Groot interview met Piet Romeijn “Ik heb het maximale uit mijn carrière gehaald”

Schiedam – Piet Romeijn (76), wie kent hem niet. De geboren Schiedammer die in het betaald voetbal uitkwam voor SVV en Feyenoord vierde zijn grootste successen bij Feyenoord. In de 10 seizoen die deze Schiedammer uitkwam voor Feyenoord won hij 3 landstitels, tweemaal de nationale beker, de Europacup 1 en de wereldbeker. De noeste rechtsback van het grote Feyenoord stond met veel plezier ons te woord.

Piet, hoe ben je bij SVV terechtgekomen?

“Ik ben SVDPW begonnen in de jeugd dat speelde toen nog aan de Parallelweg. Voordat ik naar SVV ging heb ik ook nog even bij Ursus gespeeld. In de jeugd van SVV was ik eigenlijk keeper, maar Henk Salari (senior), werd als keeper gekozen, omdat hij langer was. Toen belandde ik in de spits. Na verloop van tijd werd ik omgeturnd naar rechtsback en dat ging zo voortreffelijk dat ik op 16-jarige leeftijd al in het eerste van SVV terechtkwam.  Ik was bij mijn debuut vrij wild. Mijn tegenstander Piet Groenenveld (linksbuiten van Haarlem en international) lag in die wedstrijd meer langs de lijn als dat hij in het veld liep. Jan van Schijndel en Henk Köneman vertelden in rust tegen me dat ik wat rustiger aan moest doen. Ik heb tot mijn 22ste bij SVV gespeeld waarna ik gekocht werd door Feyenoord”.

Hoe kwam de transfer naar Feyenoord tot stand?

“Er waren meer verenigingen geïnteresseerd in mij. GVAV in Groningen, PSV, Sparta, maar in mijn achterhoofd hield ik rekening met Feyenoord. Toen SVV voorzitter Dhr de Vries langskwam en aan ons vertelde dat Feyenoord mij wilde hebben was het snel geregeld. Feyenoord kocht mij destijds voor Fl. 60.000,–. Ik woonde toentertijd nog bij mijn ouders in de Celciusstraat in Schiedam en van Feyenoord kregen we een huis aan de Hogebanweg, waar ook Cor van der Gijp woonde. Ik ben gekocht voor Gerard van Kerkum, die toen rechtsback was. In het begin viel ik zo nu en dan in ook als rechtsbuiten. Later kwam ik in de basis, waar ik 10 jaar in gespeeld heb. Bij Feyenoord was ik semi-prof. In het begin werkte ik als dakbedekker. Trainer Willy Kment zag mij daar een keer aan het werk en vond dat geen werk voor een voetballer. Hij regelde een baan (controlewerker in de haven) bij de voorzitter van de supportersvereniging van Feyenoord. Ik begon om zeven uur in de ochtend tot een uur of negen, waarna ik naar Feyenoord ging om twee keer op de dag te trainen”.

Welke trainer heb je prettigst mee samengewerkt?

“Nou, dat was Ernst Happel, hij kwam altijd voor de wedstrijd naar je toe. Ook tijdens trainingen gaf hij aan wat niet goed ging en beter kon. Ik vond dat altijd interessant. Op vrijdags bij de laatste training voor de wedstrijd legde hij voor iedereen goed uit hoe te spelen. Tactiek werd er wel gesproken, maar niet zoals tegenwoordig hoor. Als we tegen Ajax moesten spelen wist ik zelf wel wat ik tegen Piet Keizer moest doen, dan hoefde ze mij niet te vertellen. Hij had een schijnbewegingen in huis, daar werd je helemaal gek van, je moest hem echt heel kort dekken. Leuk was ook hoe we als voorbereiding van onze wedstrijd tegen AC Milan in 1969 naar Inter – AC Milan gingen met de hele selectie. Tarcisio Burgnich de rechtsback van Inter speelde tegen Prati die een paar dagen laten mijn tegenstander zou worden. Die Burgnich ging toch tekeer tegen Prati. Trainer Happel zat naast mij mij en stootte mij telkens aan, met de bedoeling dat ik dat zo ook moest tegen Prati”.

Hoe beleefde je zelf die grote wedstrijden voor de Europacup?

“In het begin zit je vol van zenuwen, daar moet je als je het veld op bent echt vanaf. Dat is ook als je een volle Kuip inkomt, dan ben je inderdaad zenuwachtig, maar bij mij was dat bij het betreden van het veld gelijk over. Zelf voelden we ook dat we groeiden, omdat we vaak wonnen. We hadden een hele goede verdediging met Theo Laserom, Rinus Israel, Cor Veldhoen en later Theo van Duivenbode. Sneu was wel dat Eddy Treijtel de finale niet mocht spelen, daar heeft hij wel een klap van gehad. Het verbaasde ons toen ook wel. Een week voor die finale, speelden we uit tegen Ajax, waar Treijtel een paar maal blunderde. Happel heeft toen besloten om Eddy Pieter Graafland op te stellen in de finale”.

In 1971 ging je onverwachts weer terug naar SVV, waarom?

“Feyenoord kocht toen Dick Schneider voor mijn positie. Ik heb wel een paar wedstrijden in het tweede gespeeld, maar dat zag ik niet zitten. Daarom besloot ik om weer terug te keren naar SVV. Ook had ik toen al een sportzaak aan de Vlaardingerdijk in Schiedam, waar ook trainer Rinus Gosens van SVV vaak kwam. Ger Bakkes van Hermes DVS wilde hij niet halen, ik kreeg toen een beetje bonje met Rinus, waarna ik wegging om voor DHS te spelen in de eerste klasse, waar Rob Jacobs nog trainer was. Ook speelde ik toentertijd zaalvoetbal., waar ik nog eens een finale speelde en won van VI met onder andere Kees Jansma”.

Piet, je hebt ook nog vier keer voor Oranje mogen uitkomen?

“Ja, bij mijn debuut scoorde ik ook nog tegen Rusland, van zo’n 35 meter schoot ik zo in de kruising. Bij Rusland stond toen Lev Jasjin in de goal. Ik ben aan vier interlands gekomen, omdat de spelers van Ajax weigerden een aantal wedstrijden voor Oranje te spelen, zodoende kregen wij de kans. Wim Suurbier kreeg daarna de voorkeur. Ieder jaar hebben we een reünie voor oud-spelers van Oranje in Katwijk. Trouwens ook bij Feyenoord is er een jaarlijkse reünie”.

Besef je eigenlijk hoeveel prijzen je voor Feyenoord gewonnen hebt?

“Ja, dat besef ik zeker. We hebben echt een geweldige tijd gehad. Ook het vieren op de Coolsingel van de prijzen was geweldig, je weet dan echt niet wat je meemaakt met 275.000 mensen. Nog steeds als ik foto’s zie van die tijd krijg ik kippenvel”. (Piet laat vol trots twee ingelijste foto’s zien). “Ik kijk heel mooi terug op mijn voetbal carrière, het kon net beter eigenlijk. Ik heb er meer uitgehaald dan gedacht. Een hoop heb ik geleerd van Gerrit van Pelt, Jan van Schijndel en Henk Köneman. Je doet dan een hoop ervaring op, door met zulke spelers samen te werken”.

Na zijn carrière heeft Piet nog een sportzaak gehad aan de Vlaardingerdijk en ook één in Kethel. Ook is hij nog even trainer van het tweede van Zwaluwen geweest.

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Elijah Valk

WaterwegSport.nl - elijahvalk74@gmail.com

Geef een antwoord