Pieter Langedijk: ‘Na profloopbaan thuis bij excelsior Maassluis’

De huidige, ietwat eigenzinnige linksbuiten van Excelsior Maassluis lag al met een bal in de wieg. Hij speelde als peuter urenlang op straat met links en rechts oefenen. Als mini deed hij al stiekem mee met toernooitjes. Als pupil roemde men toen al zijn harde schot met links. Hij is één van de weinige linkerspitsen die nog buitenom kan.

Geen Messi
De meeste jongetjes dromen ervan ooit Messi te worden en te spelen in Camp Nou. Pieter niet Hij wilde alleen plezier hebben in het voetballen en verder dacht hij nog niet. Op 9-jarige leeftijd liep hij al één dag in de week stage bij PSV. ’s Maandags reed zijn moeder hem naar Eindhoven. ”Een mooie club qua sfeer en organisatie, maar ik wilde niet in een gastgezin gaan wonen.”

Busje komt zo
Via PSV kwam Pieter bij Sparta. Een busje kwam hem uit school halen. Hij had zich intussen wel doelen gesteld: lol hebben in voetbal èn het eerste van Sparta halen. Via alle Rotterdamse selectieteams en Jong Oranje 015 en 020 lukte het. Hij maakte zijn debuut tegen  VVV thuis.
Intussen zat hij twee jaar op SG Spieringshoek (“Ik was niet zo makkelijk”) en maakte de Havo af bij Lentiz, “want er is ander leven na het voetbal.”

Geen ouders met dollartekens
De nuchterheid van zijn ouders (die vrijwel alle wedstrijden volgen) heeft hij overgenomen. Pieter had wel altijd zijn mondje bij zich. “Dat moet wel, de voetbalwereld is een harde wereld. Doe je je mond niet open, dan word je ondergesneeuwd.” Met trainer Alex Pastoor kwam echter een einde aan zijn Spartadroom. De samenwerking matchte niet. Hij moest vertrekken. “Jammer, er is niets zo mooi als linksbuiten spelen op een vol Kasteel.”

Adelaarshorst
Na een jaar RKC kwam Go Ahead om zijn handtekening vragen. Samen met zijn vriendin vertrok hij naar Deventer, een heerlijke stad. “Spelen op de Adelaarshorst is ook geweldig. Maar men moest wel wennen aan mijn directheid. Dat zijn ze daar in het oosten niet gewend.” Omdat bij Go Ahead na twee jaar ‘de Deventer koek op was’ vertrok hij naar Top Oss, al was het lang niet allemaal zo top daar. “Te weinig profmentaliteit, sommigen speelden er op amateurbasis. En voor lege tribunes spelen – vanwege corona- vond ik verschrikkelijk.”

Tsjechië
Zijn zaakwaarnemer bracht hem naar  FK Pardubice in Tsjechië. Zijn vriendin die avontuurlijk is ingesteld, reisde graag met hem mee. “Een schitterende omgeving, maar als je ook daar met een lockdown en avondklok te maken krijgt, zie je daar niet zo veel van. Ook een land waar niemand Engels spreekt. Dan wordt zelfs een pak melk kopen een hele opgave, haha”. Na een half jaar al werd hij zonder veel uitleg weggestuurd. Corona was hem inderdaad niet even goed gezind.

Spakenburg
De volgende stap in Pieters voetballoopbaan was enige tijd onzeker. Hij had zijn hoop gevestigd op nog een buitenlands avontuur, maar uiteindelijk kwam IJsselmeervogels aankloppen. Natuurlijk, een club die best betaalt, waar je wel van kan rondkomen. “Bovendien heeft mijn vriendin tegenwoordig een eigen bedrijf dat lekker loopt. Maar drie keer per week om half vijf naar Spakenburg vertrekken, altijd filerijden en half twaalf thuis komen, is niet zo aantrekkelijk. Bovendien hebben de meeste spelers daar geen binding met de club. Het zijn ex-profs die nog lekker wat geld sprokkelen. Ik had het wel gezien.”

Niels Redert
Pieter Langedijk, intussen 29, bleef altijd ‘in de kaartenbak’ bij Niels Redert. Eindelijk lukte het hem de ‘verloren zoon’ weer voor Excelsior M te strikken. En niet zonder succes. Deze competitie scoort Pieter veel en heeft heel wat assists op zijn naam. “Ik heb weer plezier in voetbal gekregen. Het is ook een leuke afdeling om in te spelen. Ik denk niet dat ik dat plezier kan vinden in de derde of vierde divisie. En in een zogenaamd vriendenteam zul je me ook niet aantreffen, maar later samen voetballen met mijn broer in het vijfde is niet ondenkbaar.”

Stel, er loopt een tienjarig talentvol jongetje in een tricoloresshirt in de Dijkpolder, wat zou je hem adviseren?
“Ga zo snel mogelijk naar een BVO, maar zorg dat je plezier in het spel hebt maar ga er helemaal voor. Doe vooral ook je best op school, want niet iedereen kan de voetbaltop halen en in het profvoetbal slagen.”

Slagen
Over dat laatste gesproken. Over een  paar maanden hoopt Pieter Langedijk zijn HBO-studie bij de VVCS-ACADEMY met een scriptie af te ronden. Hij doet Business & Innovation. Intussen werkt hij al bij zijn zaakwaarnemer. Er is immers een ander leven na het voetbal.
Wordt hij trainer als  hij uitgevoetbald is? Het antwoord is duidelijk en nuchter: “Echt niet, daar ben ik helemaal niet voor in de wieg gelegd.” En lachend: “Daar heb ik teveel voor in de clinch gelegen met een paar trainers.”

Dit is een artikel uit het nieuwe waterwegsport.nl magazine! En hij is dikker dan ooit! Met weer ruim 64-pagina’s vol met herkenbare sportverhalen en de prachtigste foto’s uit de regio Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Maasland en Hoek van Holland is het het waterwegsport.nl team weer gelukt de trouwe lezers te trakteren op uren leesplezier !
Lees hem vanaf nu online of haal de full-collor  gratis op bij jouw sportvereniging !

 


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl