Column: LARSLULLETJELAMPEKAT0EN

Jules Deelder ontviel ons  vlak voor de Kerst. Zijn dood was genadig, zijn leeftijd gezegend, gezien zijn nogal iconische levenswijze. Ik was op 21 december lijfelijk aanwezig bij de wedstrijd tegen AZ en zijn lijfclub Sparta gaf hem een passend afscheid. Vóór de wedstrijd werden enkele gedichten voorgelezen, die de meeste voetbal-Spartanen natuurlijk nog nooit hadden gelezen.

,,Rotterdam-Schiedam, Vlaardingen Maassluis, hoekie om, trappie op, ben je in het gekkenhuis.”
Natuurlijk wel, maar dat is in Rotterdam gewoon een straatrijmpje. Ze kennen ook : ,,Dat de Hemelpoort verdacht veel weg heeft van het Kasteel.”

In mijn studietijd leerde ik Jules kennen, omdat hij optrad met Hans Dorresteijn en Lévi Weemoedt. De laatste dichter was overigens een verdienstelijk voetballer. Omdat hij rondjes lopen haatte en de meeste trainers dom vond, weigerde hij soms te  trainen. Hierdoor stond hij meer in Zwaluwen 2  dan 1. Hij had de techniek van Vanenburg, maar de mentaliteit van Lars Veldwijk. Voor het Vlaardingse clubblad schreef Levi (in werkelijkheid Les van Wijk) al voetbalgedichten. Heel geestig was zijn “Lullopertje”, dat ieder lulletjelampekatoen op school kon begrijpen.

‘k Was ied’re wedstrijd weer de droefste van het veld
en liep neerslachtig wat van achteren naar voren.
Er was geen grasspriet of ik had hem al geteld,
En ‘k wist bij god niet of we wonnen of verloren         

.en de legendarische slotregels van het sonnet

‘Dan blies de scheidsrechter met zó veel doodsverlangen
de wedstrijd af. Alleen mijn tranen speelden door.’

Bij de wedstrijd tegen AZ zat ik met mijn schoonzoon in Vak 2. Dat telt slechts twee rijen vrije verkoop. Maar het was precies op de lijn waar keeper Bizot van AZ al na vijf minuten dacht dat hij Badr Hari was. Het storende was dat de VAR vier minuten nodig had om vast te stellen dat Blom gelijk had met zijn rode kaart. Bizot verklaarde na afloop dat hij met de auto was gekomen, omdat hij zijn teamgenoten niet wilde besmetten met het RS-virus. Ik dacht eerder dat hij na afloop snel wilde vertrekken om zijn idool Badr nog op de televisie te kunnen zien.

De gelegenheid maakt immers de dief…

Arne Slot wisselde spits De Wit  in voor een reservedoelman en Henk Fräser liet meteen Lars Veldwijk, een mooie grote spits van bijna twee meter, warm lopen. Dat gebeurt  op het Kasteel altijd rechts van de dug-out en dat betekent dat wij  Lars van heel dichtbij konden bewonderen met zijn rek- en strekoefeningen voor Vak 2. Een meesterzet van Fräser vond ik het. In het centrum bij AZ stond de kleine kabouter Clasie. Lars zou korte metten met hem maken  natuurlijk. Even goed warm lopen vanwege de kerstkou en na een kwartier d’r in.

Sparta kwam snel vóór, Clasie werd slechter en kleiner en was op deze zaterdag voor de Kerst rijp voor de slacht. Lars Veldwijk was al  een tijd met de  warming-up bezig. Hij keek eerst ludiek naar de tribune van Vak 2, waar ik mijn duim naar hem op stak. Een vriendelijke teruglach.

In de rust deed hij op het veld oefeningen met andere wisselspelers. Die zou er vast inkomen ​om AZ verder te vernederen, voelden we. Maar ook na rust bleef Lars Veldwijk “voor lul” voor Vak 2 heen en weer lopen. Een keer wilde ik hem nog toeroepen dat hij gewoon moest gaan zitten. Zijn blik veranderde van gretig, via teleurgesteld naar boos. Er werden twee andere wisselspelers ingebracht, maar Veldwijk bleef “lullopertje.”

Ik dacht aan Lévi en aan Lars.

‘k Was deze  wedstrijd weer de droefste van het veld
en liep neerslachtig wat van achteren naar voren.
Er was geen kunstgrasspriet of ik had hem al geteld,
Zag ik het goed, tranen op zijn gezicht? Van de kou, van verdriet of van woede?

Omdat mijn schoonzoon ook naar Badr Hari wilde kijken, verlieten we Lars vijf minuten voor tijd. Over de Tesla-radio hoorden we dat Veldwijk één minuut voor tijd werd ingebracht. Jules Deelder dichtte:
‘Als Spartaan zijn wij geboren, als Spartanen sterven wij.’ 

Die avond was ik getuige van de dood van Spartaan Lars Veldwijk. De poort van de hel heeft verdacht veel weg van het Kasteel. Ik gaf altijd hoog op van Henk Fräser, zag hem na Dicky Dik graag in de Kuip komen. Maar nu heeft hij voor mij afgedaan. Je laat een 28-jarige spits niet 84 minuten voor lul lopen voor Vak 2, dat ook nog aan het AZ-uitvak grenst. Een spits bovendien die jou een jaar ervoor naar het voetbalparadijs van de Eredivisie schoot. Da’s voetbal, zeggen we dan.

En verder? Lars komt thuis, hij gooit z’n  voetbaltas in de berging en z’n relatie, een mooi model,  vraagt hoe hij heeft gespeeld. “Die Badr was ff lekker bezig”, zegt ze daarna. Lars denkt aan Bizot. Volgens RTL Boulevard, bracht Veldwijk  de Kerst bij zijn ouders door. Helemaal klaar met Monica, Sparta en Fräser. Geen zin meer in een trainingskamp in Murcia. Hij belde tweede kerstdag zaakwaarnemer Wessel W. en vroeg hem zo ver mogelijk buiten Rotterdam  naar een club te zoeken die hem wilde hebben. Dat bleek er slechts één te zijn, want zelfs zijn geboorteland Zuid-Afrika had geen plaats in de herberg. Maar één: in Zuid-Korea iets met Hyundai. Dan moest hij wel gratis komen invliegen. Dat ging Sparta weer wat ver. “Dan kom je toch maar naar Murcia”, vond Van Stee. Wie met Transavia gevlogen heeft, weet dat dit geen pretje is. Ieder jaar wordt de beenruimte kleiner. Ik boek daarom meestal emergency exit. Maar met de 1 meter 96 van Lars  zit je er opgevouwen  als een gehandicapte in een rolstoel. Brak kom je in Spanje aan. Op Rijnmond TV geïnterviewd gaf manager Henk van Stee die avond aan, dat ze met een niet gemotiveerde Veldwijk niet verder konden. Die had ook nog eens privéproblemen, vind je het gek? Hij kon dezelfde dag Transavia terugpakken. Hyunda ging overstag. Voor 350.000 euro of Koreaanse dollars  werd “onze voorlulloper”  door Sparta van de hand gedaan. Emergency Exit, heet dat. Eén dag later waren de spelers van Sparta  hem al vergeten.

Da’s voetbal. Ik hoor Jules Deelder weer: ”Zo oud als Sparta word je nooit.” In de Businessclass van Korean Airlines hoor ik Lars Veldwijk verzuchten: “Gelukkig maar.”

Polly


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl