Dammen: Van Stigt Thans sluit af met ruime zege

Schiedam – In de laatste ronde van de nationale competitie miste damvereniging van Stigt Thans net de tweede plaats. Niet omdat de eigen 16-4 overwinning onvoldoende zou zijn, maar omdat de wedstrijd Culemborg – Hijken onverwachts de verkeerde uitslag kreeg (10-10). Daardoor kwamen de Schiedammers op derde plek terecht achter Culemborg en de nieuwe landskampioen Hijken.

De laatste ronde van de competitie is het moment, dat sommige clubs nogal kostbare wanhoopsmaatregelen nemen om de degradatie te ontgaan. CCR-Charlois uit Rotterdam liet voor de laatste ronde drie extra grootmeesters overkomen, waaronder regerend wereldkampioen Alexander Georgiev. Het werd daardoor 13-7. Precies voldoende om de naaste concurrent, Dammend Tilburg, op twee bordpunten voor te blijven. Deze zal niet echt blij zijn geweest met deze onverwachte coup. Zelf verloren ze met 15-5. Een iets kleinere nederlaag was voldoende geweest voor behoud.

Een feestelijke score in de afsluitende wedstrijd is belangrijk. Bijna iedereen stijgt dan wat op de topscorerslijst. Een 16-4 uitslag doet zich maar enkele keren per jaar voor. Tegenstander Hoogeveen had nog een theoretische kans om zich te redden van degradatie. Maar echt geloven deden ze er niet in. Diverse invallers zaten aan de staart. Ron Heusdens mocht aan bord 10 tegen een 900 speler. Hij nam een leuk dammetje. Naderhand werd aangegeven, dat deze er voor gelijkspel vanaf had gekund. Nu won hij een stuk even later gevolgd door een scherp berekende grote afwikkeling naar dam.

Frits Luteijn speelde een opening uit de masterclass van Anatoli Gantwarg. De tegenstander was zich van geen kwaad bewust. De klok vertoonde een steeds groter verschil. In doodsnood liet de speler van Hoogeveen een afwikkeling naar dam toe. Na het missen van de laatste ontsnappingskans werd afgewikkeld naar een simpel gewonnen eindspel. Anton van Berkel bracht de score op 6-0 via een overwinning op een jeugdspeler. Opsluitingsspel bracht hem na 25 zetten het eerste stuk. Nog eens vijftien zetten later werd het bord leeg geslagen met een daverende combinatie gevolgd door een leuk eindspel motiefje. Grootmeesters vinden het leuk om ‘scherp’ te winnen. Ook als het totaal niet nodig is.

Jitse Slump heeft een goed seizoen. Hij mocht tegen Nick Waterink, die hij bij de centrale trainingen meerdere malen per jaar ontmoet. Deze ging er voluit in. Keller met gewisselde kleuren afgewikkeld naar randschijvenspel. Er volgde een bizarre afwikkeling naar dam, waarin Waterink klem gezet werd met de dam. Vadim Virny kreeg dameswereldkampioen Natalia Sadowska. Deze heeft nog niets verloren dit jaar. Nu werd ze in het middenspel verrast door een schijnoffer gevolgd door een afwikkeling naar een lastig eindspel. Na een uurtje nauwkeurig manoeuvreren met de dam had Virny deze grote vis op het droge.

Jeroen Kos was de zesde winnaar en als laatste klaar. Hij had gedurende een groot deel van de partij beslissend positievoordeel. Maar de tegenstandster kon er nog voor twee stukken doorheen. Dat is normaliter kansloos. Het resulterende eindspel werd door beiden niet goed behandeld. Er ontstond een bekend remise eindspel. De verdediging kende het kennelijk niet en liep in de eerste de beste finesse.


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl