Met ingang van het seizoen 2024-2025 worden de JO18- en JO19-competities samengevoegd in één JO19-competitie. In deze competitie zullen spelers van twee geboortejaren spelen en wordt een competitie voor JO18-teams vanaf het komende seizoen dus niet meer opgenomen in het aanbod.

De KNVB is ervan overtuigd dat het spelplezier door deze maatregel wordt vergroot. Door het samenvoegen van de competities worden de wedstrijden gelijkwaardiger. Clubs krijgen immers de mogelijkheid om spelers van zeventien en achttien jaar meer op niveau te selecteren. Ook komen er in totaal meer teams waaruit de competitiepoules kunnen worden samengesteld. Dit zorgt voor een betere landelijke dekking in het totale aanbod van teams. Hierdoor kan er bij de indeling meer rekening worden gehouden met spelniveau en zullen reisafstanden over het algemeen iets korter worden.

Ontwikkeling

Ook is de KNVB van mening dat deze beslissing de ontwikkeling van jonge voetballers bevordert. Zeventienjarigen zullen het moeten opnemen tegen iets oudere voetballers. Daarmee bereiden ze zich alvast voor op het seniorenvoetbal. Dit kan ook, omdat na de JO17 de fysieke verschillen tussen spelers waar een geboortejaar tussen zit, steeds minder groot worden.

Toekomstbestendig

Ten slotte zorgt het samenvoegen van de JO18- en JO19-competities ervoor, dat de juniorenvoetbalpiramide in één seizoen toekomstbestendig wordt gemaakt. Eerder was al het besluit genomen om de JO18- en JO19-competities in de divisies samen te voegen. Het samenvoegen sluit aan bij het nieuwe competitieconcept JO13-JO16 categorie A, waarbij teams het speelniveau meenemen naar het volgende seizoen.

P/D-regelingen

De wijziging van de O18/O19-competities heeft gevolgen voor de promotie-/degradatieregelingen O18 en O19 (Klik HIER). Voor de overige genoemde categorieën gelden de gebruikelijke p/d-regelingen.

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl