Schiedam verslaat Rhinos in eerste inning

 

Door: Theo Koopman

Foto: Wim van Zon

 

Na 1 inning stond er een onvoorstelbare 9-1 op het scorebord zondagmiddag in de Schiedam Dome die na het zaterdagse noodweer met vereende krachten in gereedheid gebracht was voor de wedstrijd tussen koploper Schiedam en de Arnhemse Rhinos. “De spelers waren er op gebrand na de moeizame overwinningen van de afgelopen wedstrijden nu eens een afgetekende overwinning te behalen”, verklaarde Michael Zwitzer. Het werd toch een match die de Arnhemmers de volledige 9 innings de kans gaf een positief resultaat te boeken. Uiteindelijk trok het sterkere Schiedam met 13-7 aan het langste eind.

Een onwaarschijnlijke eerste inning

Dat Arnhem Rhinos met aanvallende bedoelingen naar Schiedam gekomen was bleek uit de scherpe start met de honkslag van eerste slagman Yosbert Yanes en de tweehonkslag van Benjamin Jansen die Yanes over de plaat hielp en de Rhinos in de eerste slagbeurt al een punt bezorgden. Het antwoord van Schiedam liet niet lang op zich wachten. Geholpen door startend Rhinos-werper Antoine Bailey, die zowel Roeland Offermans als Kim Maltha met vier wijd in een zetel op de honken bracht, liet Schiedam er geen gras over groeien. Michel Vervloet doorbrak zijn zwakkere reeks van de afgelopen wedstrijden met een puike tweehonkslag die Roeland Offermans liet scoren en sterspeler van dit seizoen Leon Korpel hamerde met een grondbal Kim Maltha binnen zodat het heel snel al weer 2-1 in het voordeel van Schiedam stond. In de thuisdug-out klonk na de mooie honkslag van Vervloet alweer het geroep om de polonaise hetgeen scorer Wim van Zon het ergste deed vrezen: “Als ik dat hoor in de dug-out ben ik bang dat de concentratie verdwijnt en de gemakzucht toeslaat.” Dat leek mee te vallen maar niet nadat ook de Schiedam-coaches constateerden dat scheidrechter Van der Meer een beetje meehielp. Met twee man uit, en Michel Vervloet, Leon Korpel en Gino Spruit Bleeker op de honken, liet Maikel Oosterveer met een count van twee slag en drie wijd een bal lopen die menig scheidsrechter ‘strike’ gecalled zou hebben. Van der Meer bepaalde echter dat Oosterveer een vrije loop naar het eerste honk kreeg waardoor Michel Vervloet automatisch voor de 3-1 tekende. Michael Zwitzer: “Als Maikel Oosterveer uitgegeven zou zijn hadden we een totaal andere wedstrijd gekregen. In plaats van 2-1 en de derde nul werd het opeens een puntenfestival.” Het liep dus anders want ook Sander Bol kreeg hierna van Antoine Bailey vier wijd waardoor de stand opliep naar 4-1. Rodrie Faries sloeg daarna zijn belangrijkste honkslag van de dag waarmee zowel Gino Spruit Bleeker als Maikel Oosterveer en Sander Bol konden scoren. Toen ook Roeland Offermans een honkslag van zijn knuppel liet vertrekken vond coach Van Schoonhoven het genoeg en verving hij werper Bailey die vijf keer vier wijd had laten intoetsen door de scorers. Zijn vervanger Jeroen van der Werf moet zich zijn eerste optreden anders hebben voorgesteld want zijn linksvelder Thohendley Keijzer liet hem gelijk al in de steek bij een fly ball van Kim Maltha. Door de fout van Keijzer scoorden Rodri Faries en Roeland Offermans respectievelijk 8-1 en 9-1. Pas daarna kon Rhinos de derde nul in een desastreus verlopen eerste inning laten noteren: Michel Vervloet werd door Dion Comenencia uitgevangen.

Te veel fouten

Was het inderdaad concentratieverlies waarvoor scorer Van Zon bang was, of was het de klamme hitte die de Schiedammer parten speelde, feit is dat derde honkman Jim van den Bosch de eerste van in totaal zes Schiedamse veldfouten voor zich opeiste en daarmee de Arnhemse blauwhemden een scoringsmogelijkheid bood die door een foute aangooi zelfs tot de 9-2 in de tweede inning leidde. Startend Schiedam-werper Lennard Bol viel niets te verwijten. Hij gooide de vijf innings die hem gegund waren solide met 2 keer drie slag, 2 keer vier wijd, drie honkslagen tegen en de hier beschreven twee Arnhemse punten. Aan slag liet Schiedam in de tweede en derde inning geen vuurwerk zien zodat aan het begin van de vierde inning nog steeds de voor Schiedam comfortabele 9-2 op het virtuele scorebord stond. De drie Arnhemse slaglieden der vierde slagbeurt mochten hun dug-out linea recta weer opzoeken en Leon Korpel deed weer van zich spreken toen Schiedam haar vierde slagbeurt kreeg. Ervoor was Michel Vervloet uitgegaan en erna werd ook Gino Spruit Bleeker uitgevangen maar de topslagman zette zichzelf op het eerste honk met een krachtige grondklap en stal daarna op imposante wijze het tweede honk. Hij werd beloond door de honkskagen van Jim van den Bosch en Maikel Oosterveer waardoor hij de 10-2 kon laten aantekenen. De vijfde inning kende alleen enige opwinding vanwege de honkslag van Yosbert Yanes, de beste slagman bij de Rhinos, er vielen geen punten te noteren.

De neushoorns sprokkelden in de zesde inning weer een puntje bij elkaar. Coach Leo Voogd had Yardi Roodbol als closer het strijdperk in gestuurd met de gedachte dat een winst in zeven innings een reële mogelijkheid was, een gedachte die voor de wedstrijd begonnen was ook bij de spelers leefde. De punten die Schiedam in de zesde inning diende te scoren bleven echter ook beperkt tot één punt. Het was weer Leon Korpel die dubbelde terwijl Michel Vervloet (vier wijd) al op het eerste honk stond. Vervloet kon scoren op een grondbal van Gino Spruit Bleeker. Verder kwam Schiedam niet want Jim van den Bosch en Sander Bol produceerden verre flies die een eenvoudige prooi waren voor de verrevelders uit Arnhem.

Een koude kermis

De zevende inning moest het versnelde einde van de wedstrijd brengen voor Schiedam maar leverde daarentegen vier punten op voor de gasten met als hoogtepunt de homerun met één man aan boord die Benjamin Jansen produceerde. Voor Schiedam was het een kampioenskandidaat onwaardige inning met een verkeerd verwerkte grondbal door korte stop Michel Vervloet, een foute aangooi op het eerste honk na een dropped third strike en een verkeerd verwerkte bal op het tweede honk bij een pick-of poging. Gevolg: Schiedam had niet slechts twee punten nodig in haar zevende slagbeurt maar zes. Die zes punten kwamen er niet al vergrootte de Voogd-brigade haar voorsprong tot 12-7. Kim Maltha kon scoren op een fraaie tweehonkslag van Michel Vervloet. Leo Voogd had na de homerun van Benjamin Jansen Stefan Droog als werper op de heuvel gezet en de rode furie zette in de achtste inning de eerste twee slaglieden uit Arnhem met drie slag aan de kant. Na een honkslag van (weer) Yanes was Keijzer de derde nul na een even spectaculaire als fenomenale vangbal van Roeland Offermans. Gino Spruit Bleeker scoorde in de gelijkmakende slagbeurt de 13-7 op een mooie hit van net in het veld gekomen Tjeerd Boer.

Toch nog afgetekend

In de negende inning hoefde Schiedam niet meer aan slag te verschijnen omdat de met uitsterving bedreigde diersoort uit Arnhem geen vuist meer kon maken. Mark Boon bereikte nog wel het eerste honk maar let zich uittikken bij een poging het tweede honk te stelen. Benjamin Jansen ging uit door een actie 6-3 en Stefan Droog beëindigde hoogstpersoonlijk de wedstrijd door Dairon Simon uit te vangen. Het werd daardoor een duidelijke overwinning van een beter Schiedam dat het zichzelf lastiger maakte dan nodig was en waar de slordigheden, met het oog op de vele wedstrijden die in juni nog volgen, door de staf uitgebannen moeten worden. Met twee verliespartijen minder dan de achtervolgers mag er gedroomd worden van de polonaise, de competitie is echter nog lang en er zijn nog flinke Utrechtse heuvels te nemen. Acht winstpartijen uit acht wedstrijden is echter ook een score die het lonken naar een landskampioenschap rechtvaardigt.

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Elijah Valk

Elijah Valk

WaterwegSport.nl - elijahvalk74@gmail.com

Geef een reactie