Robin van Persie: Afscheid van een liefhebber

Het is 13 juni 2014, rond kwart voor vier plaatselijke tijd, als Daley Blind de bal op de middenlijn in zijn voeten aangespeeld krijgt. Het Nederlands Elftal staat, in haar openingswedstrijd van het WK  in Brazilie op dat moment 1-0 achter tegen regerend wereldkampioen Spanje en lijkt weinig zicht te hebben op groot succes, wanneer de linksback in het 5-3-2 systeem in zijn ooghoek een spits ziet vertrekken.

Door: Leon van Voorst 

In een fractie van een seconde verlaat de bal zijn schoen en begint deze aan een reis die zal eindigen in een van de mooiste doelpunten ooit gemaakt door een van de meest iconische spitsen uit de vaderlandse voetbalhistorie.

pindakaasreclame

Robin van Persie begon zijn voetballoopbaan bij Excelsior Rotterdam. Al op 5-jarige leeftijd stond het uitzonderlijke talent van de jonge doelpuntenmaker buiten kijf. Hij bleek zo goed, dat Excelsior een uitzondering maakte en de youngster al een jaar eerder dan gebruikelijk aannam als jeugdspeler. Dit leverde hem vele jaren later zelfs nog een hoofdrol in een pindakaasreclame op.

Tot een debuut in de hoofdmacht van de Kralingers kwam het niet, want Van Persie maakte al snel de overstap naar Feyenoord, waar zijn goede techniek en zijn fluwelen linkerbeen niet onopgemerkt bleven. Dit leidde in 2002 al tot zijn debuut, wat de opmaat bleek voor een van de mooiste seizoenen van de dan nog onervaren vleugelaanvaller, die in zijn eerste jaar met Feyenoord namelijk al de UEFA Cup won. Een voorzet op wat later een fantastische carrière zou blijken.

Niet meteen na het verlaten van de schoen is duidelijk wat de eindbestemming van de bal zal worden. In eerste instantie lijkt het zomaar een schot in zonder doel. Maar dan duikt daar in de ruimte die sluwe spits op, zijn ogen gericht op de bal die eindeloos onderweg leek maar nu langzaam maar zeker begint te dalen. Te dalen richting het hoofd van Nederlands topscorer aller tijden, maar wordt deze eindbestemming ook bereikt?

Na zijn eerste periode bij Feyenoord ging Van Persie op overzees avontuur. ‘RVP’ moest de man worden die bij Arsenal Dennis Bergkamp zou doen vergeten. Arsène Wenger zette Van Persie bij the Gunners in de spits, een andere positie dan hij bij Feyenoord bezette. Dit zou tot het einde van zijn carrière zijn vaste plek blijven: een echte nummer 9. In Engeland bloeide Van Persie op tot een van de smaakmakers van de Premier league. Hij kwam opgeteld tot 96 doelpunten bij de ploeg uit Londen, maar zijn grootste successen vierde hij in een andere Britse stad.

Manchester United

In 2012 haalde Ferguson Van Persie namelijk naar Manchester United. Bij the Reds toonde de aanvaller in zijn eerste seizoen direct zijn uitzonderlijke klasse. Door drie doelpunten van zijn schoen en onder luid scanderen van ‘Oh Robin van Persie’ wonnen de Mancunians de Premier League en bovendien werd Van Persie datzelfde seizoen verkozen tot speler van het jaar. De zilveren Vos heeft ook in de Premier League een onvergetelijke indruk achter gelaten.

In een uiterste krachtsinspanning probeert de spits de bal te bereiken. De aanvaller zet af en weet dat hij perfect getimed heeft. Majestueus zweeft hij naar de bal en raakt deze perfect. Na het raken van de bal lijkt zijn vlucht nog een paar seconden te duren, maar tijdens zijn val ziet de aanvaller hem over doelman Casillas verdwijnen en weet hij dat hij zijn naam heeft waargemaakt. Er is maar één echte Flying Dutchman. Nog voordat de bal in het net verdwijnt landt Robin van Persie op het gras van de Arena Fonte Nova in Salvador, wetende dat hij een hele natie blij heeft gemaakt.

Ook in Oranje maakte Van Persie furore. Zijn interlandcarrière begon in 2005 en in 102 interlands kwam de Rotterdammer uiteindelijk tot 50 doelpunten, waarmee hij zichzelf tot topscorer allertijden kroonde. Daartussen zaten ook enkele pareltjes. Zo zullen vele Oranjesupporters zich de krullende vrije trap van zijn linkervoet tegen Kameroen herinneren. Maar ook op de eindtoernooien was de Rotterdammer belangrijk. Hij veroverde een tweede en een derde plaats op een wereldkampioenschap, waarbij vooral het doelpunt in het met 5-1 gewonnen duel tegen Spanje in het collectief geheugen van menig Nederlander zal staan gegrift.

Van Persie… Ja! Ja!”, riep commentator Frank Snoeks, die van enthousiasme niet meer uit zijn woorden kwam nadat de kopbal van de spits het net deed bollen. Overal in Nederland werden handen de lucht in gegooid en knuffelden volwassen mannen elkaar onder de neervallende druppels van omhoog gegooid bier. Het werelddoelpunt van Van Persie bleek een handtekening onder een prachtige carrière van een unieke stylist.

En na twee jaar lange ereronde over de Nederlandse velden, spelend voor zijn jeugdliefde, hangt deze stylist aan het einde van dit seizoen zijn schoenen aan de wilgen. Maar ongetwijfeld ziet het Nederlandse voetbal de vliegende Hollander nog terug, want van Persie is, en blijft, een liefhebber….

Foto: Mischa Keemink

Dit is een artikel uit de nieuwe waterwegsport.nl magazine ! Pik hem op bij je sportvereniging of lees hem online.


                       


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl