KNVB verplaatst duels Feyenoord, Ajax en PSV

Het Eredivisieseizoen 2019/’20 is nog niet begonnen of er zijn al wijzigingen in het competitieprogramma. Zo worden wedstrijden van Ajax, Feyenoord en PSV in speelronde 2 en 3 verplaatst naar andere dagen of tijdstippen. Eerder werden al duels van AZ en FC Utrecht verschoven in speelronde 1. Hoe zit dat?

Waarom worden er zo vroeg in het seizoen al wedstrijden verzet?

Dat heeft alles te maken met de Europese verplichtingen van de Nederlandse clubs. Clubs die Europees voetbal spelen, kunnen het verzoek indienen om reeds vastgestelde competitiewedstrijden rondom hun Europese wedstrijden te verzetten zodat ze bijvoorbeeld meer rust hebben na of voor een Europees duel.

Waarom zijn de wedstrijden van PSV niet gelijk ingepland op de tijdstippen waar ze nu naar verplaatst worden?

De competitiewedstrijden van PSV waren vastgesteld op basis van een PSV dat uitkomt in de Champions League. Doordat PSV nu verder gaat in de voorronde van de Europa League, moeten voor de club de data en tijden van twee competitiewedstrijden gewijzigd worden. Deze wijzigingen waren voorzien en al eerder afgestemd met alle clubs in de Eredivisie en zijn het logische gevolg van de afspraken die de clubs onderling hebben gemaakt in het kader van de veranderagenda.

Kan een club zomaar vragen om wedstrijden te verschuiven?

Dat clubs die Europees voetbal spelen kunnen verzoeken om hun competitiewedstrijd te wijzigen, komt voort uit de afspraken die de clubs onderling hebben gemaakt in het kader van de veranderagenda om de kwaliteit van de Eredivisie en het betaald voetbal te verbeteren. Alle clubs zijn dus akkoord gegaan met deze afspraak.

Waarom worden de wedstrijden van Ajax ook verplaatst?

Dat heeft te maken met afspraken die de Eredivisie CV gemaakt heeft met FOX Sports om de clubs uit de traditionele top drie nooit gelijktijdig en liefst uit dit rijtje één op primetime te laten spelen. Doordat PSV in speelronde 2 en 3 van zaterdag naar zondag wordt verplaatst, verschuift Ajax op zaterdag automatisch naar het primetime-tijdslot.

Hoe zit het met de zondagavondwedstrijd om 20.00 uur?

Dat tijdslot is één van de mogelijkheden waarnaar kan worden uitgeweken als een club de donderdag daarvoor een Europese (uit)wedstrijd heeft gespeeld. AZ is de eerste club die heeft verzocht om daarvan gebruik te kunnen maken (AZ – Fortuna Sittard op zondag 4 augustus om 20.00). PSV – ADO Den Haag op zondag 11 augustus en Heracles Almelo – PSV op zondag 18 augustus zijn op verzoek van PSV ook naar 20.00 uur verplaatst.

Gudde: ‘Vooral faciliterend aan de clubs’

“Wij maken deze competitie, maar we zijn vooral faciliterend aan de clubs”, reageert directeur betaald voetbal Eric Gudde op de wijzigingen in het competitieprogramma. “De clubs hebben in de veranderagenda met elkaar afgesproken dat de clubs die Europees spelen zoveel mogelijk gefaciliteerd worden in een optimaal programma. Dat betekent dat ze een verzoek kunnen indienen om zowel voor als na een Europese speelronde competitiewedstrijden te verplaatsen. Dit alles heeft ook te maken met het feit dat we met vijf clubs in Europa zijn begonnen en zij in augustus een overvolle agenda hebben. Dan zijn dit helaas de gevolgen daarvan.”

Wedstrijdwijzigingen speelronde 2

  • PSV – ADO Den Haag van zaterdag 10 augustus gaat naar zondag 11 augustus 20.00 uur
  • Ajax – FC Emmen op zaterdag 10 augustus gaat naar 19.45 uur

Wedstrijdwijzigingen speelronde 3

  • Heracles Almelo – PSV van zaterdag 17 augustus gaat naar zondag 18 augustus 20.00 uur
  • VVV-Venlo – Ajax op zaterdag 17 augustus gaat naar 19.45 uur
  • Feyenoord – FC Utrecht op zondag 18 augustus gaat naar 16.45 uur
Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl