Dick Tijdeman (SVV): ‘Van Europacup tot kelderklasse’

Aanstaande woensdagavond 9 mei om 19:30 strijdt Dickie Tijdeman als Schiedams kampioen SVV (zo) tegen Vlaardings kampioen Deltasport om de SuperCup. Waar de geboren Hagenaar in het eerste seizoen van de Schiedammers in de absolute kelder van het amateurvoetbal werd geconfronteerd met tegenstanders als Blankenburg, waar met meer dan 20 doelpunten verschil van werd gewonnen, en de spits zelf met het absurde aantal van 45 doelpunten topscorer werd, stonden zijn vroege voetbaljaren als prof bij Feyenoord waar hij deel uitmaakte van de selectie die de UEFA-cup pakte, in schrill contrast.

Door: Mischa keemink

Schiedam – “Doelpunten maken verveelt nooit, op welk niveau ook” was getekend Dicky Tijdeman. De doelpuntenmachine van SVV (zo) stoomt met zijn ploeg in indrukwekkend tempo op naar sportieve revanche en is promotie naar de tweede klasse inmiddels een feit.

De “balvaste spits” startte zijn voetballoopbaan om de hoek bij ADO om vervolgens te worden weggekaapt door PSV. Na drie mooie jaren bij de eindhovenaren, waarin de ouders van het talent de nodige kilometers maakte naar de lichtstad, klopte Feyenoord aan en vanaf dat moment bevond de aanvaller zich in het summum van het Nederlandse voetbal. ”Een geweldige tijd” kijkt hij terug. “Ik speelde jaren met o.a. van Persie en Glenn loovens. We hadden een geweldig elftal en werden elk jaar kampioen.”

UEFA CUP

Waar een aantal teamgenoten doorbraken naar de absolute wereldtop schopte de spits
het tot het belofte elftal van de stadionclub en maakte, als selectiespeler van heel dichtbij de legendarische EUFA Cup winst in 2002 mee. “Dit was echt uniek natuurlijk Op het moment dat we de UEFA CUP wonnen was ik volwaardig selectiespeler en trainde ik regelmatig met de A-groep mee. Ik heb alles van heel dichtbij mee mogen maken en theoretisch ben ik ook winnaar van deze prijs.” Kijkt hij terug.
Uiteindelijk kwam het voor Tijdeman niet tot een debuut in de hoofdmacht maar wel kwam de aanvalsleider tijdens een verhuurperiode bij “kleine broer” Excelsior Rotterdam tot vier eredivisiewedstrijden.

Blessure

Waar de carrière van de inmiddels in Rotterdam woonachtige aanvaller alleen maar een opgaande lijn had gekend ging het op 20-jarige leeftijd mis op een schoolplein. “Ik wilde een bal terugschoppen en er lag een stoeptegel scheef waardoor ik struikelde. ik hoorde knak en wist meteen dat het mis was.” De vrees werd werkelijkheid en een afgescheurde kruisband en gescheurde miniscus was het resultaat. “Vanaf dat moment heb ik me niet meer top gevoelt en ondanks dat aanbiedingen van aantal Jupilerclubs heb ik besloten om een stap terug te doen. Ik had aan het hoogst haalbare geroken en ik wist dat dit gezien mijn fysieke gesteldheid er niet meer in zou zitten.” Stelt hij.
“Achteraf denk ik weleens dat het allemaal te snel is gegaan. Ik heb natuurlijk als jonge voetballer een geweldige tijd mee mogen maken maar ik heb in die jaren ook een hoop moeten missen. We trainden
bij Feyenoord drie keer per dag en elk uurtje gaat naar het voetbal. Tijdens mijn blessure kwam ik erachter dat het ook weleens lekker was om gewoon op vakantie te gaan als je wilde en nergens rekening mee hoeven te houden. Na mijn beslissing om te stoppen had ik ook maanden geen zin in voetbal of iets wat daarmee te maken had”

Amateurs

Uiteindelijk raapte de spits zichzelf bij elkaar en kwam toch het voetbaldier weer boven kruipen. De stap terug werd gezet naar de amateurs
van de kuipclub en via Leonidas, Neptunus, Haaglandia, Poortugaal, OVV, DRL mag nu SVV (zo) gebruik maken van zijn diensten. “Het is een totaal andere beleving maar daardoor misschien wel leuker. Daarbij komt het dat ik ook bij de amateurs altijd in elftallen heb gespeeld met zeer goede voetballers waardoor ook de trainingen op een hoog niveau liggen. Waar ik wel naar kijk is of de club een visie en een goed verhaal heeft want je moet wel ergens naartoe werken vind ik. Ook op dit niveau.”

Doelpunten 

Ook bij SVV trof hij in Toon Wolters een trainer met een duidelijke visie. Deze kreeg hem zover om voor het eerst in zijn leven op het absolute laagste voetbalniveau van Nederland in te stappen om te bouwen aan iets moois bij de Schiedammers. “Het was in het begin wel even slikken inderdaad. Maar wij hebben ook bij SVV weer een groep met echt goede voetballers die werken aan een plan. Ook dit jaar speel je weer weinig wedstrijden waar het echt om gaat maar de momenten als een bekerfnale, het Schiedams kampioenschap en dadelijk de supercup tegen Deltasport dan krijg ook ik echt weer die wedstrijdspanning waarin ik graag wil laten zien wat ik kan. Want geloof me, de winnende maken in de laatste minuut op welk niveau dan ook dat verveelt nooit!”

Dit is een artikel uit de gloednieuwe waterwegsport.nl krant. Lees hieronder de voorjaarseditie online !
of pik hem op bij je vereniging !

 


Het laatste nieuws:

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Mischa Keemink

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl