Blog: Sporten en griep

Waterwegsport.nl vindt gezond en veilig sporten belangrijk. Vandaar dat samen met partner Fernhout Fysiotherapie het waterwegsport gezondheidsnetwerk is opgericht. Dit netwerk heeft als doel verenigingen, sporters en een ieder die iets met sport te maken heeft te verbinden en te informeren. Door middel van workshops, lezingen, trainingen, voorlichting en netwerkavonden kunnen we er samen voor zorgen dat gezond en veilig sporten belangrijk wordt en blijft in onze regio!

Griepje?

De griepepidemie lijkt inmiddels redelijk achter ons te liggen, net als de enorme blessuregolf die ieder sportteam teistert, dat is geen toeval natuurlijk. Tijdens een flinke griep kunnen we zomaar drie tot vier kilo aan lichaamsgewicht verliezen. Je hebt minder eetlust, minder energie en ligt veel in bed of op de bank. Maar van binnen is er een heftige strijd gaande. Die paar kilo die je kwijtraakt is (helaas) geen lichaamsvet. Vaker is dat vocht en spierweefsel. In noodsituaties verbrandt jouw lichaam liever spiereiwitten dan vetcellen. Spierweefsel heb je keihard nodig om te kunnen presteren, en na een periode van griep kan je jezelf dus slap en futloos voelen. Door te snel weer je oude trainingsniveau op te pakken werk je vervolgens een blessure in de hand.

Dit zijn periodes waarop je extra kwetsbaar bent, en zeker in teamsporten ligt de overbelasting op de loer. Of eigenlijk moeten we het ‘onderbelastbaarheid’ noemen. Zoals ik bij iedere sportblessure redeneer, heeft de patiënt te veel gedaan, of is hij/zij simpelweg niet fit genoeg?

Mag je sporten met griep?
Er zijn natuurlijk echte bikkels die hoe dan ook willen sporten, maar tijdens een griep met koorts is sporten juist gevaarlijk. Zorg ervoor dat het aantal dagen dat je koorts hebt gehad, ook weer neemt om te herstellen. Je lichaam heeft van binnen al een top prestatie moeten leveren om weer beter te worden. Wanneer je een verkoudheid hebt, en je wat minder fit voelt, is sporten vaak wel prettig. Even flink zweten en je zal merken dat je neus ook weer wat zuurstof door laat.

En wanneer het nu weer beter weer wordt, en we allemaal meer zin en energie hebben om lekker buiten te sporten, loopt de competitie op zijn eind. Ik kijk wel eens jaloersmakend naar de competitieopzet in Scandinavië en Rusland bijvoorbeeld, waar zij de competitie hebben aangepast aan het klimaat. Lekker doorsporten in de zomer, met een kleine vakantiestop tijdens de schoolvakantie. En in de koude maanden een flinke winterstop. Lijkt mij geweldig!

Succes met de laatste weken van het seizoen!

 

Léon Krznaric, fysiotherapeut bij Fernhout Fysiotherapie


Het laatste nieuws:

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl