Waterwegsport.nl legend: Peet Maat (HCS)

Bij Waterwegsport.nl hebben we natuurlijk diep respect voor de sporters, bestuursleden en andere belangrijke giganten die onze regio het kleurrijke verleden geven waar deze om bekend staat !
In waterwegsport.nl legends kijken we met deze tijdsbepalers terug op de periode dat zij een prominente rol speelden. Hoe ging het toen en hoe gaat het nu? Deze week alleskunner Peet Maat van onze vrienden van HCS! De Schiedammer die zelf naar eigen zeggen totaal niet met de hockeystick overweg gooide als American footballer bij de Rotterdam Trojans hoge ogen. Als teammanager bij de dames van HCS is hij al jaren een rots in de branding….

Personalia: Peet Maat (geboren 1964)

Ik ben 34 jaar getrouwd met Lucienne van der Lugt en heb 2 dochters. Kim 33 jaar, getrouwd met Michael en Lonneke (30), getrouwd met Leon. Kim heeft 4 kinderen: Beau, Tijmen, Mees en Noud. Lonneke heeft 2 kinderen, Sepp en Fien. Ik ben zo trots op de kinderen en kleinkinderen.
Rotterdam Trojans 1985
Mijn sport: om maar meteen te zeggen, ik heb nooit gevoetbald. Was niks voor mij. Heb op atletiek gezeten, bij Fortuna. Heb gehonkbald bij Holy. Het langst heb ik American football gespeeld bij Rotterdam Trojans en later Rotterdam Scouts. Ik werd al op mijn 22e jaar vader en toen Kim 5 jaar was ging ze op hockey bij Pollux en later verhuisden Kim en Lonneke naar Spirit, dat nu dus HCS (Hockey Combinatie Schiedam) is. Zelf heb ik ook nog geprobeerd om te hockeyen, maar dat was niks voor mij.
Activiteiten bij Spirit en HCS: hockey vond ikzelf te ruw om te doen, maar alles erom heen boeide me. Ik werd trainer en coach tot mijn dochters uit de jeugd gingen. In 2000 kwam ik in de jeugdcommissie en later werd ik voorzitter van de seniorencommissie.
Ook was ik lid van het (hoofd)bestuur.  In 2004 werd mij gevraagd door Niels Heck of ik manager wilde worden van Dames 1. Een hele nieuwe functie en een nieuwe uitdaging. Spirit moest hogerop en langzamerhand ontworstelden we ons aan de 3e klasse en nu spelen we in de Overgangsklasse. Echt een geweldige prestatie.
Taken teammanager: je moet weten dat het iets nieuws was en dat je het zelf een beetje uitvinden. Je bent het aanspreekpunt voor de staff, maar ook voor de speelsters.Alles op en rond de trainingen en wedstrijden. Van eten tot apps en aanspreekpunt zijn. Ikzelf ben bij elke training aanwezig, ook als ze op een avond 2x trainen. Uiteraard ben ik op de wedstrijddagen daar waar ik nodig ben. Het kost me zo’n 25 uur in de week. Maar ik heb er na 17 jaar nog steeds heel veel plezier in.
Welke trainers heb je meegemaakt: in die tijd heb ik inderdaad aardig wat trainers meegemaakt. Met allemaal kon ik opschieten. Geen van allen was hetzelfde, had dezelfde werkwijze of was dezelfde persoon. Ja ik kan het rijtje trainers zo opnoemen: Niels Heck, Ewald Cordeman, Eelko van Roon, Ronald Jacobs, Maurits Eikenhout jr., Karlijn Petri en Kees Wortmann. Ben dus aan mijn 17e seizoen begonnen en heb eens nagegaan dat ik al met 84 speelsters te maken heb gehad. Eerlijk gezegd wil ik nog wel een tijdje doorgaan als teammanager.
Omschrijf HCS eens: ten eerste is het een fusieclub, dat inmiddels is uitgegroeid tot een echte familieclub met een geweldige sfeer. Zo’n 5 jaar geleden zijn Spirit en Asvion één geworden. Lang was dat niet voor mogelijk gehouden, maar gelukkig is het doorgezet. Met het complex was meteen sprake van internationale allure. Er wordt ontzettend veel georganiseerd, voor alle geledingen. Eén van de hoogtepunten was al gauw de wedstrijden van het Nederlands XI dames tegen België. Als het Van der Valk-hotel klaar is wordt HCS nog aantrekkelijker voor nationale teams om er te trainen en zich voor te bereiden op toernooien. Er komt een ballonhal op één van de velden. Dat geeft weer meer mogelijkheden voor de club.

De mooiste anekdote: Seizoen 2017-2018 met dames 1, wat een seizoen. Uiteraard de promotie naar de overgangsklasse maar in datzelfde seizoen wisten wij de halve finale van de Silver Cup (beker hockey voor 4e klasse t/m 1e klasse teams) te behalen.
Bij de laatste vier van Nederland, thuis spectaculair winnen voor een afgeladen tribune van Schaerweijde in de kwart finale en vervolgens de halve finale in Oss.
Helaas verloren wij deze wedstrijd maar dat er circa 300 á 400 HCS supporters naar Oss waren afgereisd dat doet toch wel iets met je, onvergetelijk. Geweldig mooi om te zien hoe dat leefde in de club.
Door: Ton de Leede
Foto: Mischa Keemink/Prive

Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl