Wie deze middag op de Hoekse Rondgang is geweest, heeft een kostelijke middag gehad. Waarschijnlijk beleefden de thuissupporters meer plezier dan de talrijke Schiedamse fans die waren komen opdagen,omdat HVC’10 de koploper de eerste nederlaag in deze competitie bezorgde. Die kwam binnen vijf minuten in de tweede helft tot stand. Van de 50e tot en met de 53eminuut overrompelde HVC’10 de koploper met drie doelpunten. Toch kwam Excelsior’20 weer terug in de wedstrijd en het Hoekse billenknijpen was in de laatste tien minuten een feit. De Schiedammers hebbennamelijk in deze competitie al een flink aantal keer een achterstand omgezet in een overwinning in blessuretijd.

Door: Cees van der Pol

Scheidsrechter Bosschieter
Aangezien de Vlaardingse arbiter Roozenboom wegens een griepaanval moest afzeggen voor deze topwedstrijd, kwam de invaller uit Gouda over. Collin Bosschieter toonde vanaf het begin van de wedstrijd aan dat hij ‘voetbal snapte.”
“Ik heb me goed voorbereid, wist waar de ploegen op de ranglijst stonden en waarom het hier ging. En ik heb op internet gelezen wat de ploegen deze competitie hebben laten zien. Ik vond het een wedstrijd op hoog niveau, tweede klasse waardig, en als ploegen ook respect voor elkaar tonen, ga ik mezelf ook steeds lekkerder voelenop het veld. Ik betrek tijdens de wedstrijd ook de beide aanvoerders met mijn uitleg.
Ik wilde niet meteen met kaarten zwaaien, maar op den duur moest ik toch een streep trekken, net als met de assistent uit Schiedam, die er ‘een paar keer naast zat.”
In ieder geval de perfecte scheids voor een aantrekkelijke partij voetbal.
Eén gele kaart, ver in de blessuretijd gegeven, was in dit opzicht een beetje jammer. Bij een treuzelende ingooi van de thuisclub kreeg HVC’er Jorn Groothuizen geel, terwijl hij niet eens de treuzelaar was.

Excelsior’20 fel van start

De Schiedamse koploper startte fel en overrompelend. De drie spitsen wisselden steeds van plaats en vooral de aan Brobbey doen denkende Joël de Windt was een voortdurend gevaar voor de Hoekse verdediging, zeker ook omdat hij twintig centimeter groter was dan de twee Hoekse verdedigers. En op de nr.10-positie speelde Dani Ruiz Sarabia een gevaarlijke rol door steeds de diepte in te duiken.
Beide ploegen zochten naar openingen op het uitstekend bespeelbare grasveld. Er kwamen kansen voor HVC’10 (Kram) en voor Lorenzo Pierau. Bij het laatste schot was Kenny Lipman op zijn plaats.

Anass  el Hadioui geblesseerd

Voor de Schiedammers was het spijtig  dat middenvelder El Hadioui na twintig minuten moet worden vervangen, vanwege een hamstringblessure, maar voor hem in de plaats kwam een nieuwe vuurtoren Bilal Chougrani. Ook hij ging er fors tegenaan. Waar in het eerste kwartier Excelsior’20 de overhand had, kwam HVC’10 in het laatste kwartier steeds beter door de defensie van de withemden. In de 33e minuut slingerde aanvoerder Michael van den Bos zich op de achterlijn door de defensie en hij gaf een niet te missen trekbal op Jorno Reurink. Die had de bal voor het inschieten, maar richtte te laconiek hoog over. Het  had de 1-0 moeten zijn. Nadat enkele spelers van beide partijen aan een gele kaart ontkomen waren, kregen in die fase Sarabia (Excelsior 20 ) en Thomas van der Bogt de eerste gele kaarten vanwege de streep die Bosschieter op dat moment wilde trekken. HVC’10 trok de aanvallende lijn in dat deel van de wedstrijd door, maar kon in die fase geen doelpunt maken.

Wonderthee
Wat er in de rust in de thee heeft gezeten, blijft een Hoek voetbalraadsel. In de 50e viel alles bij HVC’10 op zijn plek. Een mooi opgezette aanval en een prima steekbal van Jorno Reurink zette Mitchell Bouwhuis op de rand van het strafschopgebied in staat om de 1-0 achter Thomas de Ruiter te knallen. Nauwelijks een minuut later zette de man van de wedstrijd Michael van den Bos de bal door op Dave Kram. Die was veel sneller dan Mitchell Kalaboyias en zijn strakke voorzet werd door Dalton Dabo langs zijn eigen keeper gegleden. De Hoekse lol kon niet op, toen de vrijgespeelde Jorno Reurink twee minuten later met een prachtige lob over de kleine Thomas de Ruiter de 3-0 aantekende.
“Kat in het bakkie”, dacht iedereen, want Excelsior’20 stond erbij en keek ernaar. Het had zelfs nog erger kunnen worden toen Michael van den Bos in een vergelijkbare positie als Reurink ook voor de lob had moeten kiezen van zijn voorganger. Een eventuele 0-4 zou natuurlijk fataal zijn geweest.

Excelsior’20 komt terug
Blijkbaar is de kracht van de Schiedammers dat ze na een achterstand de rug rechten, zoals in voorgaande wedstrijden. O.a. Zakaria Sachhi raakte de laat en dat gebeurde tien minuten later nog een keer. John de Ronde wisselde wat spelers, maar dat kwam het spelpeil niet ten goede. HVC’10 werd achteruit gedrongen. Tien minuten voor tijd kreeg Excelsior’20 een gemakkelijk gegeven vrije trap op ongeveer 30 meter. De centrale verdediger Vince Timmers legde aan en de bal werd door een Hoekse verdediger van richting veranderd, waardoor Lipman kansloos werd. (3-1)

Adrenaline komt vrij
Er kwam een portie adrenaline los op het veld, zeker toen dezelfde Vince Timmers bij een corner drie minuten later een foutje van Lipman afstrafte en 3-2 koppend aantekende. Bijzonder dat deze spelers de twee doelpunten maakte. Een bestuurslid: “Dat doet tie anders nooit.” Bij de Schiedammers kwam wel de adrenaline van de hoop los, maar bij de thuisclub kwam dat hormoon van de angst. Zelfs John de Ronde gaf na afloop toe dat hij in die laatste tien minuten wel bang was geweest dat de zege nog kon worden verspeeld. Ten koste van alles werd dat voorkomen: er was van opbouw geen sprake meer. Nog twee gele kaarten, wat wild weggeven corners en wat getreuzel maakten de spanning nog groter. Bosschieter telde terecht vijf minuten blessuretijd toe. Maar uiteindelijk sleepte HVC’10 de zege binnen en werd de eerste nederlaag in deze competitie voor Excelsior’20 een feit.

Neutrale toeschouwers
Neutrale toeschouwers zijn er vrijwel nooit, maar als ze er waren, dan hebben ze zich geen seconde verveeld. Natuurlijk dropen Schiedamse aanhangers teleurgesteld af en waren de Hoekse gastheren heel erg  vrolijk.
John de Ronde: “Over het geheel genomen vond ik toch dat we het wel verdiend hadden. Jammer dat we de wedstrijd niet helemaal dood konden maken, de eventuele 0-4 van Michael had wel de definitieve genadeslag betekend. Het was echt een heerlijke partij voetbal met een leuke tegenstander: we hebben mooie aanvallen uitgespeeld en veel kansen gekregen. Die van Jorno voor de rust had er best wel in gemogen. Dan wordt de hele wedstrijd anders.

Van der Bogt meteen in de basis

Op de vraag waarom linksachter Thomas van der Bogt na drie uitgezeten wedstrijden vanwege de schorsing opgelopen tegen Naaldwijk toch meteen een basisplaats kreeg, was hij duidelijk: “Natuurlijk, ik beslis dat. We hadden gevaar aan die kant van het veld nodig en hij kan dat brengen.” Van der Bogt stelde zijn trainer niet teleur, speelde een solide partij met inderdaad aanvallende impulsen.
HVC’10 ligt nu mooi op koers voor de tweede periode: met twee keer winnen tegen Vierpolders (uit) en MVV’27 thuis is de buit sowieso binnen. Maar aan nacompetitiewedstrijden wilde uitblinker Michael van den Bos na twee teleurstellingen niet denken. “We gaan er helemaal voor.”

Jaco Verhoev: ,,Dit waren de 5 slechtste minuten van het seizoen.”
Er waren nog mensen in de kantine bij de 1-0, nog mensen op de trappen naar beneden bij de 2-0 en mensen op weg naar het veld bij de 3-0. In amper 5 minuten was de ruststand van 0-0 omgetoverd tot 3-0 in het voordeel van HVC’10. ,,Het is niet te verklaren,” zocht Jaco Verhoev naar een antwoord, ,,maar gewoon de slechtste 5 minuten van het seizoen. Even ervoor ging Lorenzo Pirau 1 op1 op hun doel af. We herstelden ons geweldig en liepen storm op hun doel. Tot 2 doelpunten kwamen we en de gelijkmaker zat er net niet in. We hebben nog een voorsprong, wie voor het seizoen had gezegd dat we pas onze 15e wedstrijd zouden verliezen, die had ik voor gek verklaard. Volgende week thuis tegen Victoria’04 moeten we er weer staan.”


OPSTELLING HVC’10:

Lipman, Michael van den Bos, Van der Bogt Boon,  Kay van den Bos, Groothuizen, Reurink, Ben Mohammed ( DeSooomer), Bouwhuis,( 81 Sterrenberg) Kernan, Kram(85. Leerdam)
OPSTELLING EXCELSIOR’20:
De Ruiter, Venzelaar, Van der Waal, Clemens, El Hadioui,( 20 Chougrani) Pierau,, Sarabia, Sachhi, Kalaboyias, De Windt, Dabo, (

Geel HVC’10 : 3
Geel : Excelsior’20: 1
Scheidsrechter: Collin Bosschieter (Waddinxveen)

Foto: Ron van Oosten

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl