. Maar sommigen daarvan hebben een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Jeugdspeler Jitse Slump speelt op het ogenblik in het echte wereldkampioenschap en is misschien over een week grootmeester. Ook Casper Remeijer heeft dit jaar een enorme sprong gemaakt en speelde in het Nederlands kampioenschap naar een verrassende vijfde plek. Echter deze ongekende weelde valt nog steeds in het niets in vergelijking met concurrent Hijken, die speelt met negen grootmeesters, waaronder de wereldkampioen Roel Boomstra en Harm Wiersma.

De enige nieuwkomer in het eerste team is Vadim Virny. Hij is één van die legendarische jeugdspelers uit de Sovjet Unie, die op jonge leeftijd uit de klas zijn geplukt, een trainer toegewezen kregen en de rest van hun jeugd alleen maar met dammen bezig waren. In 1983/1984 werd hij uit het niets zomaar Europees kampioen en uitdager van Harm Wiersma in de strijd om de wereldtitel. Tegenwoordig woont hij met zijn vrouw, Elena Altsjoel (Wereldkampioene 1980, 1982, 1983, 1984 en 1985) in Duitsland. Hij heeft jarenlang aan zijn maatschappelijke carrière de voorkeur gegeven. In 2011 heeft hij zich zonder enige voorbereiding geplaatst voor het wereldkampioenschap. Kennelijk is hij het niet verleerd. Hij speelde bij diverse Nederlandse verenigingen. Hij heeft het hoogste elo. Twee punten meer dan Gantwarg. Hij geldt als levensgevaarlijk als de openingsfase voorbij is. Typisch een Russische beer, die je als tegenstander niet lichtvaardig moet wekken.

Het vorig jaar gedegradeerde tweede team probeert direct terug te komen op het hoogste niveau met de Afrikanen Christian Niami en Thomy Mbongo uit Kameroen en jeugdwereldkampioen Emre Hageman.

Bron: Van Stigt Thans


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl