Uitgelicht: Fantastisch seizoen Honkbal Schiedam

Schiedam – Na het zeer succesvolle honkbalseizoen van Schiedam, waarin het eerste op een tweede plaats eindigde in de 1ste klasse en het tweede team kampioen werd in de derde klasse, vond Waterwegsport het op zijn plaats om met drie prominente personen van deze mooie club te spreken. Coach Leo Voogd en spelers Dimitri Kwetsie en Michel Vervloet verwelkomden verslaggever Elijah Valk, in hun mooie kantine in Bijdorp.

Leo, in april spraken wij elkaar ook, toen gaf je aan in de Top-4 te eindigen en het tweede moest promoveren. Heb je je eigen team onderschat, gezien jullie uitstekende prestaties?

Ik vind dat je een doelstelling altijd bescheiden moet uitspreken, maar wel realistisch zijn in het uitspreken van deze. Verleden jaar werden we dominant kampioen met weinig spannende wedstrijden. Ik moet wel eerlijk zeggen, dat ik wel meer tegenstand had verwacht dit seizoen. Al moet ik wel complimenten geven aan mijn ploeg, die toch scherp bleven. Dit deden we door iedere wedstrijd hetzelfde te benaderen.

Kan dit seizoen nog overtroffen worden, Michel?

We willen volgend jaar in een andere poule terechtkomen. Dit betekent dan dat je tegen andere ploegen speelt. Je moet alleen bang zijn voor verslapping. We hebben wel een goede groep, die elkaar scherp houdt en er geen ruimte is voor verslappingen.

Jullie mogen promoveren naar de overgangsklasse, gaan jullie dit doen?

Leo: “We hebben van de bond inderdaad een brief gehad, maar gaan hier niet op in. Het betekent namelijk dat je tweemaal in het weekend moet spelen, en dat is naast een gezinsleven gewoonweg niet te combineren”. Dimitri vult aan: “Het is wel heel mooi, dat de bond onze status erkent, we zullen de brief dan ook goed bewaren”.

Leo, je vind het belangrijk dat spelers gefocust blijven, hoe hou jij je team scherp?

“We hebben onlangs helaas door weersomstandigheden vier weken niet kunnen trainen. Dat zie je terug in scherpte. Je moet de spelers dan een bepaalde bewustwording en motivatie meegeven”. Michel: “Je moet inderdaad de spelers laten zien dat ze volwassen worden”. “Precies”, zei Leo. “Honkbal is ook een denksport en wordt een bepaalde gogme gevraagd, deze is niet te trainen”.

Komen er volgend jaar spelers bij, Leo?

Ik kijk altijd om me heen. We hebben wel een homogene groep. We verliezen waarschijnlijk twee werpers, maar daar maak ik me geen zorgen om. Michel: “Dit is een kans voor de anderen die ze moeten grijpen”.

Ik heb jullie een paar keer gezien, wat mij daarbij opviel was jullie beleving en de eenheid van het team.

Dimitri: “Inderdaad, we staan als team altijd strak in pak en tegen het hek van de dug-out aan. We zijn echt een eenheid, dit hebben we zelf gecreëerd. Michel: “De meeste jongens zijn clubjongens, dus dit is een natuurlijk iets. De betrokkenheid is groot en iedereen vind het leuk om naar een wedstrijd van een ander te kijken”. Leo: “Ik vind uniformiteit heel belangrijk, je straalt dan ook iets uit naar je tegenstander”.

Michel en Dimitri, jullie zijn de ervaren mannen, hoe kijken jullie naar het trainerschap van Leo?

Michel: “Ik ken Leo al jaren, hij zorgt ervoor dat hij een team een team laat worden. Dat doet hij door duidelijke regels op te stellen. Kom je te laat of train je een week niet, dan speel je niet in de basis, ongeacht welke speler je bent. Klein puntje van kritiek, sommige spelers willen weleens meer gespecialiseerd trainen. Leo, gaat hier overigens wel goed mee om”. Dimitri: “Leo straalt leiderschap uit en door zijn duidelijkheid respecteert iedereen die ook. Michel nogmaals: “Leo is ook sterk in het organisatorische aspect. Alles om het honkbal is geregeld, dit doet hij samen met Joop Groen. Joop en Leo vullen elkaar heel goed aan. Jongere jongens kunnen Leo autoritair vinden, Joop weet bij die jongens wel de juiste snaar te raken”.

Dimitri, je gaat stoppen, wat is de reden daarvoor?

Het was een hele zware keuze die ik heb moeten maken en het gaat me echt aan het hart. Je moet een keer een beslissing nemen en ik vond dit het juiste moment. Ik wil de jeugd gaan trainen. Ik heb al een paar keer een training geleid en dit beviel me prima. Ik ben lichamelijk fit, dus dat maakt de beslissing wel lastiger. Leo: “Ik vind het ook lastig om hem zomaar te laten gaan. Ik heb geen moeite genomen om hem te behouden. Misschien is dat tegenstrijdig, maar je moet een beslissing ook kunnen respecteren.

Wat was je honkbalhoogtepunt, Dimitri?

Dat was toch het vorig seizoen toen we ongeslagen kampioen werden. Alles klopte in het team, we straalden dat ook uit. We zaten in een bepaalde flow, echt heerlijk gevoel om zo een wedstrijd te starten. Ook heb ik genoten van de samenwerking met Stefan Droog. Als werpers zijn wij toch een team binnen een team. We zijn in principe elkaars concurrenten, maar vullen elkaar juist prima aan.

Michel, ik heb even wat verslagen teruggekeken. Daarin kwam je slaggemiddelde aardig naar voren. Speel je wellicht wel onder je niveau?

Misschien, ik vind het lastig om mijzelf te beoordelen. Wel ben k blij met mijn gemiddeld, al baal ik wel een beetje dat ik niet degene was met het hoogste slaggemiddelde, haha.  Dimitri kort: “Ik weet wel zeker dat hij hoger dan dit kan spelen”. Leo: “Michel is een echte clubman, die is hier prima op zijn plaats”.

Dimitri en Michel, wat kunnen jullie je teamgenoten meegeven?

Michel: “Hoe een wedstrijdbeleving moet zijn en dat leeftijd niet belangrijk is en je gewoon volle bak moet gaan”. Dimitri: “Plezier uitdragen en hard werken. Ook moet je nergens over inzitten”.

Wat is jullie doelstelling voor komend seizoen?

Leo: “Dit is mijn derde jaar bij Schiedam. Ik wil best nog wel een vierde of vijfde jaar blijven. Continuïteit vind ik namelijk heel belangrijk”. Michel: “Als team moeten we volgend jaar dit seizoen in ieder geval evenaren en dus voor het hoogst haalbare gaan. Plezier uitstralen is daarin belangrijk, maar we moeten wel iedere wedstrijd vol aan de bak blijven gaan. Zolang we goed honkbal spelen, maar strijdend ten onder gaan, vind ik dat niet zo erg. Ook hoop ik dat spelers individueel beter worden. Leo nogmaals: “Als de jongere jongens de wat oudere uit de basis spelen, hebben we het goed gedaan. Zij krijgen dat zeker niet cadeau. Iedere speler moet zich elk jaar willen verbeteren, als dat zois dan heb je iets bereikt.

Het laatste woord is aan Dimitri: “Ik hoop dat ik het trainen geven aan de jeugd leuk ga vinden, gewoon onderaan beginnen en wel zien waar dat eindigt. Het is sowieso al leuk om spelertjes te trainen, die tegen je opkijken, aldus de speler, die zojuist zijn kleding had ingeleverd.

 

 

 

Avatar foto

Elijah Valk

WaterwegSport.nl - elijahvalk74@gmail.com

Geef een reactie