SCHIEDAM – Andermaal een nogal dramatische uitslag. Zonder teamleider Rob Clerc, die als bondscoach aanwezig moest zijn bij de match om de wereldtitel, maar met Vipulis werd Damlust met 16-4 opgebracht. De grootste nederlaag voor de ploeg uit Gouda sinds mensenheugenis. 

Zes winstpartijen zijn een ongekende weelde. Het had er zelfs één meer kunnen zijn. Maar Frits Luteijn liet zijn tegenstander met de schrik vrijkomen. De Schiedammers staan nu op een ongedeelde derde plaats, want concurrent Wageningen ging zonder kopman Jan Groenendijk, zoals verwacht roemloos kopje onder tegen Culemborg.

Damlust trad ditmaal aan met drie invallers. Hoewel ze hun best deden, ging het snel bij de borden Jeroen Kos, Casper Remeijer en Peter van der Stap. Jeroen Kos won door de tegenstander onverwachts (meerslag) naar dam te laten slaan met een vernietigende naslag. Casper Remeijer combineerde in een half open klassieke omsingeling simpel naar dam. Peter van der Stap kreeg alle belangrijke punten, toen zijn tegenstander alleen maar ruilde zonder acht te slaan op de positie. Hij rekende het eindspel volledig door en mocht daarna de verdiende punten in ontvangst nemen.

Jitse Slump resp. de grootmeesters Raimonds Vipulis en Anatoli Gantwarg moesten hard werken voor de punten. Jitse wikkelde in het late middenspel via een verrassend offer af naar een gewonnen afspel. Raimonds kreeg een cadeautje in een reeds zeer voordelige stelling. Anatoli wisselde in een open Roozenburg op kenmerkende wijze de centrumschijf. Daarna won hij de geofferde centrumschijf terug. De kopborden van Damlust met 300 elo-punten meer dan hun teamgenoten wisten nergens door de verdediging van de Schiedammers heen te breken. Ron Heusdens tegen Erno Prosman, Martijn IJzendoorn vs. Anton van Berkel en Ben Provoost vs. Waldo Aliar wisten het gerealiseerde voordeel niet te verzilveren.

Overigen

Inmiddels blijft het tweede op koers naar prolongatie van de plek in de hoofdklasse. Streekgenoot Den Haag werd op een gelijkspel gehouden, waardoor beide ploegen vrijwel veilig zijn. Zeker met nog drie degradatiekandidaten in het verschiet en een mooie doelsaldo kan de Schiedammers nauwelijks meer iets gebeuren.

Het derde tiental was dicht bij een tweede wedstrijdpunt, maar uiteindelijk bleken de gastheren uit Den Haag toch net een maatje te groot. Tegenover twee Schiedamse nederlagen stond één winstpartij, van Fokke van Leijen. Doordat Zaanstreek 2 verrassend won van Middelburg, heeft het derde de verfoeide rode lantaarn in handen in de eerste klasse B.

(Door Rob vd Bos)

 

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl

Geef een reactie