‘KNVB gaat hard optreden tegen zwart betalen van spelers’

Binnen het amateurvoetbal is al langer discussie over het betalen van spelers en onder welke voorwaarden dat wel en niet zou moeten worden toegestaan. Moet het überhaupt mogelijk zijn dat een amateur een contract heeft zonder dat de KNVB daarvan op de hoogte is? Die vraag stond ook op de agenda tijdens de bondsvergadering op 16 december 2019.

Tijdens de voorjaarsvergaderingen van 2020 zou er een besluit worden genomen over amateurs met een contract buiten de KNVB om. Door de coronacrisis wordt het vermoedelijk verschoven naar de najaarsvergaderingen later dit jaar. Het streven is nog altijd om op 1 januari 2021 die voorstellen in te voeren. Dat zou inhouden dat betaalde amateurspelers vanaf het seizoen 2021/2022 moeten beschikken over een bij de KNVB bekend contract.

Het zou zwart betalen nog meer in de hand kunnen werken, maar een woordvoerder van de KNVB meldt dat de voetbalbond uitgaat van een high trust penalty. Als de regels worden overtreden, riskeren club en speler zware straffen. Een speler kan voor maximaal vijf jaar geschorst worden, terwijl de club zou kunnen degraderen.

Zo ver is het nog niet. Maar de clubs zijn alvast gewaarschuwd. Al zullen zij zich logischerwijs nu vooral verheugen op de start van de competitie in het eerste weekend van september. Met veelal vernieuwde selecties. En met wat minder clubliefde dan de oudste clubleden graag zouden zien. Iets dat waarschijnlijk snel wordt vergeten en vergeven als de eerste periode is veroverd.

Door: Rijnmond


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl