KNVB voert veranderingen door in reserveklassen: ‘Voor- en najaarscompetitie en vrije inschrijving in tweede klasse’

De structuur van iedere districtscompetitie (zowel zaterdag als zondag) ziet er vanaf komend seizoen dan als volgt uit:

  • 1 poule reserve hoofdklasse
  • 2 poules reserve 1e klasse
  • X poules reserve 2e klasse (= vrije inschrijving, categorie A)
  • ——————————————————————————-
  • X poules reserve 3e klasse (= vrije inschrijving, categorie B)
  • X poules reserve 4e klasse en lager (= vrije inschrijving, categorie B)

Aanleiding voor de veranderingen

Al een aantal seizoenen zien we dat de belangstelling om uit te komen in categorie A van de reserve-elftallen mannen senioren steeds kleiner wordt. Een van de oorzaken hiervan is dat steeds meer teams/spelers op een recreatiever niveau willen uitkomen. Een niveau waarop het makkelijker is om wedstrijden te verplaatsen en het mogelijk is om een baaldag op te nemen. Daarnaast zien we dat een aantal verenigingen waarvan een elftal voorheen in de top van het reservevoetbal uitkwam er nu voor kiest om een elftal in te schrijven voor de O23-competitie.

De afnemende belangstelling om uit te komen in categorie A was eerder al aanleiding voor veranderingen in de competitie van het reservevoetbal op zondag in de districten Noord en West II. De eerste resultaten van deze wijzigingen zijn positief.

Vrije inschrijving in de reserve 2e klasse

Omdat vanaf het seizoen 2022/’23 in de reserve 2e klasse een vrije inschrijving wordt gehanteerd, hebben alle elftallen die dat willen de mogelijkheid om in categorie A uit te komen. Elftallen die dat niet willen, met uitzondering van de teams die uitkomen in de reserve hoofd- en 1e klasse, hebben de mogelijkheid om te kiezen voor categorie B.

Dit betekent ook dat elftallen die nu in een hoge reserveklasse spelen en van speeldag willen veranderen (bijvoorbeeld van zondag naar zaterdag) direct kunnen instromen in de reserve 2e klasse. Op basis van de huidige regelgeving kan dat maximaal in de reserve 4e klasse (= hoogste niveau van categorie B).

Najaar- en voorjaarscompetitie in reserve 2e klasse

De vrije inschrijving in de reserve 2e klasse heeft tot gevolg dat in deze klasse de competitie in de vorm van een najaar- en voorjaarscompetitie wordt gespeeld. Dit is noodzakelijk om een goede aansluiting met de reserve 1e klasse te kunnen garanderen. De beste teams uit de najaarscompetitie plaatsen zich voor de promotiepoules in het voorjaar. De elftallen die in het najaar minder goed hebben gepresteerd, komen in het voorjaar uit in de ‘niet-promotiepoules’.

Geen nacompetitie in reserve 2e en 3e klasse huidige seizoen

Het besluit om vanaf het seizoen 2022/’23 in alle districtscompetities van de reserve-elftallen mannen senioren vrije inschrijving in de reserve 2e klasse te hanteren, betekent dat de nacompetitie tussen de reserve 2e en reserve 3e klasse aan het einde van dit seizoen komt te vervallen. Vanwege de vrije inschrijving kunnen deze teams komend seizoen immers sowieso in de reserve 2e klasse uitkomen.

Reserve-elftallen die van speeldag willen veranderen

Voor verenigingen waarvan een reserve-elftal in het huidige seizoen uitkomt in categorie A en met ingang van komend seizoen van speeldag wil veranderen, geldt dat dit voor 1 mei a.s. schriftelijk kenbaar gemaakt moet worden. Het gaat dan immers om een terugtrekking uit categorie A. Dit bericht kan gestuurd worden naar contact@knvb.nl.

In het kort de belangrijkste veranderingen op een rij:

  • Vanaf het seizoen 2022/’23 wordt in alle districtscompetities van de reserve-elftallen mannen senioren een scheiding aangebracht tussen de A- en B-categorie tussen de reserve 2e klasse en reserve 3e klasse.
  • Vanaf het seizoen 2022/’23 wordt in alle districtscompetities van de reserve-elftallen mannen senioren een vrije inschrijving gehanteerd in de reserve 2e klasse.
  • Vanaf het seizoen 2022/’23 wordt in alle competities van de reserve 2e klasse mannen senioren een najaar- en voorjaarscompetitie gespeeld zodat een goede aansluiting op de reserve 1e klasse is gegarandeerd.

Het laatste nieuws:

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl