ROTTERDAM – Sparta Rotterdam is er zondagavond in geslaagd drie punten over te houden aan de ontmoeting met laagvlieger FC Emmen. De ploeg won met 5-1 na een wervelende eerste helft.

Het was al vroeg in de wedstrijd raak voor Sparta Rotterdam. Patrick Joosten zorgde al na één minuut voor de Rotterdamse openingstreffer. Hij profiteerde maximaal van het geklungel van FC Emmen-verdediger Lorenzo Burnet, die de bal kinderrijk eenvoudig van zijn voet liet glijden. Al snel kwamen de kasteelheren via de prima spelende Mohamed Rayhi op een comfortabelere 2-0 voorsprong. Met een prima rush omspeelde hij de achterhoede van de bezoekers.

Dick Lukkien, de trainer van FC Emmen, moest wat bedenken om het gat te dichten. Zijn langs de zijlijn bekokstoofde plan kon uiteindelijk al snel weer de prullenbak in, toen Bart Vriends een kwartier voor de pauze uit een corner raak kopte. 3-0 was ook de stand bij rust.

Na de pauze bracht FC Emmen met Jafar Arias een aanvallende kracht in het veld. De bezoekers, die dit seizoen thuis bijna onoverwinnelijk zijn, lieten het er niet bij zitten en kozen de aanval. Dit resulteerde als vrij snel in een 3-1 van Michael de Leeuw. De hoop was even terug bij de uitsupporters. Helemaal toen ook publiekslieveling en smaakmaker Anco Jansen werd ingebracht, maar na het doelpunt kon FC Emmen niet doordrukken.

Sparta kreeg door de aanvallende speelwijze van de tegenstander steeds meer ruimte om de overwinning helemaal veilig te stellen, maar onder anderen Mohamed Rayhi en Abdou Harroui konden geen treffer produceren.

Het kwam door de bezoekers zelf dat zij geen aansluitingstreffer binnen konden schieten, want ruimte en kansen waren er bij tijd en wijle zeker wel. Het middenveld van Sparta stond echter goed gepositioneerd en voorkwam meerdere tegentreffers.

Bryan Smeets leek tien minuten voor tijd de bevrijdende 4-1 binnen te schieten, maar hij raakte de handschoenen van Telgenkamp, die zijn ploeg meermaals behoedde voor een grotere achterstand. Een paar seconde later was het wel raak uit een hoekschop. FC Emmen-speler Miguel Araujo tikte de bal in het eigen doel. Het feest was pas echt compleet toen Abdou Harroui vijf minuten voor tijd de 5-1 in leeg doel tikte. In de slotfase waren de bezoekers nog enigszins gevaarlijk, maar gescoord werd er niet meer. Het bleef 5-1.