In memoriam – Jan de Groot (89): ‘Tot op het laatst Fortunees en Victoriaan in hart en nieren’

Op dinsdag 26 mei is Jan de Groot, het oudste lid van Victoria’04, overleden.

AD verslaggever maar bovenal amateurvoetballiefhebber, Perry lievaart, de kleinzoon van de Fortunees in hart het nieren schreef een prachtig eerbetoon aan zijn ‘voetbalopa’ die tot op het laatst oprecht kon genieten van het voetbalwereldje bij de amateurs en dan met name bij zijn jeugdliefde Victoria’04:

‘Jan is in 1948 lid geworden van Fortuna. Aan de hand van zijn vader Marius betrad hij midden jaren ’30 voor het eerst de velden van de club in destijds Vlaardingen-Ambacht naast de boerderij van Zuidgeest en later die van de Levers Zeep Maatschappij. Velden waren veredelde weilanden, wassen gebeurde met slootwater. Zelf voetballen deed hij op straat in het oude centrum van Vlaardingen of onderaan de Maassluissedijk. Er werd ‘straat tegen straat’ gespeeld, waarbij Jan onafscheidelijk was van zijn beste vriend Izaak Smits, die later furore maakte in het eerste elftal. Geld voor schoenen was er niet en omdat door de neuzen van klompen de geïmproviseerde bal lek zou gaan, werd er veelal op blote voeten gespeeld.

Na de crisisjaren ’30 en de Tweede Wereldoorlog kon hij met het geld dat hij verdiende als ijzerwerker op de Vlaardingse scheepswerven eindelijk een paar (tweedehands) voetbalschoenen kopen en maakte hij op 17-jarige leeftijd zijn debuut in het rood-geel in Fortuna 7, veelal geleid door de grondlegger van de club: Mar den Breems. De partijen als lepe linksbuiten op de bijvelden tegen ex-profs in lagere elftallen van clubs als Feyenoord, Sparta en Xerxes. Fietstochten naar verre uitwedstrijden op de eilanden en Rotterdam-Zuid. Ze zorgden voor onuitwisbare herinneringen.

Als trouw lid van het rood-gele supporterslegioen dat wekelijks Fortuna ondersteunde, maakte hij glorieuze tijden mee. Eindelijk promotie naar de tweede klasse in 1944 na jarenlange pogingen door een treffer van Cor Boere in de allerlaatste seconden tijdens de beslissingswedstrijd tegen VOC. Het bereiken van de eerste divisie in 1956 door, gesteund door duizenden ‘haringkoppen’, in Amersfoort met 2-1 te winnen van Tubantia. Het kampioenschap van de eerste divisie in 1962, maar nét naast het eredivisieschap (!) grijpen na de nederlaag tegen Heracles. En hij had met alle Vlaardingers de grootste lol in de kantine van scheepswerf Wilton-Feijenoord, volzittend met trouwe supporters van Feyenoord, in het behangen van de muren met krantenknipsels over een even legendarische als onmogelijk geachte overwinning. Fortuna had het grote Feyenoord, spelend met tal van Oranje-internationals, in de eigen Kuip met 2-3 weten te verslaan in de kwartfinale van de KNVB-beker. De verzameling voetbalverhalen in een ijzeren geheugen was bijna onuitputtelijk.

Nadat Jan trouwde met Maartje Storm en twee dochters werden geboren, stopte de aanvoerder van de lagere elftallen begin jaren ’60 met voetballen en richtte hij zich op allerhande vrijwilligerswerk voor de club. Tot en met de laatste papieren uitgave verzorgde hij mede het clubblad. Daarnaast nog altijd, veelal met Adri Hofman aan zijn zij, trouw langs de lijn aan de Marathonweg bij het vlaggenschip. Ook na de fusie van Fortuna tot Victoria’04 bleef hij lid en was hij nog vaak, al dan niet vergezeld door zijn bij MSV’71 voetballende kleinzoon, op de inmiddels weer bloeiende vereniging in de Broekpolder te vinden. De fusie deed hem zoals zovele Fortunezen pijn. “Maar we hebben er met elkaar maar wel een heel mooi spulletje voor teruggekregen,” zo zei hij dan altijd snel erachteraan.

Zo trots als een pauw was hij op de huldiging voor zijn 70-jarig lidmaatschap in 2018. Hij ontving een ingelijst shirt met daarop zijn naam en rugnummer 70. “U zult er niet meer mee het veld opgaan, dus geef het dan maar een mooi plekje!,” zo klonk het in de bestuurskamer en zo deed hij fier. Met de ouderdom kwamen ook de gebreken. Op zijn 88e was hij voor het laatst op de club voor de nacompetitiewedstrijd tegen Lekkerkerk. Wél ging nog altijd elke zaterdagmiddag Radio Vlaardingen aan of werden dochters en kleinkinderen ingeschakeld om op hun ‘apparaatje’ te kijken wat Victoria heeft gedaan.

 

Tot op het laatste moment een Fortunees en Victoriaan. Jan de Groot is 89 jaar geworden.


Het laatste nieuws:

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl