Schiedam – Op 4 juni 1949 speelde SVV de beslissende wedstrijd tegen het Heerenveen van Abe Lenstra. In De Kuip wonnen de Schiedammers voor 69.300 toeschouwers, een aantal wat daarna nooit meer is geëvenaard, door een 3-1 winstpartij het landskampioenschap. Ook won de club in 1949 de eerste Nederlandse Super Cup met 2-0 tegen bekerwinnaar Quick Nijmegen. De landskampioen leek in 1988 failliet te gaan, maar wijlen autohandelaar John van Dijk redde de club. Wim Jansen werd technisch directeur en Dick Advocaat trainer. Een unieke periode brak aan waarin doelpuntenmachine Peter van Velzen en trainer Dick Advocaat een hoofdrol vertolkte..

Door: Mischa Keemink/Leon van Voorst
Foto: leny kolenbrander

De Doelpuntenmachine
Peter van Velzen maakte in totaal twee periodes mee bij de rood-groene formatie. In het seizoen 84/85 werd hij in Schiedam met 28 doelpunten topscorer van de eerste divisie hetgeen hij in het kampioensjaar onder trainer Dick Advocaat, die hem weer naar Harga haalde, met 28 treffers nog eens dunnetjes over deed.

“Een geweldige periode waarin alles klopte en alles kon. We leken qua entourage AC Milan wel kijkt de geboren Pijnackernaar terug op zijn periode onder Advocaat. Dick en ik konden elkaar al een tijdje. Hij was trainer van DSVP en ik speelde bij de concurrent Oliveo zodoende hebben we aardig wat derby’s tegen elkaar gespeeld. Toen hij samen met Wim Janssen en autohandelaar John van Dijk instapte bij SVV vroeg hij mij als aanvaller. Ik heb daar een geweldig periode beleeft. We hadden een geweldige selectie en we speelden elke thuiswedstrijd op een “kolkend” Harga. De promotiewedstrijden tegen NAC waren legendarisch.

Assistent
“Na de promotie werd ik de assistent van Dick, waardoor ik hem nog beter leerde kennen als een zeer bevlogen en aimabele man. We speelden dat seizoen onze thuiswedstrijden in de Kuip omdat Harga niet voldeed aan de eredivisienormen. We handhaafden ons, mede door de momorabele ‘thuiswedstrijd’ op het Kasteel tegen Ajax. Zier Tebbenhoff maakte in de tweede helft de winnende 1-0 waardoor wij ons erin bleven en Ajax geen kampioen werd. Later fuseerde we met Dordrecht’90 tot SVV/Dordrecht’90 waar twee totale selectie elftallen moesten worden samengevoegd. Dick en ik kwamen al snel tot de conclusie dat dit niet ging werken en stapten op.”

“Na deze periode ben ik nog een tijdje als amateurtrainer actief geweest bij Vitesse Delft, Oliveo en Wippolder maar het contrast met het betaalde voetbal vond ik te groot en daar ben ik toen mee gestopt. Hierna ben ik nog 10 jaar hoofd jeugdopleidingen geweest bij Oliveo waar ik veel meer plezier uithaalde maar op dit moment ben ik niet meer actief in de voetballerij. Mijn energie haal ik nu uit golf en onze onderneming Teamwerk Participatiediensten B.V. waarmee wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen integreren in het arbeidsproces. Het contact met Dick is altijd wel gebleven al zien we elkaar niet veel. Ik vind het geweldig om te zien wat hij allemaal bereikt heeft. Zijn drive en doorzettingsvermogen is in al die jaren niets veranderd!”

Het Fenomeen
Al vanaf zijn eerste wedstrijden langs de lijn bleek Advocaat een extreem talentvolle trainer te zijn. Bij DSVP uit Pijnacker bleef Advocaat namelijk 67 wedstrijden op rij ongeslagen en wist hij driemaal achtereen te promoveren. Dit maakte uiteindelijk zo veel indruk dat de beginnend trainer door Rinus Michels als assistent bij het Nederlands Elftal werd gevraagd, waar hij uiteindelijk mede aan de basis stond van het door Oranje ge- wonnen Europees kampioenschap van 1988. Onder de hoede van ‘generaal’ Rinus Michels groeide Advocaat van een onervaren trainer uit tot een leider met uitzon- derlijk tactisch inzicht. Soldaat Advocaat was in één ruk gepromoveerd tot ‘kleine generaal’. Met behulp van de opgedane ervaring bij Oranje zorgde de oefenmeester er vervolgens voor dat SVV in 1990 promoveerde naar de Eredivisie, iets wat slechts één keer eerder was voorgekomen in de historie van de Schiedamse club.

Prijzenkast
Gezien zijn snelle opmars richting de top was het een kwestie van tijd voordat de kleine generaal zijn prijzenkast met nationale hoofdprijzen begon te vullen. Tegenwoordig beschikt de trainer dan ook over een CV om ’u’ tegen te zeggen. Zo won Advocaat in zijn carrière viermaal een landstitel, evenveel nationale bekers en vijf keer de supercup. De knapste prestatie uit zijn trainers-carrière is echter het winnen van de UEFA Cup met Zenit Sint-Peters- burg, iets waarvoor hij uiteindelijk zelfs werd gekroond tot ereburger van deze Russische stad.

Uiteraard heeft Advocaat veel meer teams getraind, waaronder een grote verzameling aan nationale elftallen. Zo haalde de oefenmeester de halve finale op het EK van 2004 met het Nederlands elftal en was hij bijvoorbeeld Advocaat van de Duivels in 2009. De ongekende hoeveelheid teams die de trainer onder zijn hoede heeft gehad is toonaangevend voor de passie die de Hagenees voor het spelletje heeft. Vandaar ook dat Advocaat, ondanks dat hij meerdere keren zijn pensioen aankondigde, op 72-jarige leeftijd nog steeds langs de lijn staat bij Feyenoord. Naar eigen zeggen is dit echter wel het laatste kunststukje van de passievolle hoofdtrainer, hoewel dit bij Advocaat dus absoluut geen zekerheid is….

Dit is een artikel uit het Waterwegsport.nl aftrap magazine 20/21
Lees hem nu online of maak gebruik van de bestelservice waarin u het prachtige 56-tellende hard copy krijgt toegestuurd. Stuur een email naar info@waterwegsport.nl of APP naar 0640160266 en vermeld hierin:

  • Naam
  • Adres
  • telefoonnummer
  • aantal

Per gids betaald u door middel van een tikkie 4,50,-  Een bedrag wat in zijn geheel zal worden overgemaakt naar KIKA !


Het laatste nieuws:

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl