PPLM4782 (2)

Op NU.nl stond een prachtige column over de tweede divisie geschreven door Menno Pot. Wij danken hem dat wij onderstaande column mogen publiceren.

 

Liefhebbersevenement

Als geesteszieke agressievelingen zelfs nostalgische cultavondjes gaan vergallen, wat moeten we dan nog? Ach wat. Kop op. Ze winnen nooit.

Geschenk uit de hemel: na twee weken waarin we ons tot in den treure hadden beziggehouden met alles wat voetbal naargeestig en weerzinwekkend maakt (de FIFA, Blatter, corruptie, het grote geld) lekker je hart ophalen tijdens een avondje Tweede Divisie.

Een vriendschappelijke competitie tussen vier failliete clubs, te spelen in de vier vervallen en verlaten stadions waar ze ooit hun thuisduels speelden. Briljant idee.

Met een biertje in de hand naar een ontspannen potje voetbal kijken in een krakkemikkig stadion waar voetbalgeesten rondwaren en ontelbare herinneringen geduldig wachten om te worden opgehaald.

Elftallen bestaande uit ex-spelers, gekleed in mooie retroshirts van Copa. Supporters van verdwenen clubs die elkaar weer eens treffen om te praten over wat ooit was. Verbroedering. Voetbalhumor. Hier en daar een traan in een ooghoek, misschien. En dat allemaal gratis.

Nou goed, u heeft het wel gelezen: het werd dus knokken.

Blinde agressie

Ik stond precies op de plek waar het mis ging en kon dus prachtig zien hoe een jonge vent een bange, aan de kant staande vrouw van een jaar of veertig vol in het gezicht stompte (gebroken kaak, las ik de volgende dag). Hoe brave vaders met hun kinderen op de vlucht moesten voor gedrogeerde jonge mannen gewapend met einden hout en getrokken broekriemen.

Hooligans zeggen altijd dat ze dat soort dingen niet doen. Dat doen alleen hun gehate vijanden, die laffe honden: vrouwen en kinderen aanvallen. Zijzelf? Nooit. Nou, deze dus wel.

Rellen en blinde agressie tijdens een vriendschappelijk cultavondje; ik had het niet kunnen verzinnen. Het kwam me, tijdens dit nostalgische liefhebbersevenement, voor als een grootschalige rel tijdens de intocht van Sinterklaas. Een beetje surrealistisch. Bizar.

Hoewel? De sfeer stond me vanaf het begin niet echt aan, eerlijk gezegd. Toen ik het Haarlemstadion betrad en aan de achterzijde langs de Kick Smittribune liep, zag ik de kennelijk nog bestaande ‘harde kern’ van FC Haarlem staan. Vijandige spreekkoren, zwaar knalvuurwerk, capuchonnetjes, veel druktemakerij.

Jammer, dacht ik, zo’n groep die niet aanvoelt wat voor avondje dit is. Ik bedoel: toen FC Haarlem, SVV, FC Wageningen en SC Veendam nog actief waren, had je helemaal geen ‘pyro’ en ultracultuur. Niemand kende die woorden. Moet het nou beslist weer fanatiek in plaats van vriendelijk en knus? Maar goed. Smaken verschillen. Ik voelde me oud.

“Die groep is de hele dag al bezig”, zei een bezorgd kijkende man. “Die hangen de hele dag al met de neus in het poeder. Veel drank ook.”

Allergrootste halvegaren

Ik bezwoer dat het allemaal goed zou komen en dat alleen de allergrootste halvegare een nostalgisch liefhebbersevenement als dit zou kunnen aanzien voor een geschikt podium voor supportersgeweld. Helaas zou de werkelijkheid me niet veel later op mijn naïviteit wijzen en bleken we dus uitgerekend met die categorie van doen te hebben: die van de allergrootste halvegaren.

Ik ben naar huis gegaan, maar de avond ging verder en na afloop besloten de organisatoren de handdoek niet in de ring te gooien. De Tweede Divisie gaat door en bij nader inzien vertik ook ik het op te geven. In Wageningen, aanstaande woensdag, gaan we met zijn allen laten zien hoe dit leuke evenement bedoeld was, gewoon omdat het te leuk is om het door malloten te laten vermoorden.

De klootzakken mogen niet winnen. Ze gáán ook niet winnen.

Avond 1 van de Tweede Divisie was een reality check. ‘Modern football’ is de vijand van het voetbal, maar dit slag agressievelingen, de IS van het voetbal, toch ook wel heel erg. Ik was ze door al dat FIFA-gedoe bijna vergeten.

Goed. Wat nu nog? Klaar met de FIFA, klaar met Blatter, klaar met WK’s die worden verpatst aan schurkenstaten, klaar met hooligans. En die door Qatar gefinancierde Champions League-winnaar laat me ook bij voorbaat al koud.

Het WK voor vrouwen komt op het juiste moment, geloof ik.

Door: NU.nl/Menno Pot

En hier de originele link:

http://www.nu.nl/sport-column/4062593/liefhebbersevenement.html

 

 

 

 

 

[slideshow_deploy id=’3595′]

Avatar foto

DoorElijah Valk

WaterwegSport.nl - elijahvalk74@gmail.com