Léon Krznaric (Fernhout Fysiotherapie): Fit blijven tijdens de winterstop !

Waterwegsport.nl vindt gezond en veilig sporten belangrijk. Vandaar dat samen met partner Fernhout Fysiotherapie het waterwegsport gezondheidsnetwerk is opgericht. Dit netwerk heeft als doel verenigingen, sporters en een ieder die iets met sport te maken heeft te verbinden en te informeren. Door middel van workshops, lezingen, trainingen, voorlichting en netwerkavonden kunnen we er samen voor zorgen dat gezond en veilig sporten belangrijk wordt en blijft in onze regio!

Vandaag behandelt Leon Krznaric, fysiotherapeut bij Fernhout Fysiotherapie en tevens voetballer bij hoofdklasser vv Zwaluwen, een veel voorkomend en hardnekkig probleem: Fit blijven tijdens de winterstop.

Het is weer bijna winterstop, tijd om de batterij, zowel mentaal als fysiek weer op te laden voor de tweede seizoenshelft. De winterstop duurt voor de meeste sporters 2 á 3 weken voordat er weer getraind en geoefend gaat worden voor de hervatting van de competities half januari. Hier een aantal tips om fit aan het nieuwe kalenderjaar te beginnen!

UITHOUDINGSVERMOGEN – Je hoeft niet bang te zijn dat je conditie enorm achteruit gaat in deze twee á drie weken. Onze maximale zuurstofopname, uitgedrukt in VO2max, gaat pas flink achteruit vanaf drie weken verminderde inspanning. Bij volledige inactiviteit (bedrust) ontstaat er al serieus verlies vanaf twee á drie dagen! Dus, reken maar uit je verlies.

BLESSUREPREVENTIE – Om er zeker van te zijn dat je niets inlevert en geen blessures oploopt in januari, adviseer ik alle sporters om toch minimaal twee keer per week bezig te blijven. Lange tijd zijn duurtrainingen en lange hardloopsessies uit den boze geweest voor team- en balsporters, maar de laatste jaren komt er steeds meer bewijs dat een goed duuruithoudingsvermogen het herstelvermogen tijdens wedstrijd positief beïnvloed. Dus een lekkere bosloop van 30-45 minuten kan dus prima! Langer dan 45 minuten raad ik af, omdat de kans op spier- en peesblessures daarmee toeneemt. We zijn het niet gewend.

VETPERCENTAGE – Om niet aan te komen in vetmassa adviseer ik om tussendoor kort en intensief te sporten. Denk hierbij aan een intervaltraining of een potje squashen, tennissen, zaalvoetballen, etc. Hiermee zorg je ervoor dat je stofwisseling hoog blijft en de uitgebreide kerstmaaltijden omzet in energie in plaats van buikvet.

ONTSPANNING – Ons stresshormoon Cortisol draagt ook bij aan het opslaan van vet rondom de buik. Dus zorg ervoor dat je ook mentaal weer fris wordt. Zet studie, werk en sport een paar dagen helemaal aan de kant en geniet van tijd met vrienden en familie. Dat is mijn kerstgedachte!

Fijne dagen en een gezond en blessurevrij 2019!

Léon Krznaric,

Sportfysiotherapeut
Fernhout Fysiotherapie


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl