Zondagavond staat voor Sparta Rotterdam de eerste stadsderby van 2024 op het programma. De Kasteelheren steken, samen met 1.200 Spartanen De Maas over om een bezoek te brengen aan Feyenoord. De aftrap is om 20.00 uur.

Als nummer zeven ging Sparta de winterstop in, maar inmiddels staan de Kasteelheren negende in de Eredivisie. 2024 begon nog goed voor Sparta, dat dankzij doelpunten van Shunsuke Mito en Metinho een 0-2 zege boekte bij Fortuna. Hierna bleven de gewenste resultaten echter uit voor de rood-witten. Eerst volgde er een teleurstellende nederlaag tegen Go Ahead Eagles, dat met 0-2 won op Het Kasteel. Twee weken geleden kwam Sparta op bezoek bij RKC niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Om stevig in de play-offs plaatsen te blijven, konden de Rotterdammers vorige week een zege tegen directe concurrent PEC Zwolle wel gebruiken. Ondanks elf schoten op doel lukte het Sparta echter niet om te scoren. PEC Zwolle was daarentegen dodelijk effectief en keerde met een 0-2 zege terug naar Overijssel.

Stadsgenoot Feyenoord vinden we na twintig wedstrijden op de tweede plaats terug. De formatie van voormalig Sparta-speler Arne Slot heeft al tien punten achterstand op PSV, waardoor een tweede titel op rij momenteel niet in de lijn der verwachting ligt. Toch wist Feyenoord dit kalenderjaar al een keer af te rekenen met PSV. In de achtste finales van de TOTO KNVB Beker won de Stadionclub met 1-0 van de huidige koploper. Inmiddels staat Feyenoord al in de halve finales van dat toernooi, omdat het afgelopen woensdag met 2-0 te sterk was voor AZ. In competitieverband lukte het Feyenoord dit kalenderjaar nog niet om in De Kuip te winnen. Tegen N.E.C. bleef de club uit Rotterdam-Zuid steken op een 2-2 gelijkspel en ook tegen FC Twente won Feyenoord niet (0-0). Buitenshuis is de Trots van Rotterdam-Zuid nog foutloos met zeges op Vitesse (1-2) en AZ (0-1).

In 2000 nam Sparta voor het laatst de drie punten mee uit De Kuip. Jon Dahl Tomassen zette Feyenoord nog wel op een 1-0 voorsprong, maar goals van Anders Nielsen en Nourdin Boukhari betekende een 1-2 zege voor Sparta. In 2019 en 2020 was Sparta nog dicht bij een nieuwe zege, maar uiteindelijk moesten de Spartanen genoegen nemen met één punt. In 2019 werd het 2-2, één jaar later eindigde het in een lege Kuip in 1-1. Eerder dit seizoen leek Sparta ook op weg naar drie punten. Charles-Andreas Brym bezorgde Sparta een 2-0 voorsprong, maar Leo Sauer voorkwam een stunt voor Sparta door in blessuretijd de 2-2 binnen te schieten.

Voor Jonathan de Guzmán blijven wedstrijden in De Kuip bijzonder. De middenvelder begon zijn carrière bij Feyenoord en speelde daar 128 wedstrijden. Zondagavond keert hij dus even terug op vertrouwde grond. Bij Feyenoord spelen er in Lutsharel Geertruida en Gjivai Zechiël twee voormalig jeugdspelers van Sparta.

Foto: Mischa Keemink

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl