Volleybal: Wessel Keemink met oranje naar kwartfinale EK

De Nederlandse mannen hebben zich ternauwernood geplaatst voor de kwartfinale van het EK. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza verspeelde een 2-0 voorsprong tegen Duitsland, maar slaagde er uiteindelijk toch in om de overwinning in vijf sets binnen te halen.

De basisopstelling van Roberto Piazza zag er als volgt uit: Wessel Keemink (spelverdeler), Gijs Jorna & Bennie Tuinstra (passer/lopers), Fabian Plak & Michaël Parkinson (middens), Nimir Abdel-Aziz (diagonaal) en Robbert Andringa (libero).

Set 1
Oranje begon sterk in de openingsset, met een vroege voorsprong van drie punten (5-2). De voorsprong werd uitgebreid naar 12-7, wat leidde tot de eerste time-out van de Duitse bondscoach. Na nog drie punten (allemaal voor Nederland) volgde zijn tweede time-out. Een foute service van Plak bracht een einde aan de puntenreeks, maar de voorsprong was voldoende om de set te winnen. Nimir bracht Nederland op setpunt (24-19) en besloot de set met zijn zesde punt van de wedstrijd.

Set 2
Ook in de tweede set behield Nederland de controle. Ze bereikten de twintig punten met een ace van Nimir (20-15), maar na twee Duitse punten via het midden nam Piazza een time-out. Hij gaf aan een aanval van achter de driemeterlijn te willen zien. Keemink voerde deze strategie uit, maar een voetfout van Tuinstra kostte Nederland een punt. Door nog een eigen fout van Oranje kwamen de Duitsers gevaarlijk dichtbij in de slotfase. Toen Thijs ter Horst bij 21-21 werd ingebracht, bracht hij Nederland meteen op voorsprong. Dankzij een blok van Plak en een aanvalspunt van Tuinstra stonden er even later twee setpunten op het scoreborg. Het eerste werd weggewerkt, maar daarna serveerde Georg Grozer met veel risico de bal buiten de lijnen: 25-23.

Set 3
In de derde set kon Duitsland de Lange Mannen meer onder druk zetten vanaf de servicelijn. Vanaf 7-8 namen ze de leiding en gaven deze niet meer uit handen. Na een servicefout van Tuinstra hadden de Duitsers vier kansen om de wedstrijd te verlengen. Twee setpunten werden weggewerkt, maar na een sterke service van Plak bracht Piazza Maarten van Garderen in de wedstrijd om te serveren. Zijn service belandde in het net, wat resulteerde in een setstand van 22-25.

Set 4
In de vierde set rook Duitsland een kans, terwijl Nederland leek af te zwakken. De Duitse verdediging was aanzienlijke verbeterd in vergelijking met de eerste twee sets, waardoor ze gemakkelijk hun side-outs scoorden. Ondanks meerdere wissels aan de Nederlandse zijde kon het tij niet worden gekeerd. Nederland stond zeven setpunten toe, en de tweede daarvan werd benut door Duitsland: 18-25.

Set 5
Nederland was net op tijd bij de les in de allesbeslissende vijfde set en greep al snel een voorsprong. Dankzij krachtige services van Nimir stond het 5-2. Duitsland toonde opnieuw hun veerkracht en kwam terug tot 7-7. Maar in de slotfase was het Nederland dat, onder leiding van Nimir, standhield. Met een score van 15-12 verdienden ze hun plek in de kwartfinale. Daar zullen ze het komende dinsdag opnemen tegen gastland Italië.

Uitslag

Nederland – Duitsland 3-2 (25-20, 25-23, 22-25, 18-25, 15-12)

Bron: Volleybal.nl
Foto: Mischa Keemink


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl