Waterwegsport.nl legend: Nico Thienpondt: 2-voudig Wereldkampioen bowlen

Bij Waterwegsport.nl hebben we natuurlijk diep respect voor de sporters, bestuursleden en andere belangrijke giganten die onze regio het kleurrijke verleden geven waar deze om bekend staat !
In waterwegsport.nl legends kijken we met deze tijdsbepalers terug op de periode dat zij een prominente rol speelden. Hoe ging het toen en hoe gaat het nu? Deze week maken we plaats voor een heuze wereldkampioen bowlen: Nico Thienpondt. De in België geboren Schiedammer gooide als 8-jarige zijn eerste ballen bij de Walvis in Schiedam waarna een triomftocht langs de internationale banen volgde. Zijn hoogtepunt bereikte de huidige trainer van Kethel Spaland JO 13-2 in bowling Mekka Nevada waar hij beslag legde op 2 wereldtitels……

Personalia: Nico Simona Gustaaf Thienpondt (België 1964, Nederlands paspoort 1980). Getrouwd met Fiona de Koning, samen zoon Mitchell (10 jaar). Nico heeft uit eerste huwelijk 2 zoons, Dennis (28) en Marc (24). Werkt als Hoofd verkoop bij Noordenne Staal in Hardinxveld-Giessendam.

Je sport: bowlen. Ik was 8 jaar en begon in de Walvis, in Schiedam. Mijn vader was semi-prof in België en ik wilde net zo goed worden als hij. Op mijn 16e jaar werd ik Nederlands kampioen. Ik had duidelijk aanleg en kwam in de Nederlandse jeugdselectie. Ik gooide inmiddels in Vlaardingen, waar we met een sterke jeugd Nederlands kampioen werden. Als 18-jarige was ik weer terug in Schiedam. Met het Bondsspaarbankteam speelden we in een rode broek en geel shirt. Inderdaad, de kleuren van de bank. We speelden op het hoogste niveau en werden kampioen van Nederland. In 1990 kwam ik in De Lier terecht, echt Nederlandse top. Daar spelend kwam mijn doorbraak, ik werd geselecteerd voor het Nederlandse team. In 1995 beleefde ik mijn hoogtepunt, ik werd 2-voudig Wereldkampioen in Reno, Nevada. Echt uniek voor iemand uit zo’n klein (bowling)landje. Amerika en de Scandinavische landen hadden de toppers in huis.

Soort speler: ik had natuurlijk veel talent, anders kom je niet zo ver. Heb heel veel, echt heel veel getraind. Ook belangrijk, ik had een sterke mentaliteit

Beste trainer: ik heb veel training van mijn vader gehad. Ik was vooral selfmade, leerde veel door naar tegenstanders te kijken. De beste bowler ooit was de Duitser Michael Stasse.

Fijnste ploeggenoot: die had ik toen ik in Scheveningen speelde, daar kon heel veel

Best veel hoor. Zo lag ik er bij een 50+ toernooi als eerste uit. Zo verloor ik op een WK van een Australiër, dat had echt nooit gemogen. Dan ben ik zo boos, niet normaal

Vroeger was alles beter: ja, de bowlingsport is nu bijna dood. 20 jaar geleden telde de bond nog 23.000 leden, dat is nu meer dan gehalveerd. Er zijn geen toernooien meer, helemaal niks

Andere sporten: tot mijn 14e jaar heb ik bij DRZ gevoetbald. Ik had een pony die ik verzorgde. Ben pas begonnen met golf, ik weet nog niet of ik er mee doorga.

Mooiste sportmoment: Natuurlijk mijn 2-voudig Wereldkampioenschap. Ongekend dat iemand uit Nederland dat voor elkaar krijgt

Mooiste speelzaal: Bowling Stadium Reno, in Nevada met 80 banen

 

Palmares:

1992 EK Malmo brons Trio’s
1993 Dublin Winnaar Irish Open
1995 WK Reno Nevada USA Goud Trio’s
Goud Teams
1997 EK Nothingham UK Brons Trio’s
1999 WK Abu DhaBI Brons Indivudueel

2012 EK Allborg Goud Teams als coach van Nederlands jeugdteam
2020 EK 50+ Wenen Brons Dubbels
Brons Individueel

Door: Ton de Leede


Het laatste nieuws:

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl