Harry van Kapel nieuwe trainer M.S.V.’71

Schiedam – Harry van Kapel gaat komende seizoen bij M.S.V.’71 aan de slag als nieuwe hoofdtrainer. De oud prof van SVV tekende deze week een eenjarig contract bij de club uit Maassluis. Hij volgt daarmee de vertrekkende trainers Ron Carli en Tim Kolmus op. We spraken de geboren en getogen Schiedammer voor een eerste kennismaking.

De 58 jarige Harry van Kapel is geen onbekende in de voetbalwereld. In de jaren tachtig speelde hij als middenvelder betaald voetbal in de eerste divisie bij SVV uit Schiedam met o.a. Leen Warnaar, Jan Mulder, Peter van Velzen en Henk Salari. Na zijn actieve voetbal carrière werd van Kapel trainer. In die hoedanigheid was de ex prof o.a. actief bij SVV, PPSC, Alexandria’66, Jai Hind, Excelsior’20 en afgelopen seizoen bij 1e klasser Oude Maas als assistent van hoofdtrainer Ton van Bremen.

Verrast

Oude Maas gaat volgend jaar fuseren met Poortugaal. Van Kapel was in gesprek met de nieuwe fusieclub om daar aan de slag te gaan toen M.S.V.’71 onverwachts belde. “Dat verraste me eerlijk gezegd wel” vertelt de amicale van Kapel. Technisch coördinator Paul van Loenen nodigde me uit voor een gesprek. M.S.V.’71 had een profielschets gemaakt en er waren mensen binnen de vereniging die mij kenden en vonden dat ik wel bij M.S.V.’71 paste. Later heb ik ook gesproken met een afvaardiging van de spelersgroep. En zo is het balletje gaan rollen. Ik hield een goed gevoel over aan die gesprekken en heb daarom besloten om met M.S.V.’71 in zee te gaan.

De overgang naar M.S.V.’71 is voor van Kapel, die in het dagelijks leven administrateur is bij het Rotterdamse tankopslagbedrijf odfjell niet helemaal een sprong in het diepe. “Ik kende al wat mensen bij M.S.V.’71. Jan Poulus natuurlijk en de familie Mohunlol. Ron Carli ken ik ook. Nog uit mijn PPSC tijd. Verder heeft Hans Leermakers, de verzorger van Oude Maas me over M.S.V.’71 vertelt. Die heeft hier ook gewerkt. De ploeg kende ik ook al een klein beetje. Ik weet dat er een aantal jonge spelers zijn overgekomen van Excelsior’M. Vorig seizoen heb ik ze zien spelen tegen PPSC. Daar speelt mijn zoon en is Henk Salari de trainer. Ik vond het een jonge gretige groep. Een drive zat erin. Ik was daar wel enthousiast over. En ik begreep dat de selectie voor een groot deel intact blijft het komende seizoen”.

Type trainer

“Ik ben een enthousiaste trainer” antwoord van Kapel op de vraag wat voor soort trainer hij is. “Niet iemand die als een gek langs de lijn tekeer gaat hoor. Maar ik loop wel in mijn vakkie heen en weer. Ik kan niet stilzitten. Er zitten tegenwoordig zoveel facetten aan het voetbal. Het tactische voetbal deel en het groepsproces bijvoorbeeld. Bij elke ploeg moet je de accenten weer ergens anders leggen. Dat ligt ook aan het niveau waarop je traint. Inspanning en ontspanning zitten bij mij heel dicht bij elkaar. Tegenwoordig ben je ook nog een soort people manager. Dat ligt mij wel. Ik houd van eerlijkheid. Ga geen smoesjes verzinnen. Zeg gewoon eerlijk tegen mij dit speelt er. Punt. Ik luister naar iedereen, maar uiteindelijk neem ik de beslissing. De mens in de speler leren kennen vind ik belangrijk. Ik laat mijn ploeg het liefst 4-3-3 spelen met kleine variaties. Maar als ik daar niet de juiste spelers voor heb, moet je je aanpassen aan je materiaal. Dat lijkt me vrij logisch.

Verwachtingen

Het is een bijzonder toeval  dat de 2 Schiedamse voetbalvrienden Henk Salari (bij VDL) en Harry  Kapel (bij M.S.V.’71)  beiden bij een Maassluise club aan het werk gaan. Wat verwacht Harry van Kapel, die in het bezit is van het trainersdiploma UEFA C van het komende seizoen bij zijn nieuwe club. “Ik verheug me erg op de samenwerking met de groep en met Jan Poulus. Hij wordt mijn assistent. En er wordt gezocht naar nog een assistent trainer. Daarover zijn gesprekken gaande. Ja, ik weet met wie. Ik ken hem goed. Maar ik ga niet zeggen wie dat is. Dat lijkt me logisch. Het is nog niet rond. Wat betreft de sportieve verwachtingen vind ik moeilijk om daar nu al uitspraken over te doen. Hoe gaat de groep met de teleurstelling van degradatie om. Hoe ziet de groep er volgend seizoen precies uit. In welke afdeling kom je te spelen en misschien komen er weer hele sterke teams over van de zondag. Je weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik erg uitkijk naar het nieuwe seizoen bij deze gezellige club. Ik heb het idee dat ik hier wel op mijn plaats ben. We gaan het zien”.

Foto: Mischa keemink


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl