Jasper Oomen (Spirit): “We hebben het nog in eigen hand”

Schiedam – De heren van Spirit hebben een lastig seizoen. Momenteel staan de oranjehemden op een 11de positie en zal het alle zeilen moeten bijzetten om degradatie uit de eerste klasse zien te voorkomen. Daarnaast is de club in voorbereiding op het nieuwe seizoen waarin Spirit zal fuseren met Asvion tot HC Schiedam. WaterwegSport vond het dan ook tijd voor een interview met aanvoerder van de heren, Jasper Oomen. De 27-jarige geboren Schiedammer is al sinds zijn zesde jaar lid van Spirit. De controlerende middenvelder is alweer bezig aan zijn negende seizoen in heren 1.

Door: Elijah Valk

Wat is Spirit voor een club, Jasper?

“Ik vind het een hele gezellige club, waarin het voor mij een hele goede balans is tussen heel serieus willen zijn, maar ook heel gezellig een biertje willen drinken. Wat je hier ziet op zaterdag- en zondagen aan vrijwilligers, ik vind dat echt knap wat door de barcommissie toch elke keer weer wordt neergezet, ze weten er steeds weer een feestje van weten te maken met thema’s en gekke broodjes voor tegenstanders, die ons dan weer complimenten daarover geven”.

Wat is belangrijk aan een team, is het belangrijk dat een team hecht is zoals een vriendenteam of een team die geen vrienden zijn en elkaar goed de waarheid vertellen?

“Je moet elkaar wel kunnen zeggen wat de situatie is, maar dat is in het veld. Buiten het veld moet je gezellig met elkaar kunnen ouwehoeren. We zitten in het eerste van Spirit, dat doe je niet omdat je alleen maar met zijn allen wilt kletsen. Het betekent ook dat je op dinsdagen na je werk om kwart over zeven op het veld staat om te gaan hardlopen om daarna nog te gaan trainen”.

Wat is jouw rol als aanvoerder?

Voor mij is het heel belangrijk om iedereen bij het team te betrekken. Het bezig zijn om een eenheid te creëren, iedereen zal daar zijn eigen invulling aan geven en mijn invulling is af en toe even met mensen praten. Zo probeer ik daar mijn steentje aan bij te dragen, maar ook als klankbord vanuit de spelersgroep richting de coach. Het is mijn eerste jaar als aanvoerder en hier ben ik ook heel trots op, zeker als laatste jaar van Spirit richting HC Schiedam. Ik heb mijn hele leven hier gehockeyd dan is het ook een hele eer om die band iedere zondag te dragen”.

Het seizoen is nog niet helemaal rooskleurig met jullie huidige 11-de plaats, wat zie je zelf als reden daarvoor?

“Dit jaar hebben we een vrij kleine selectie en hebben we te maken gehad met wat blessures van Roderick Stigter, Robbin Kwa, Lodewijck Sickel en Bas van der Vooren. Diederick Simpere de Madai was daarnaast de eerste helft van het seizoen afwezig vanwege zij stageperiode op zee. Er zijn niet veel wedstrijden geweest dat we weggespeeld zijn, alleen konden we geen vuist maken. Op dit moment spelen we wat behoudender. Ik vind het te makkelijk om te zeggen dat we pech hebben gehad, want ik denk ook dat in de basis de selectie wat krap was aan het begin van het seizoen. Maar de factoren daarom heen waren ook niet gunstig. Ik vind het wel mooi om te zien hoe hard die jonge jongens groeien als ze bij het eerste komen. Zeker als je kijkt waar ze in augustus stonden en waar ze nu staan”.

Denk je dat de veilige 10-de positie nog te halen is?

“Op dit moment zitten we 4 punten achter op de nummer 10 (Berkel en Rodenrijk en Groen-Geel) en dat is haalbaar, ja. Als je onze laatste reeks ziet van voor de winterstop en na de winsterstop hebben we in 5 wedstrijden 7 punten gepakt en hebben we de stijgende lijn te pakken. Over twee weken hebben we Groen-Geel uit en de laatste wedstrijd van het seizoen is Berkel en Rodenrijs thuis, wat tevens de laatste wedstrijd van Spirit zal zijn. Ik heb er ieder geval nog vertrouwen in. We hebben het nog in eigen hand, maar het wordt wel moeilijk, daar moeten we wel eerlijk in zijn”.

Hoe kijk je tegen de fusie aan?

“Als je hier vanaf je zesde rondloopt doet het wel een beetje pijn. Maar als je ziet hoe het complex van ons en die van Asvion er aan toe zijn en als er dan zo’n kans voorbij komt dan zou je echt dom zijn om dat te laten lopen. Natuurlijk doet het pijn, maar er gaat wel iets ontzettends mooi ontstaan daar”.

Wat is de toekomst van de club na de fusie?

“De ambitie is om een hele gezonde eerste klasser te worden. Dat betekent bovenin mee te kunnen draaien. Als je af en toe een uitstapje kan maken naar iets hogers, dan is dat leuk, maar dat is niet het doel. Het doel is op een heel leuk niveau te kunnen hockeyen met daarbij de gezelligheid van de twee verenigingen.

Heb je zelf nog ambities?

“Ik wil mezelf nog steeds ontwikkelen, ik kijk er straks echt naar uit om op een waterveld te spelen. Ik vind dat ik mezelf nog kan verbeteren op de technische handelingen vooral in één op één duel. Ik kan een bal heel goed aannemen en een bal sterk houden en weer weg passen, maar soms is het ook wel lekker om eens ergens tussendoor te hockeyen. Ik heb niet de per se de ambitie om hogerop te gaan, ik heb weleens om me heen gekeken, maar kwam toch weer terug bij deze club”.

 

 

 

 

 

 

 

Avatar foto

Elijah Valk

WaterwegSport.nl - elijahvalk74@gmail.com

Geef een reactie