Sparta veegt de vloer aan met FC Groningen

Sparta Rotterdam heeft vanmiddag in de laatste wedstrijd van de reguliere competitie de grootste zege van het seizoen geboekt. De ploeg van trainer Maurice Steijn was met 0-5 te sterk voor FC Groningen. Jonathan de Guzmán, Koki Saito, Arno Verschueren, Tobias Lauristen en Vito van Crooij scoorden namens Sparta.

Voorafgaand aan de laatste speelronde was Groningen-Sparta voor de neutrale voetballiefhebber niet de meest spannende wedstrijd. Voor beide teams valt er namelijk niks meer om voor te spelen. Sparta is sowieso al zesde geëindigd en speelt tegen FC Utrecht in de halve finale van de play-offs. FC Groningen degradeerde drie weken geleden al en ziet vanmiddag een einde komen aan hun lijdensweg. Voor Maurice Steijn was het de kans om ook wat spelers rust te geven. Dat deed hij in de personen van Joshua Kitolano en Koki Saito. Dirk Abels had daardoor een basisplaats als controlerende middenvelder, terwijl ook Arno Verschueren weer mocht starten. Younes Namli begon als aanvaller. Verder keerde Mike Eerdhuijzen terug in de basis, nadat hij vorige week geschorst was.

Dat er voor beide teams weinig te behalen viel in deze wedstrijd was in de openingsfase wel te zien. Zowel Groningen als Sparta maakten weinig aanstalten op een doelpunt in een lege Euroborg. Na bijna een kwartier spelen liet Sparta zich als eerste zien. Mica Pinto haalde van afstand uit, maar kon doelman Jan de Boer niet in verlegenheid brengen. Vijf minuten later kreeg Groningen een veel betere kans. Oud-Spartaan Laros Duarte dwong Nick Olij tot een moeilijke redding, maar de goalie hield Sparta op de been. De Kasteelheren waren desalniettemin wel de betere partij en kwamen na 24 minuten spelen op voorsprong. Nordin Musampa werkte de doorgebroken Dirk Abels naar de grond en kreeg daarvoor terecht de rode kaart te zien. Uit de daaropvolgende vrije trap maakte Sparta de 0-1. Jonathan de Guzmán ging achter de bal staan en schoot op fraaie wijze raak in de bovenhoek!

Na deze heerlijke goal viel er weinig meer te beleven in de eerste helft. Sparta bleef met één man meer de betere in de Euroborg, maar kwam niet veel verder dan een aantal gevaarlijke voorzetten. Het was Groningen dat de beste kans kreeg. Johan Hove stuurde Ricardo Pepi naar Olij, maar de spits speelde de bal te ver voor zich uit, waardoor de doelman het bolwerk kon onderscheppen. Op slag van rust was er nog een mogelijkheid voor Sparta. Vito van Crooij zag zijn poging via een Gronings-been rakelings naast gaan. Aan de andere kant schoot Duarte in de blessuretijd van de eerste helft vanuit een vrije trap net over.

Daardoor zocht Sparta dankzij een heerlijke vrije trap van De Guzmán met een 0-1 voorsprong de kleedkamer op. Voor de tweede helft kwamen Bart Vriends en Mica Pinto niet uit de kleedkamer. Koki Saito en Aaron Meijers vielen halverwege in, waardoor Abels centraal achterin ging spelen. Sparta begon aan de tweede helft met het doel de wedstrijd snel te beslissen en kreeg daar een aantal goede kansen op. Eerst werd Tobias Lauritsen door Arno Verschueren in stelling gebracht, maar schoot hij recht op De Boer af. Twee minuten later had De Boer geen antwoord op de inzet van Younes Namli. Uit een voorzet van Shurandy Sambo raakte hij de onderkant van de lat. Sparta hield Groningen wel onderdruk en kreeg via Lauritsen opnieuw een prima kans. Ditmaal schoot de Noor naast. Even later had De Boer ook nog een schitterende redding in huis op de kopbal van Verschueren, waardoor Groningen in de wedstrijd bleef. Dat duurde nog twee minuten, want na bijna een uur spelen viel de 0-2 alsnog. Lauritsen gaf de bal mee aan Saito, die na een mooie actie prima afdrukte: 0-2.

Niet veel later had Saito ook nog de 0-3 kunnen maken. De Japanner kon opnieuw uithalen, maar schoot dit keer voorlangs. Ondertussen bracht Steijn een aantal nieuwe namen binnen de lijnen. Pedro Alemañ was een van die spelers. De Spanjaard had zijn eerste voor Sparta kunnen maken, maar stuitte eerst op De Boer en schoot de rebound over. Vijf minuten later was het alsnog raak voor Sparta. Na een mooie voorzet van Abels schoot Verschueren de 0-3 tegen de touwen. In de 79e minuut stond Verschueren ook aan de basis van de 0-4. Uit het schot van de Belg ontstond door zwak keeperswerk van De Boer een rebound, die benut werd door Lauritsen. De spits had na een heerlijke combinatie ook nog de 0-5 op zijn schoen, maar schoot hoog over. Die vijfde goal viel in de slotfase alsnog. Van Crooij bepaalde uit een strafschop de eindstand op 0-5.

Daardoor boekte Sparta de grootste zege van het seizoen. Met een beter gevoel konden de Rotterdammers de play-offs niet ingaan. Die beginnen donderdag met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht, waarna zondag de return wacht.

Opstelling Sparta Rotterdam:

Nick Olij, Shurandy Sambo (63. Rick Meissen), Bart Vriends (46. Koki Saito), Mike Eerdhuijzen (79. Adil Auassar), Mica Pinto (46. Aaron Meijers), Dirk Abels, Younes Namli (63. Pedro Alemañ), Jonathan de Guzmán (63. Joshua Kitolano), Tobias Lauritsen, Arno Verschueren, Vito van Crooij

Door: Sparta Rotterdam


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl