KNVB trekt vergoedingen Oranje-Leeuwinnen verder op

Pal voor de start van het WK 2019 geeft de KNVB de OranjeLeeuwinnen een extra steun in de rug. Dat gebeurt middels een nieuwe overeenkomst waarin de commerciële vergoeding van de speelsters voor de periode 2019-2021 naar een substantieel hoger niveau worden getild.

De nieuwe overeenkomst start direct na het WK en loopt door tot en met het EK 2021 in Engeland. In de periode 2021-2023 zal deze commerciële vergoeding vanuit de KNVB doorgroeien tot het niveau van de mannen.

Hiermee wordt de bestaande lijn van professionalisering verder doorgetrokken en tegelijkertijd een gelijkwaardige behandeling van het mannen- en vrouwenelftal nagestreefd. Dat bleek eerder al uit de uitbreiding van faciliteiten en de staf, de op de Leeuwinnen toegesneden kleding, campagnes et cetera. Nu komt daar een verhoging voor de inzet van speelsters voor commerciële doeleinden bij.

Tevreden

Vivianne Miedema (foto), namens de spelersraad van de OranjeLeeuwinnen: ,,Wij zijn heel tevreden met de nieuwe afspraken en kijken met een goed gevoel terug op de gesprekken met de KNVB. Het is echt mooi dat we op deze manier met elkaar een grote stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje. Het is daarnaast niet alleen een mooie erkenning voor ons als huidige groep, we hopen ook dat we hierdoor deuren openen voor de toekomstige Oranje-speelsters, net als eerdere generaties op hun manier de weg voor ons hebben geplaveid.”

Uitgangspunt

Voor de periode 2021-2023 zullen bond en speelsters tijdig over een nieuwe overeenkomst in gesprek gaan. Uitgangspunt is daarbij, dat de waardering door de KNVB voor het Nederlands vrouwenelftal, in 2023 gelijkwaardig is aan die van Nederlands mannenelftal. Dat begint bij de gelden waarop de KNVB direct invloed heeft, de eerdergenoemde commerciële vergoeding. De KNVB hoopt dat ook de externe vergoedingen voor de vrouwen die direct ‘uit het voetbal’ moeten komen (via o.a. FIFA, UEFA, tv-rechtenhouders) fors worden opgehoogd.

Voorbeeld

Jan Dirk van der Zee, directeur KNVB en verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal: ,,Wij zijn blij met deze nieuwe overeenkomst, die onder zorgvuldige begeleiding van sportmarketingbureau House of Sports tot stand is gekomen. De KNVB wil een voorbeeld zijn in de maatschappelijke ontwikkeling op weg naar een gelijkwaardige waardering voor mannen en vrouwen. De KNVB en de OranjeLeeuwinnen hebben deze gezamenlijke ambitie naar elkaar uitgesproken en daar, middels de nieuwe overeenkomst, concreet inhoud aan gegeven. Daarbij realiseren de bond en speelsters zich dat, voor het volledige waarmaken van deze ambitie, ook de “markt” dient mee te bewegen met de door de KNVB ingeslagen weg. De afspraken rondom de commerciële vergoeding vanuit de KNVB tussen nu en 2023 zijn een maatschappelijk signaal en een belangrijke stap in de realisatie van de uitgesproken ambitie.”

Verschil

Voor nu onderkennen en accepteren de bond en de speelsters dat er van de kant van de UEFA/FIFA qua vergoedingen een verschil bestaat met het mannenvoetbal, net als bij de mediagelden. Maar dat verschil moet, als je gelijkheid tussen mannen en vrouwen beoogt, in de ogen van de KNVB binnen afzienbare tijd steeds kleiner worden en uiteindelijk verdwijnen. Over de hoogte van de bedragen doet de KNVB, zoals te doen gebruikelijk geen mededelingen.

Bron: KNVB
Foto: Mischa Keemink


Het laatste nieuws:

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Mischa Keemink

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl