Rijnmond: ‘Feyenoord gaat transfers doen volgens Moneyball-principe’

Feyenoord voert een drastische koerswijziging door in hun transferbeleid. Met inzet van data-analisten gaat de Rotterdamse club de aankoop van spelers voortaan doen op basis van het ‘Moneyball-principe’. Dat melden ingewijden van de Stadionclub aan Rijnmond.

Dat principe is gebaseerd op de werkwijze van Billy Beane in het honkbal, die succesvol werkte op basis van statistieken en mathematische modellen. In de voetbalwereld hebben enkele clubs al eerder de switch gemaakt naar scouting en transferbeleid op basis van data. Feyenoord volgt dat voorbeeld nu ook.

Naast het eigenaarschap van het stadion, het instromen in de voetbalpiramide en het binnenhalen met een externe financierder is de verandering van het transferbeleid het vierde grote speerpunt van de clubleiding van Feyenoord in de aankomende periode.

Senesi

Marcos Senesi was aan het einde van de vorige transferperiode de eerste speler die Feyenoord op basis van data-analyse heeft aangetrokken. De Argentijnse verdediger is, na een stroeve start zonder speeltijd, uitgegroeid tot een basisspeler in De Kuip en is inmiddels in beeld om opgeroepen te worden voor de nationale selectie van Argentinië.

In onze regionale voetbaltalkshow FC Rijnmond wordt de koerswijziging van Feyenoord zometeen besproken. De uitzending op TV Rijnmond begint om 17:20 uur en aan tafel zitten René van Eck, Geert den Ouden en Dennis van Eersel naast presentator Bart Nolles.

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl