Henk de Zeeuw: ‘Ik hoop natuurlijk op een mooie, ambitieuze club’

HVH – De meeste contractbesprekingen met spelers en trainers vinden tegenwoordig al plaats in de maand december, soms nog eerder. Sommige trainers – ook in het amateurvoetbal – halen zelfs de kerst niet. Vlak vóór kerst, op dinsdag 18 december jl., kreeg Henk de Zeeuw (38) van het HVC’10- bestuur te horen dat zijn contract niet verlengd zou worden. Dat was bepaald geen leuke kerstboodschap. Gevraagd naar zijn mening wil Henk de Zeeuw één keer zijn kant van deze zaak belichten. Daarna streep eronder en er niet meer op terugkomen.

Door: Cees van der Pol

Werd de gevulde kalkoen nu van het menu geschrapt en vervangen door een gehaktbal?

,,Nee, zo erg was het nog niet, maar het was wel even slikken. Ook voor de mensen om mij heen. Die dinsdagochtend was ik er goed ziek van. Ik was erg teleurgesteld, ook al omdat ik het niet had zien aankomen. Ik had graag bij HVC’10 willen blijven. Ik kreeg twee jaar geleden de kans om er als hoofdtrainer aan de slag te gaan. Ik had ook nog niet het gevoel er klaar te zijn. We gaan de tweede helft van de competitie in met drie punten achterstand op de koploper. Dat is mooi, zeker gezien ik nog maar één wedstrijd met mijn veel scorende voorhoede van vorig seizoen heb kunnen spelen. Het was bovendien een aderlating, dat Steve Escalona vrij onverwacht naar Aruba vertrok.”

Salariseisen te hoog? In alle berichten van HVC’10 lees je dat de club met een schuld kampt vanwege de nieuwbouw van een paar jaar geleden en dat er bezuinigd moet worden?

,,We hebben het nooit over geld gehad. Mijn salaris zou zeker geen struikelblok zijn geworden. Volgend jaar ga ik de opleiding UEFA-A doen. Ook daarom wilde ik graag blijven. Het is namelijk fijn om bij een club te zitten waar je iedereen al kent en andersom.”

Waar ging het dan mis?

,,Op 22 november jl. heb ik met de TC gesproken om mijn wensen kenbaar te maken. Het was een kort gesprek van tien minuten, maar ik ging er echt met een goed gevoel weg. Geen geluid gehoord dat ik niet goed functioneerde. Daarna kwamen er weken van radiostilte. Ik heb in december toen zelf maar om een reactie gevraagd.”

Je kreeg een uitnodiging voor een gesprek met de voorzitter en met het bestuurslid voetbalzaken en toen?

,,Ik kreeg te horen dat eind november alle verkeerslichten op ‘groen’ stonden en dat er enkel nog een klap op ‘de knop’ moest worden gegeven. Er zijn daarna echter ontwikkelingen geweest die buiten mij om gingen. De verkeerslichten gingen blijkbaar eerst op oranje en uiteindelijk op rood. Ook kreeg ik te horen dat ik eigenlijk ‘te goed’ en ‘te ambitieus’ voor HVC’10 was. Dat zie ik dan maar als een groot compliment. Daarnaast zeiden ze dat er op de avond ervoor – op maandag 17 december dus – een nieuwe trainer was benoemd.”

The local hero?

,,Van ‘local heroes’ kun je het nooit winnen. Ik heb gehoord dat er een stroming binnen de club is die dat al veel langer had gewild. Het bestuur kon die krachtige, interne stroming niet negeren. Ik weet dat bestuurders nu eenmaal knopen moeten doorhakken. Ik heb daar wel begrip voor, want het is lang niet altijd gemakkelijk. Maar de wijze waarop er naar mij toe gehandeld is, had ik graag anders gezien.”

Vanuit spelers heb ik begrepen dat de meesten wel met je door wilden gaan.

,,Wat ik ervan gehoord heb – en ik heb veel spelers gesproken – hadden ze graag met mij door willen gaan en waren ze zelf ook verrast. Net zoals veel andere mensen binnen HVC’10 verrast waren, getuige de reacties die ik kreeg via apps en de telefoon. Dat is natuurlijk fijn om te horen en ik heb dat erg op prijs gesteld.”

Er is ook geen peiling onder de spelers gehouden, weet ik.

,,Ik heb van spelers gehoord dat dit de laatste jaren wel steeds gebeurde. Ik kreeg van steeds meer spelers de vraag: ’Trainer, wanneer ga je verlengen?’ Na de laatste competitiewedstrijd vóór de winterstop tegen RCL kwam er een speler naar mij toe, die het vreemd vond dat er nog geen peiling was geweest bij de spelersgroep. Hij adviseerde mij om snel duidelijkheid te vragen bij het bestuur. Ik heb toen meteen zondags daarna aangegeven dat ik wilde weten waar ik aan toe was. Dat gesprek werd dus gehouden op dinsdagochtend 18 december.”

HVC’10 vond je dus te ambitieus? Een Hoeks verschijnsel is dat toch: laat ons maar een beetje lekker ballen, het liefst in de buurt en niet te hoog s.v.p.?

,,Nee hoor, ik weet van een paar spelers dat die nog graag een jaar of wat eerste klas willen spelen. Als je goed kunt voetballen, wil je dat toch ook? Betere tegenstanders, betere accommodaties en betere scheidsen. Bij mijn aanstelling twee jaar geleden gaf de TC aan, dat de vereniging een stabiele tweedeklasser wil zijn. Maar de TC zelf en de spelers wilden toch graag op termijn naar de eerste klasse. Een echte sportman wil immers altijd winnen. Vooral als dat binnen de mogelijkheden ligt.”

In het persbericht staat, dat de club nu kiest ‘voor een strategisch beleid op langere termijn’. Staat je vertrek daar niet haaks op? Je gaat toch de opleiding UEFA-A volgend seizoen volgen?

,,Men heeft bij mij aangegeven dat ze er bij HVC’10 van uitgingen, dat ik weg zou gaan op het moment dat ik mijn A-diploma zou hebben behaald. Daar heb ik me echter nooit concreet over uit gesproken. Ik heb met veel plezier vijf jaar bij FC ’s-Gravenzande en bijna tien jaar bij mijn vorige werkgever Masters in Finance gewerkt, waarbij we samen veel mooie dingen hebben bereikt. Ambitie kan mooi samengaan met loyaliteit, zolang je beleid maar gericht is op vooruitgang.”

Jij wilt toch altijd resultaat? Je hebt je in de beker laten afdrogen door Spijkenisse, daar pas je voor?

,,Gezien het feit dat op die novemberdatum te veel basisspelers afwezig waren, hebben we drie keer geprobeerd de wedstrijd te verzetten. Spijkenisse wilde daar niet aan meewerken. We zijn toen met een heel jong team naar de hoofdklasser afgereisd, waar spelers een dik maandsalaris krijgen.”

,,Ja, ook al lijkt het een grote nederlaag, ik was best trots op die jochies. Ik ben dan ook wel een trainer die een jongen van achttien de week erna in de basis laat staan, als hij tegen Spijkenisse goed heeft gepresteerd. Dat is misschien niet leuk voor de anderen, maar wel eerlijk.”

Het hart op de tong heb je inderdaad, Henk.

,,Voetbal is echt alles voor me. Ik ben er zo betrokken bij. Wil altijd winnen en kan slecht tegen m’n verlies. Zeker als er een door mij vermeende oneerlijkheid in het spel is. We hebben dit seizoen zegge en schrijve één pingel mee gekregen, het hadden er zeker zes moeten zijn. Maar ja, er is geen VAR. Dan kan ik moeilijk mijn mond houden. Hier moet ik nog beter mee leren omgaan. Op zaterdagavond kan ik dan nog goed ziek zijn, op zondag is het al een stuk minder. Daar helpen mijn vrouw en mijn kinderen aan mee.”

Zeker vaak in die twee jaar een functioneringsgesprek gehad?

Henk (lachend): ,,Nee, dat niet. Wel natuurlijk regelmatig overleg met de TC en andere trainers over de doelstellingen en de beleidspunten waarvoor ik verantwoordelijk was. Daarover was men dus tevreden. Mijn eerste echte functioneringsgesprek bij HVC’10 was dus eigenlijk ook meteen mijn laatste……”

Heb je na dat slecht-nieuwsgesprek niet overwogen meteen op te stappen?

,,Ik heb intussen wel geleerd in mijn leven dat je belangrijke beslissingen niet in “emotie” moet nemen. Bovendien zit dat opstappen niet in mijn karakter. Als je vervolgens hoort dat de spelersgroep graag met je door wilde, dan kun je het ook niet maken naar hen toe. Ik wil het seizoen gewoon goed afsluiten en met de groep voor promotie gaan. Alles ligt in de tweede klasse C in feite nog open en we staan er goed voor, zeker als we iedereen fit hebben.”

En daarna…?

,,Ik hoop natuurlijk op een mooie, ambitieuze club. Zaterdag of zondag, maakt me niet veel uit. Ik ben, zoals hierboven gezegd, door de KNVB toegelaten om volgend seizoen de opleiding UEFA- A te volgen. Daarmee kan ik in de toekomst hoger gaan trainen. Er zijn al clubs die zich bij mij gemeld hebben, maar daar kan ik nu nog niet heen, omdat ik nu nog UEFA-B heb. Ik zie mijn toekomst in het voetbal liggen en daarvoor moet veel opzij. Je moet je droom altijd een kans durven geven. Ik ga de hele maandag naar de opleiding in Zeist en ik hoop er veel dingen te leren. In het verlengde daarvan moet ik ook stage bij een club lopen. Ik hoop op toestemming van de KNVB om dat volgend seizoen bij Jong Sparta te kunnen doen. Ik zou namelijk graag bij Jeroen Rijsdijk (ex-Excelsior Maassluis) stage willen lopen. Ik heb erg goede verhalen over hem gehoord. Zelf heb ik jarenlang bij Sparta gespeeld en dat zou dus geweldig zijn.”

Daarnaast heb je sinds dit jaar je eigen voetbalopleidingsschool gestart, Socatots?

,,Dat is een van oorsprong Braziliaans ontwikkelingsprogramma waar jonge kinderen van 1-5 jaar samen met hun ouders leren bewegen. Dat werken met kleine kinderen doe ik met ontzettend veel plezier, maar daardoor kan ik ook veel tijd vrij maken voor mijn trainerschap We groeien hard en de start was erg succesvol. We gaan in 2019 dan ook uitbouwen met meer vestigingen en meer initiatieven.”

Wat hoop jij dat jij in die twee jaar aan HVC’10 hebt meegegeven?

,,Ik hoop een stukje winnaarsmentaliteit te hebben toegevoegd en het spelen met lef en durf. Je kunt altijd meer dan je op het eerste gezicht denkt. Ga er dan ook voor. Als je in een eerste elftal wilt spelen, moet je er wel wat voor over hebben. Niet opgeven, ook niet als je achter staat. Verliezen kan of mag, maar alleen als je alles hebt gegeven. Daarnaast hebben spelers zich zeker ontwikkeld, ook al hebben ze dat voor het grootse deel natuurlijk zelf gedaan. Het leukste van ‘trainer zijn’ is dat proces te mogen begeleiden.”

Wat heb je zelf van je tijd bij HVC’10 geleerd?

,,Ik heb mooie mensen ontmoet, die veel voor de club in het dorp over hebben. Dat is fijn om mee te maken. Het bekende ‘warme bad’. Daarnaast heb ik me kunnen ontwikkelen als trainer-coach op belangrijke onderdelen van het vak. Vooral in het omgaan met spelers heb ik mooie stappen kunnen maken. Maar ik heb ook gemerkt dat de voetbalwereld niet altijd zo in elkaar steekt als jij denkt. Dat is misschien een pijnlijke, maar ook een wijze levensles. Daarom wil ik hier gewoon goed afsluiten en niet meer terugkijken op deze laatste paar weken als ik aan HVC’10 denk. Maar wel aan de club die me liet debuteren als hoofdtrainer.”

Foto: Mischa keemink


Het laatste nieuws:

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Mischa Keemink

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl