Schiedam – Tot grote blijdschap van damvereniging van Stigt Thans kon er zaterdag weer een damcompetitieronde worden gespeeld. De competitie kan nu normaal tot het einde vervolgd worden. Zonder de laatste vier ronden kun je nu eenmaal geen kampioen worden. Na zeven gedecideerde overwinningen kan het kampioenschap de Schiedammers bijna niet meer ontgaan. Met een monsterscore van 17-3 werd degradatiekandidaat Arnhem verpletterd. De enige, die nog een beetje kan volgen, is Hijken, die met 15-5 Wageningen versloeg. De twee andere concurrenten Huissen en Damlust speelden gelijk en kwamen een punt verder achter. Een beetje jammer is, dat het tweede van Schiedam het goede voorbeeld niet wist te volgen en mededegradatiekandidaat Lunteren met een gelijkspel liet wegkomen.

Er werd zaterdag niets aan het toeval overgelaten. Iedereen werd aan een QR-code check onderworpen. Iedereen liep de halve dag met een mondkapje rond. Alleen tijdens de partij mocht het af. Dat is niet alleen omdat de regering dit verordonneerd heeft. De gemiddelde leeftijd van de spelers is van dien aard, dat ze gewoon niet achter het bord verschijnen als ze het niet vertrouwen. De uitslag werd nog wat groter dan verwacht, doordat enkele spelers van Arnhem, vanwege de strikte QR-code check verstek lieten gaan.

Zoals gebruikelijk opende Frits Luteijn de score. Daarna volgde Casper Remeijer en Gantwarg. De laatste bekroonde een fraaie omsingeling met een combinatienet. Zijn tegenstander rekte het vonnis eventjes met een stukoffer. Maar werd toch vlot opgebracht. Jitse Slump pakte het complete bord tegen een hekstelling en liep er daarna gewoon doorheen.

Anton van Berkel had een ongelukje in de opening en stond gedurende lange tijd met de rug tegen de muur. Zo heeft hij het echter graag als typische counterspeler. Het inspireert de tegenstander tot woeste winstpogingen. Nadat hij zijn voorpost had gered, was het onmiddellijk over. Daarna ging het om de vraag of het 15, 16 of 17 punten gingen worden. Ron Heusdens en Emre Hageman hadden een mooie stand, maar het was lange tijd niet duidelijk of het ging winnen. In remisestand toonden ze zich echter tactisch handiger.

Belangrijk voor een ploeg als Schiedam is om geconcentreerd te blijven. Een belangrijke bijdrage daaraan levert Frits Luteijn, die ondanks een relatief lage elo in ongelooflijk korte tijd de ene invaller naar de andere opbrengt. Zaterdag stond er aan het einde van de partij een uur en twintig minuten op de klok tegenover 34 seconde van de tegenstander. Na zeven ronde heeft hij 13 punten en staat op de topscorerslijst twee punten los van zijn ploeggenoten Rob Clerc en Jitse Slump. De invallers worden steeds nadrukkelijker gewaarschuwd. Het helpt niet. Het is puur een kwestie van goede tijdverdeling en geduld. Zodra de tijd van de tegenstander op is, stort het verzet ineen. Zolang Frits wint, moeten de anderen puur uit pure trots ook wel winnen.

Bron: Van Stigt Thans


Het laatste nieuws:

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl