Jasmina Jankovic nieuwe keeperstrainer Nederlandse handbaldames

‘Slechts’ de talentvolle keepsters van de Nederlands handbaljeugd trainen en begeleiden. Daarvoor kwam Jasmina Jankovic uit Schiedam recent naar Sportcentrum Papendal. Dat juist dat bezoekje uit zou monden in een prachtige kans als keeperstrainer van de Nederlandse handbaldames, die in november het EK spelen, had Jankovic ook niet kunnen vermoeden.
“Nee, dat zag ik niet aankomen natuurlijk”, vertelt Jasmina Jankovic. ,,Ik kwam om de keepsters uit de jeugd te trainen, naar hun ontwikkeling te kijken en die wat te analyseren. Gewoon lekker keeperstraining geven en kijken naar de jeugd, dus. Tja, dat liep ietwat anders”, lacht Jankovic.
Na één dag trainen, gaat ze met Per Johansson, bondscoach van de Nederlandse handbaldames, zitten om het over de talenten te hebben. Dat denkt Jankovic althans. In werkelijkheid verloopt het gesprek behoorlijk anders. “De bondscoach vertelde dat hij een goed gevoel bij mij had gekregen en vroeg me of ik keeperstrainer bij de A-selectie wilde worden. Toen stond ik daar, met mijn mond vol tanden, eerlijk gezegd. Het was het laatste waar ik aan had gedacht.”

Instict

Het hart van Jankovic maakt direct een sprongetje. Hoewel ze zelf 98-voudig international is, brons op een WK en zilver op en EK pakte en óók nog op de Olympische Spelen speelde, voelt het voor haar als een eer om bij de A-selectie van haar land betrokken te zijn. Al zegt ze niet direct ‘ja’ op het aanbod van de Nederlandse handbalbond.
“Niet omdat ik het niet wilde, hoor. Mijn instinct zei meteen: dit is heel gaaf, ook omdat er allerlei speelsters in het elftal spelen waarmee ik ook heb gespeeld. Maar ik heb thuis een dochter van bijna elf maanden en een man die tophandbal speelt. Ik moest eerst kijken of het te regelen was. Gelukkig kreeg ik van alle kanten uit mijn familie support en was het eigenlijk heel snel geregeld.”

Jasmina Jankovic kwam om de handbaljeugd te trainen, maar werd prompt keeperstrainer van de Nederlandse handbaldames
Ze tekent een contract tot en met het EK, dat begin november in Montenegro, Noord-Macedonië en Slovenië gehouden wordt. Zelf won Jankovic op een EK ooit zilver en dus weet ze wat het is om te presteren op een groot Europees podium. Juist met die ervaring wil ze de huidige generatie keepsters helpen stappen te maken.
“Ik denk dat ik mede daarom ook ben gevraagd voor deze functie. Ik heb best veel ervaring opgedaan, ook internationaal gezien. Tess Wester, eigenlijk de doelvrouw van het Nederlands team en wel iemand met veel ervaring, is zwanger en er niet bij. De andere keepsters hebben die ervaring nog niet. Met wat ik heb meegemaakt, hoop ik ze verder te helpen.”

Nieuwe speelsters

Jankovic begint morgen met haar klus, als Nederland zich gaat voorbereiden op wedstrijden in de Golden League tegen Denemarken, Noorwegen en Zwitserland. Stuk voor stuk duels die moeten leiden tot een goede prestatie op het EK in november. “Hoe groot ik de kans acht dat dat lukt? Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Er ontbreken best wat spelers vanwege blessures of zwangerschappen. We moeten kijken hoe een team met veel nieuwe speelsters samen gaat spelen. Zelf heb ik er in ieder geval veel zin in. Al wordt het best raar om niet in de spelersrij te staan, maar met de coaches toe te kijken.”

Door: Rijnmond.nl
Foto: Mischa Keemink


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl