Ervaren krachten nemen afscheid van Schiedam

Schiedam – Komende zaterdag spelen Roeland Offermans, Sander Bol en Leon Korpel hun laatste thuiswedstrijd voor de Honkballers van Schiedam. Na vele honkbaljaren te hebben samengespeeld waarin enkele kampioenschappen zijn behaald, doen zij vanaf komend seizoen een stapje terug. WaterwegSport.nl sprak met deze drie giganten, die er medeverantwoordelijk voor zijn dat Schiedam een stabiele 2e klasser is geworden.

Door: Elijah Valk

Vanwaar  hebben jullie het besluit genomen om te stoppen met het uitkomen voor honkbal 1?

Roeland: Drukke tijden, hè met twee kinderen. En op een gegevens moment wordt het wel een keertje tijd ook na 21jaar, want je moet een keer een knoop doorhakken.

Sander: Ik speel vanaf 2009 voor Honkbal 1 en merk dat ik iedere week moet trainen om mee te kunnen blijven doen. Ook begint het een beetje zeer te doen. Het niveau is de afgelopen ook omhoog gegaan. Je merkt dat de ploeg beter aan het worden is, de jongere spelers hebben zich ontwikkeld en er komen ook betere jongens van buitenaf bij. Hier wil je eigenlijk wel bijblijven, maar op een gegevens moment is het wel tijd voor wat nieuws. We hebben wel gelachen hoor de afgelopen jaren. Je kan beter stoppen als je het naar je zin, toch.

Leon: Voor mij is het een combinatie van werk en het gezin, want ik werk om het weekend. Ook hebben de kinderen nu een leeftijd waarin ze vragen waar ik het weekend heen ga. Ik ben nu ieder weekend bezig, waar ik niet thuis kan zijn.

Dat zal best raar zijn voor jullie, want een bepaald ritme gaat wel wegvallen?

Leon: Ja, dat is zeker zo, vooral omdat je nog zo bepalend kan zijn voor het team. We zijn behoorlijk competitief, dus dat gaan we zeker missen.

Jullie zijn alledrie winnaars, hoe ga je dat prestige gericht opvangen?

Roeland: Voor mij maakt het niet zoveel uit waar ik speel, ik wil altijd winnen, dus dat zal niet veranderen. De manier waarop misschien wel.

Jullie gaan allemaal lager spelen, kunnen jullie ermee omgaan dat niet iedereen jullie niveau heeft?

Roeland: Dat zal moeten blijken. Al zeg ik wel dat er altijd nog wel een deurtje open staat. Mocht ik in de winter denken dat ik mijn vrienden in het eerste mis, dan staat er een kiertje open om terug te keren, maar dat is in principe niet de bedoeling. Ik merk hoe dichterbij het afscheid komt hoe moeilijker het eigenlijk wel is om te stoppen. Dit omdat ik het nog hartstikke naar mijn zin heb.

Sander: Ik denk niet dat ik lager ga spelen, ik ga eerst kijken hoe het mij bevalt dat ik wat vrije tijd erbij heb.

Leon: Ik denk, dat ik net zoals Roeland, wel dat ik lager ga spelen.

Wat is het hoogtepunt in jullie honkbal carrière geweest?

Leon: Ik ben vier keer kampioen geworden, en die waren uiteraard allemaal mooi. Maar die walk-off in 2018 was wel heel tof.

Sander: klopt helemaal, het leukste is dat van dat laatste kampioenschap er ook veel foto’s en filmpjes zijn, 

Roeland: Ja, die van 2018 was inderdaad wel de mooiste. We hadden toen een hele kleine selectie en we speelden iedere wedstrijd in dezelfde basis. Ook speelden we aan het einde tegen tegen Domstad, waarin we samen gingen uitmaken wie er kampioen zou worden.

Sander: Je moet zelf nog verder terug, want de coach ging toen weg en een paar spelers stopten. Niemand gaf toen een stuiver voor ons. En uiteindelijk wisten we door hard trainen met een kleine ploeg kampioen te worden.

Roeland: Inderdaad dat seizoen zijn we echt gegroeid. In het begin wonnen we wel, maar niet met spectaculair honkbal. Het werd wel steeds beter en beter.

Leon: We hadden zeker niet de beste selectie van de competitie, maar waren wel een team.

Jullie zijn inderdaad een hecht team,wat doen jullie speciaal dat ook buitenstaanders in een warm bad terecht komen?

Roeland: Op het moment dat je bij Schiedam binnenstapt, merk je dat iedereen welkom is. Als je zelf ook nog sociaal aangelegd bent, dan pas je er lekker bij.

Sander: Je moet ook kunnen honkballen, haha.

Roeland: Inderdaad, anders kom je maar lekker slowpitchen, haha.

Zijn jullie nooit bang geweest voor je plaats in het eerste?

Roeland: Het klinkt misschien gek,maar zolang je de betere bent blijf je er in. En als ik niet meer de betere was, had ik misschien wel eerder gestopt.

Er zijn in al die jaren veel coaches bij Schiedam geweest, is er iemand die er positief bovenuit sprong?

Sander: Iedere  coach heeft wel iets, vind ik. De ene is organisatorisch sterker en de ander op het veld qua training. Als team hebben wij behoefte aan een trainer die consequent is en vasthoudt aan routines. Dus elke keer hetzelfde blijven oefenen, zodat je weet waar je aan toe bent. Dat voorspelbare dat vind ik prettig.

Roeland: Dit is niet eentonig want routines moeten erin bijven. Op dit niveau is het herhalen het belangrijkste. We hoeven niet meer nieuwe dingen te leren en alleen te oefenen op de dingen die goed gaan.

Leon: We hebben momenteel maar één coach en daar moet je gewoon heel blij mee zijn. Je kan niet apart met een groep trainen, want de coach is dan weg. Je bent nu heel erg afhankelijk van elkaar.

Roeland: Wel heeft de wintertraining van Diego Markwell heel erg geholpen. Hij heeft voor de pitching-staff een hoop betekent, want je bepaalde routines die hij zelf gebruikt.

Leon: Inderdaad, een voorbeeld hierin is het aanpassen aan het spel, door positief en scherp te blijven.

Wat kunnen we dit seizoen nog van jullie verwachten?

Leon: We hebben het niet meer zelf in de hand. De resterende wedstrijden moeten we winnen en hopen dat de concurrenten punten verspelen.

Roeland: Een kampioenschap zou hartstikke leuk zijn, maar is zeker geen must. we hebben al een prachtig seizoen gedraaid, we kunnen niet lager dan 3e eindigen.

Sander: Die drie verliespartijen die we geleden hebben, was ergens ook helemaal niet nodig.

Hoe laten jullie het team achter voor volgend jaar?

Leon: coach blijft sowieso en er schuiven wat spelers van het 2e door, ik heb daar het volste vertrouwen in.

Roel: En er staat al een team hè

Sander: Dat klopt, want van het team uit 2014 zitten er nog 8 in het eerste, dus ervaring genoeg.  

De laatste thuiswedstrijd van Schiedam, op het prachtige sportpark in Bijdorp is komende zaterdag 17 september tegen Saints, aanvang 13.00uur.

Avatar foto

Elijah Valk

WaterwegSport.nl - elijahvalk74@gmail.com