KNVB benoemt Van Persie en Robben tot bondsridder

Robin van Persie en Arjen Robben hebben tijdens een bijeenkomst voor oud-internationals in Zeist de onderscheiding van het bondsridderschap uitgereikt gekregen van Directeur Betaald Voetbal Marianne van Leeuwen. Het bondsridderschap is na het erelidmaatschap de hoogste onderscheiding die de voetbalbond kent.

Van Leeuwen: “Zowel voor Robin van Persie als voor Arjen Robben geldt dat ze gedurende hun hele carrière het Nederlands voetbal op een kenmerkende manier vertegenwoordigd hebben. Niet alleen door de prachtige momenten die ze het voetbal gegeven hebben, maar ook door de manier waarop ze – ieder op een eigen wijze – hun stempel op sportieve prestaties hebben weten te drukken. Gedurende een lange periode zijn zij bovendien bepalende spelers voor Oranje geweest waardoor een hele generatie met hen als voetbalhelden is opgegroeid.”

Het bondsridderschap is van oudsher een onderscheiding die werd toegekend aan vrijwilligers die gedurende een lange periode een zware vertegenwoordiging van hun vrijwilligersfunctie voor de voetbalbond hadden vervuld. Met name onder het voorzitterschap van Michael van Praag – gedurende de periode 2008-2019 – is er meer ruimte gekomen om ook op basis van een sportieve prestatie voorgedragen te worden. Internationals kunnen in aanmerking komen voor de onderscheiding wanneer er sprake is van een bijzondere verdienste voor het Nederlands voetbal gedurende een lange periode. Daarnaast wordt er gekeken naar de manier waarop die rol is ingevuld.

Eigen wapenschildje

Voor de bijeenkomst in Zeist waren achttien internationals uitgenodigd die inmiddels zijn afgezwaaid. De namen van al deze internationals zijn toegevoegd aan de Oranje Wall of Fame. Hier hebben alle ex-spelers, -speelsters en -bondscoaches die Oranje sinds 1905 hebben gediend een eigen wapenschildje.

De toevoegingen van vandaag zijn: Robin van Persie (102 caps), Arjen Robben (96 caps), Nigel de Jong (81 caps), Klaas Jan Huntelaar (76 caps), Ibrahim Afellay (53 caps), Gregory van der Wiel (46 caps), Daryl Janmaat (34 caps), Ron Vlaar (32 caps), Stijn Schaars (24 caps), Davy Pröpper (19 caps), Urby Emanuelson (17 caps), Michel Vorm (15 caps), Romeo Castelen (10 caps), Dirk Marcellis (3 caps), Paul Verhaegh (3 caps), Roy Beerens (2 caps), Glenn Loovens (2 caps) en Dwight Tiendalli (2 caps). Tijdens het middagprogramma in Zeist zijn bovendien ook de namen van dertig Oranjefans vereeuwigd op de Wall of Fame. Deze fans hebben allen meer dan honderd wedstrijden van het nationale elftal bezocht.

Ereronde

De oud-internationals zijn op uitnodiging van de KNVB aanwezig bij de UEFA Nations League-wedstrijd tegen België. Na afloop krijgen de Oranjefans de gelegenheid om Robin van Persie, Nigel de Jong en Ibrahim Afellay nogmaals te bedanken voor hun inzet voor Oranje. De drie genoemde spelers zullen een ereronde langs het publiek maken. Klaas Jan Huntelaar en Arjen Robben waren ook uitgenodigd voor de ereronde, maar zijn beiden niet aanwezig in de ArenA. Huntelaar was helaas verhinderd voor de dag. Arjen Robben was wel bij de bijeenkomst in Zeist aanwezig.

De Wall of Fame in Zeist is in april 2019 onthuld in het bijzijn van honderden voormalig internationals. Vanwege corona was het niet eerder mogelijk een passend afscheidsmoment voor de huidige lichting ex-internationals te organiseren. Met de groep die vandaag in het zonnetje wordt gezet, wordt de prille traditie om Oranje-legendes erkenning en waardering te tonen, voortgezet.

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl