Waterwegsport.nl wielerflits: ‘Olav Kooij staat voor profdebuut bij Jumbo-Visma’

Ligt Numansdorp (gem. Hoeksche Waard) in het Rijnmond- gebied? Niet echt. Maar als we de buitengrenzen een beetje oprekken, dan weer wel. En dan komen we in dit dorp aan de boorden van het Hollands Diep een debutant tegen, een debutant in het wielerpeloton, welteverstaan. Zijn naam: Olav Kooij. Deze 19- jarige coureur is vrij veelzijdig, want ook het langebaanschaatsen is hem niet vreemd. Met persoonlijke records als 1.53.07 op de 1.500 mtr. en 6.53.71 op de 5.000 mtr. (verreden als net 17- jarige in 2018) toonde deze jongeling uit de Hoeksche Waard op de smalle ijzers potentie te hebben. Maar desondanks heeft Kooij, dit nadat ook tennis en voetbal eerder zijn jeugdige interesse had, inmiddels zijn focus op het wielrennen gericht.

Door: Leo Kattestaart

Bij de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma gaf hij bijvoorbeeld vorig jaar al blijk van zijn talent op de fiets: in totaal vergaarde Kooij, dit in een door Covid- 19 gemankeerd wielerseizoen, maar liefst zeven zeges. De meeste bloementuilen vielen hem ten deel door zijn specialiteit: zijn eindspurt. Om die reden was het de bedoeling om Kooij per 1 juli aanstaande over te hevelen naar de profploeg van TJV. Echter, door de blessures van Tom Dumoulin (‘mentaal’) en Mike Teunissen (fysiek) is Kooij al per direct overgeheveld naar de profrangen en komend weekend maakt hij dan ook zijn profdebuut. Zaterdag, 27 februari, in de Omloop van Het Nieuwsblad (tot 2008: Omloop Het Volk). Of hij dan gelijk zijn neus aan het venster gaat drukken, meedoet om de zege, dat gaat te ver. Maar dat we nog van Kooij gaan horen is vrij zeker. Een zienswijze van Joris van den Bergh was immers ooit: ‘wat goed is, komt snel’….

Wie wint er dan wel, zaterdag in Ninove? Een andere landgenoot? Mathieu van der Poel, wellicht? Hoewel: hij staat nog niet op de deelnemerslijst, maar na zijn gedwongen vertrek uit de Tour UAE (met ritwinst in etappe 1) zou zijn deelname best nog weleens bevestigd kunnen worden.

Een andere vraag: ‘zijn er überhaupt Nederlanders die ooit tot winnaar van deze koers zijn ‘gekroond’?’. Ja, die zijn er. In de tot nu toe verreden 75 edities verzorgden Jo de Roo (1966); Jan Raas (1981); Teun van Vliet (1987) en Sebastiaan Langeveld (2011) voor Nederlands succes, dit tussen voornamelijk Belgische laureaten (zoals Eddy Merckx 2x; Eddy Planckaert 2x en Peter van Petegem zelfs 3x). Vorig jaar was het Jasper Stuyven, ook al een zuiderbuur, die wist te zegevieren.

Wat Nederland betreft gaan we even terug naar 1987, toen won dus Teun van Vliet. Met de inmiddels 58- jarige Van Vliet halen we toch echt een regionaal tintje naar boven, want Van Vliet’s wieg stond in 1962 immers in Vlaardingen en na een verhuizing naar het aanpalende Maasland, zo rond zijn zevende, wist Teun zich in eerste instantie te manifesteren als een kleine, watervlugge vleugelaanvaller in de jeugd van MVV’27. Het werd dus eindelijk niet de bal maar de fiets met in 1987 (ook met winst in Gent-Wevelgem en de Ronde van Nederland) zijn zege in de Omloop het Volk. Het was wellicht zijn meest succesvolle jaar, hoewel Van Vliet op een veel belangrijker vlak grotere overwinningen wist te boeken. Na een chronische darmontsteking wist Van Vliet namelijk tot twee keer toe een hersentumor te overwinnen, en dan staat het winnen van een wielerkoers in de schaduw.

O ja, en morgen wint er geen Belg of Hollander, maar wel een Fransoos: Julian Alaphilippe!

Foto: Fragment Rijnmond.nl


Het laatste nieuws:

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl