Ereklasse dammen coronaproof van start

Schiedam – Tot ieders verbazing is de nationale damcompetitie nagenoeg zonder problemen van start gegaan. Op één vereniging na is iedereen gewoon achter de borden verschenen. Alleen CCR uit Rotterdam liet tot tweemaal verstek gaan. Het is niet duidelijk waarom. Er wordt een oplossing gezocht. Niemand weet nog wat het gaat worden. Terugtrekken of nogmaals de wedstrijd vaststellen. De grote verrassing van de eerste ronde was de nederlaag, die torenhoog favoriet en landskampioen Hijken leed tegen concurrent Huissen. Een ongekende verzameling grootmeesters bleek niet voldoende toen na zeven remises aan het laatste bord grootmeester Dolfing verloor tegen collega grootmeester Baliakin.

Het Schiedamse van Stigt Thans speelt dit jaar met twee ploegen in de ereklasse. Om ongewenste afspraken te voorkomen moeten teams van dezelfde vereniging de eerste ronde tegen elkaar. Aangezien het tweede het moest doen zonder hun drie sterkste spelers Mbongo, Niami en Aligna, vanwege de reisbeperkingen met Frankrijk, was de uitslag geen echte verrassing. Evenwel er moest nog flink gewerkt worden voor het zover was. Aan vrijwel alle borden was er een Elo-verschil van meer dan 100 punten. Overal gingen de spelers van het tweede voor een benauwde remise. Pas na vier uur spelen wonnen aan drie borden: Anton van Berkel, Casper Remeijer en Ron Heusdens een remiseachtig afspel. Bij de laatste gebeurde dat pas in het verre eindspel na zes uur spelen.

Schiedam speelt in de Ark. Het hele gebouw was geschikt gemaakt voor het evenement. De eerste ronde ging het slechts om 32 spelers, omdat het eerste tegen het tweede speelde. In de rest van de competitie moet er rekening gehouden worden met 48 spelers plus één arbiter, barvrouw en nul toeschouwers. Het is de bedoeling om spelers tevens in de kerk te zetten. Dan is anderhalve meter moeiteloos haalbaar. Er was sprake van eenrichtingsverkeer op de looppaden tussen de borden, veel ontsmettingsmiddelen en nul toeschouwers. Het is afwachten of andere verenigingen een even mooie ruimte ter beschikking hebben. Iedereen heeft zijn uiterste best gedaan.

Tijdnood is verschrikkelijk. Ook met een Fischerklok. Peter van der Stap bereikte tegen Anton van Berkel moeiteloos een remiseachtig afspel. Maar dan moeten er in zeer korte tijd tal van lastige beslissingen genomen worden. Via een leuke finesse baande Anton van Berkel zich een weg naar winnende dam. Gebrek aan tijd speelde ook een rol in de partij Casper Remeijer – Walter Thoen. De witspeler weefde een aantal venijnige finesses in de stand, maar maakte een fout tijdens de afwikkeling naar het eindspel. Een bijzonder lastig vier om twee eindspel werd daarna toch nog binnengebracht, omdat de tegenstander de remise niet kon geloven.

Ron Heusdens stond tot het late middenspel niet duidelijk beter in een klassieke stand. Beiden spelers lieten steeds de klok lopen tot de laatste seconde. Met een tempodwang werd afgewikkeld naar een vijf om drie eindspel, dat nauwelijks kansen bood. Voor winst tegen een dam zijn vier stukken nodig en zeker twee van de vijf stukken van Heusdens waren kwetsbaar. Een van deze twee hangende stukken moest door een waar mijnenveld op een of andere wijze de damlijn zien te bereiken. Tegenstander Geert Prinsen durfde echter niet resoluut af te wikkelen naar een remise vier om twee eindspel, bleef zet na zet aarzelen en kon daardoor in het zesde uur opgeven.

Door: Stigt Thans


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl