De gemeente Schiedam heeft besloten om vanaf dit jaar een nieuwe koers te varen met betrekking tot de sportverkiezing. De sportverkiezing van de sportman/vrouw, sportploeg en talent van het jaar in de Jeneverstad kijkt terug op een rijke traditie, waarbij naast de waardering voor unieke sportprestaties ook de samenkomst van sportminnend Schiedam tijdens de ‘gala’s’ een grote meerwaarde had. Tot vorig jaar werd er gebruik gemaakt van een ‘vakjury’ , met in de gelederen o.a Olympische medaille winnares Nouchka Fontijn, die de sportprestaties van een breed scala aan sporters op waarde inschatte, maar nu is er een open inschrijving. Dit lijkt echter niet het gewenste effect te hebben.

‘Incomplete stemlijst’
Deze open inschrijving lijkt een nobel streven, maar de realiteit toont aan dat het resulterende lijstje waarop gestemd kan worden een groot aantal afwezigen kent. Zo is de winnaar van vorig jaar, Wessel Keemink, niet eens genomineerd. Hetzelfde geldt voor Chasity Grant, die hoge ogen gooit in de Champions League bij de Ajax dames, Kelly Dulfer die weer een geweldige prestatie neerzette met de Nederlandse handbaldames, en Joshua Zirkzee die indruk maakt in de Serie A bij Bologna. Ook topwielrenners zoals Casper van Unen of Jos van Emden en de Schiedamse landskampioen bij de dammers van Stigt Thans ontbreken op de lijst. De klap op de vuurpijl is het ontbreken van Judoka Marit van der Holst, die afgelopen week notabene een eremedaille ontving van wethouder Laan. Met haar afwezigheid is de lijst verre van compleet, en worden tal van sportprestaties op deze manier niet erkend.

Beleid
De naar mijn mening verloedering van de verkiezing is een rechtstreeks gevolg van het huidige beleid in onze prachtige jeneverstad. Waar voorheen de gezichten achter de sportverkiezingen en de sportparken bekend en herkenbaar waren, wordt er nu geregeerd vanuit een ivoren toren. Dit gebeurt door beleidsvoerders, vaak woonachtig in een compleet andere regio, die naar mijn mening niet eens op de hoogte zijn van de kleuren waarin de clubs spelen, laat staan van de impact en het gevoel dat het verenigingsleven heeft op onze mooie regio. Hoewel deze mensen ongetwijfeld hun best doen, ligt de kracht van het verenigingsleven juist in de betrokkenheid van lokale krachten, los van politieke of financiële belangen, die het verenigingsleven tot bloei brengen zoals het bedoeld is. Het zou de beleidsvoerders sieren om deze sportverkiezing te evalueren en indien mogelijk terug te keren naar het oude concept dat breed gedragen werd. De sporters op elk niveau verdienen dit. Misschien is het een idee om, in lijn met de lokale kanjers die deelnamen aan de Brandersfeesten, een Waterwegsport.nl sportverkiezing te organiseren?

Mischa Keemink

Ook in de Waterwegsport.nl videocast werd dit besproken:

 

De hele Waterwegsport.nl podcast:

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl