Eredivisie: Sparta beslecht Groningse muur en wint

ROTTERDAM – In de zevende speelronde van de Eredivisie heeft Sparta zaterdagmiddag drie punten overgehouden aan het treffen met FC Groningen. Op het Kasteel werd het na een mat duel 2-1.

De thuisploeg, met ditmaal doelman Schoonderwaldt in de basis (eerste goalie Olij bleek geblesseerd red.), startte voortvarend. Over de vleugels werd het geprobeerd via Saito en Van Crooij, maar het was verdediger Sambo die Groningen-goalie Verrips als eerste testte met een afstandsschot. Daarna leek Sparta de score te openen via aanvoerder Auassar, maar zijn treffer werd na tussenkomst door de VAR afgekeurd vanwege buitenspel.

Muur
Tot die tijd wist FC Groningen niet veel te brengen, behalve één schot van Abraham. Die werd uiteindelijk gepakt door Sparta-goalie Schoonderwaldt. De gastheer bleef het weliswaar proberen, maar de bezoekers trokken een hoge groene muur op rond de eigen zestien. Hierdoor kon Sparta eigenlijk nooit een echte vuist maken. Uiteindelijk mocht Van Crooij nog aanleggen voor een vrije trap, maar zijn inzet werd opnieuw knap gered door Verrips.

Spelbeeld
Na de theepauze veranderde er het eerste kwartier niets aan het spelbeeld: Sparta wilde wel maar kwam niet door de Groningse muur heen. Uiteindelijk ontbrande de wedstrijd toch doordat de bezoekers op links kwam opzetten via Määttää. Die gaf een uitstekende voorzet op de Amerikaans international Pepi. Deze rondde met het hoofd koelbloedig af: 0-1. Sparta moest nu komen en wilde wel, maar de Groningse muur bleef lang een sta-in-de-weg. Toch kreeg de thuisploeg na 72 minuten een hoekschop, die genomen werd door Van Crooij. Mijnans kwam boven zijn bewaker Van Gelderen uit en kopte snoeihard binnen: 1-1.

Na de gelijkmaker rook Sparta bloed en probeerde het toch de bezoekers opnieuw uit elkaar te spelen. Via Van Mullem en Sambo lukte dat ook, maar bleek de voorzet niet voldoende. Naderhand kregen Lauritsen (kopbal) en Pinto (intikker) nog mogelijkheden, maar scoren deden zij niet. In de slotfase werd Lauritsen door Te Wierik gevloerd en mocht Van Crooij aanleggen voor de pingel. Daarmee schoot hij Sparta naar de 2-1 thuiszege in de laatste minuut van de wedstrijd. Door de zege heeft Sparta na zeven duels tien punten. Voorlopig brengt ze dat in het linkerrijtje van de Eredivisie op de zesde plaats.

Avatar foto

Michael de Vogel

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl