KNVB heeft technische staf voor elftallen rond

De aanstelling van KNVB-coaches voor de nationale jeugdteams is zowel bij de mannen als de vrouwen rond voor het seizoen 2022/’23. Bij de mannen is de komst van Alexander Palland bij het Nederlands elftal voor Spelers onder 16 jaar de belangrijkste wijziging. Bij de vrouwen springt Janneke Bijl als fulltime coach van de Speelsters onder 16 jaar het meest in het oog. Vorig seizoen combineerde zij haar trainersfunctie nog met een rol als accountmanager vrouwenvoetbal.

Bij de nationale jeugdteams voor mannen wordt er eind juni afscheid genomen van Bert Konterman als coach van de Spelers onder 19 jaar. Daarmee komt er eind aan een dienstverband van negen seizoenen bij de KNVB, verdeeld over meerdere periodes waarin hij zowel assistent als hoofdtrainer was bij de nationale jeugdteams. Bert Konterman wordt opgevolgd door Martijn Reuser die doorschuift vanuit het Nederlands elftal voor Spelers onder 18. Martijn Reuser zal daarnaast tijdens het WK in Qatar worden toegevoegd aan de staf van Louis van Gaal.

De nieuwkomer in de mannenlijn, Alexander Palland, verruilt PEC Zwolle na een dienstverband van elf jaar voor de KNVB. In Zwolle was hij naast jeugdtrainer de laatste vier jaar als hoofd jeugdopleiding ook gedeeld eindverantwoordelijke bij de voetbalacademie. Bij de KNVB krijgt Palland het team van de Spelers onder 16 onder zijn hoede. Een elftal dat hij goed vindt passen bij zijn signatuur als trainer: “Het is een interessante leeftijd om mee aan de slag te gaan. Spelers zijn dan nog volop in ontwikkeling. In deze fase vind ik het vooral belangrijk om spelers niet te snel een etiket op te plakken, maar vooral veel mogelijkheden aan te reiken om een volgende stap te kunnen zetten.”

“Daarom past de rol als trainer van de Spelers onder 16 jaar ook goed bij mij. Ik zie mezelf als een opleider die het mooi vindt spelers op weg naar de absolute top van het internationale voetbal een stap vooruit te brengen. Ik kijk ernaar uit om dat straks te mogen doen op het allerhoogste niveau van het voetbal in Nederland. Bij Oranje komt alles bij elkaar: kwaliteit, kennis, beleving, passie en trots. Dat geldt ook voor mij als coach en dat wil ik graag overbrengen op mijn spelers.”

Bij de jeugdteams van de vrouwen zijn er over de hele linie geen wijzigingen ten opzichte van het seizoen 2021-2022. Maar bij het elftal van de Speelsters onder 16 komt de visie op de verdere professionalisering van de opleidingslijn voor vrouwen tot uitdrukking in de persoon van Janneke Bijl. Zij startte het seizoen 2021-2022 nog met een dubbelfunctie, waarbij zij het trainerschap combineerde met een rol als accountmanager vrouwenvoetbal Eredivisie. Gedurende het seizoen heeft zij de volledige focus kunnen leggen op het trainerschap.

Stefan Hoogsteder (Coördinator nationale jeugdteams vrouwen): “Het is een mooi signaal dat ex-internationals van de Leeuwinnen zoals Janneke zich nu op internationaal niveau gaan manifesteren als trainer. Het is de bedoeling dat er in de komende jaren meer ex-speelsters haar voorbeeld volgen. Jonge talenten kunnen profiteren van haar ervaring. Bovendien kan zij voor de lichting van nu een inspiratiebron zijn met het oog op de mogelijkheden binnen het vrouwenvoetbal na een actieve carrière.”

Specialistische kennis binnen de staf

Alle KNVB-coaches worden ondersteund door een uitgebreide staf, waarbij er specialistische kennis wordt ingebracht op zowel voetbaltechnisch, fysiek, medisch als operationeel gebied. Maar daarnaast heeft een KNVB-coach ook de beschikking over een videoanalist waardoor iedere coach ook in staat is om tactische besprekingen en voorbereidingen op de wedstrijden visueel te maken. Tenslotte, maar niet in het minst belangrijk, is er een studiebegeleider aangesloten bij nationale jeugdteams. Dit om ook bij trainingsstages en toernooien in het buitenland ervoor te zorgen dat spelers en speelsters aangehaakt blijven bij hun schoolopleiding.

Met deze bundeling van specialistische kennis werken de KNVB-coaches aan de verdere ontwikkeling van de beste jeugdspelers en -speelsters in Nederland die zich vervolgens internationaal kunnen meten om uit te kunnen groeien tot de internationals van morgen in de hoofdmacht van Oranje.

Volledige indeling nationale jeugdteams mannen

Team Coach
Jong Oranje Erwin van de Looi
Onder 19 Martijn Reuser
Onder 18 Mischa Visser
Onder 17 Pieter Schrassert Bert
Onder 16 Alexander Palland
Onder 15 Maurice Hagebeuk

Volledige indeling nationale jeugdteams vrouwen

Team Coach
Jong OranjeLeeuwinnen Stefan Hoogsteder
Onder 19 Roos Kwakkenbos
Onder 17 Thomas Oostendorp
Onder 16 Janneke Bijl
Onder 15 Maria van Kortenhof
Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl