John Kraan jr. volgt John Kraan sr. op als trainer 2e elftal

De ene Kraan gaat, de andere Kraan komt. We zijn heel blij te kunnen vertellen dat we in John Kraan jr. een nieuwe hoofdtrainer voor ons 2e elftal hebben gevonden. John neemt de taken over van zijn vader John. ,,Ik heb steeds voor de grap tegen hem gezegd: wat jij kan, dat kan ik ook. Toen hij me een paar weken geleden benaderde met de vraag of ik het wil overnemen, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Wie krijgt nou zo’n mooie kans, zeker op mijn leeftijd?’’, zegt Kraan junior, die samen met assistent Jur Oldenburg het 2e onder zijn hoede neemt.

Vorig jaar verruilde de aanvaller HVC’10 voor Sportclub Monster, nadat hij een paar jaar samen met zijn broertjes Scott en Mike onder vader John had gevoetbald in het 2e. ,,Maar na corona lukte het me niet meer om helemaal fit te worden, de coronakilo’s wilden er niet af. Ik kon niet meer het niveau halen dat ik gewend was. Ook daarom was deze keuze makkelijk.’’ Zaterdag speelt John zijn laatste wedstrijd, met Sportclub Monster 2 tegen RCL 2. ,,Dat wordt wel even slikken. Ik voetbal al sinds m’n 5e, ruim 20 jaar dus. Ik hoop dat ik hierna ga beginnen aan een mooie periode van 20 jaar als trainer.’’

Kraan volgde de opleiding Sport en Bewegen en deed als trainer ervaring op in de jeugdopleiding van FC ‘s-Gravenzande. De Technische Commissie van HVC’10, waarin ook zijn vader zit, kwam in de zoektocht naar een trainer voor volgend seizoen uit bij de 26-jarige Kraan. ,,In onze familie zitten meer trainers dan voetballers. Mijn vader is al 20 jaar trainer, m’n oom Marc Dijkhuizen is mijn trainer bij Monster 2 en een andere oom (Marinus Dijkhuizen) promoveerde zondag met Excelsior naar de Eredivisie. Het is al mijn hele leven m’n ambitie om ook trainer te worden. Megadik dat ik nu deze kans krijg.’’

Na het vertrek afgelopen winter van Otmar van Deventer naar Aruba keerde Kraan senior als interim-trainer terug bij het 2e. Onder zijn leiding was de ploeg de afgelopen jaren opgeklommen naar de reserve 1e klasse. HVC’10 2 heeft zaterdag in de laatste competitiewedstrijd tegen VV Schipluiden aan een punt genoeg om zich veilig te spelen. Kraan junior staat dan met Monster, al zeker van de nacompetitie om promotie naar de hoofdklasse, op het veld tegen RCL. ,,Ik denk dat ik zaterdag harder voor HVC juich dan voor Monster. Al zou het een heel mooi einde van mijn carrière zijn als we met Monster 2 promoveren. Dan hoef ik volgend jaar ook niet met HVC’10 naar Monster toe, anders krijg je al die grote monden daar als we zouden verliezen’’, zegt Kraan lachend. ,,Al heb ik zelf wel de grootste mond hoor.’’

De oudste van de drie broers krijgt komend seizoen de andere ‘Kraantjes’ onder zijn hoede. Dat wordt even wennen. ,,Eerlijk gezegd heb ik Scott het liefste er niet meer bij. Hij heeft genoeg talent om vast bij het 1e te gaan voetballen, mits hij fit is. Hij moet eigenlijk daar gaan voetballen. Mike is de huidige aanvoerder van het 2e. We denken precies hetzelfde over voetbal, dus hij wordt een mooi verlengstuk van mij op het veld. Het zal wel even gek zijn dat hun oudere broer nu hun trainer wordt. Maar daar moeten ze maar aan wennen, ze krijgen het gewoon van me te horen als ze een paar kutballen geven, haha. Maar serieus: iedereen is heel enthousiast, we hebben er allemaal erg veel zin in.’’

John begint in Hoek van Holland aan zijn eerste klus als hoofdtrainer van een seniorenteam. ,,We gaan het van beide kanten een jaar aankijken. Als het van weerskanten bevalt, ga ik starten met de cursus TC3. Ik wil als trainer zo hoog mogelijk komen. Ik heb tien jaar op dit niveau gevoetbald en weet precies hoe het eraan toegaat in de kleedkamer. Ik heb veel geleerd over het huidige en moderne voetbal. Maar ik wil mezelf ook niet groter maken dan ik ben, het wordt mijn eerste jaar als trainer van een seniorenteam. Mijn vader blijft als TC-lid met een ‘helikopterview’ meekijken. En met Piet Boon zit bij het 1e een ‘ouwe rot’ in het vak, waar ik veel van kan leren. Ik heb er echt heel veel zin in.’’

Foto: HVC’10


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl