Sparta Rotterdam is vanavond onderuit gegaan tegen FC Twente. De bezoekers kregen in de slotfase een penalty, die benut werd door Ricky van Wolfswinkel. Dat bleek ook het enige doelpunt te zijn van deze wedstrijd: 0-1.

Na vijf wedstrijden waarin Sparta publiek mocht verwelkomen op Het Kasteel, moest er vandaag helaas weer zonder publiek gespeeld worden. Vorig seizoen werd Sparta – Twente ook zonder publiek afgewerkt. Er viel toen weinig te beleven, met een 0-0 eindstand als gevolg. De editie daarvoor in Spangen was voor veel Sparta supporters wel erg mooi. Bryan Smeets liet een uitverkocht Kasteel ontploffen door de bal op fabelachtige wijze de kruising in te volleren.

Sparta ging twee weken geleden met een goed gevoel de interlandbreak in. In die wedstrijd werden er drie broodnodige punten overtuigend gepakt bij Willem II. Dankzij twee doelpunten van Bart Vriends en één van Emanuel Emegha won Sparta met 0-3. De Rotterdammers staan daardoor 16e. Ook bij Twente was de lach op het gezicht te zien tijdens de interlandbreak. De Tukkers staan knap 6e en gingen de interlandbreak in met een 1-0 zege op rivaal Heracles.

Trainer Henk Fraser heeft vanavond dezelfde elf namen het veld ingestuurd als in Tilburg. Gezien het resultaat wat dat opleverde, is dat geen verrassing. Fraser heeft zelfs weer de beschikking over Laurent Jans, die door een blessure de wedstrijd tegen Willem II aan zich voorbij moest laten gaan. Jans begint wel op de bank.

FC Twente nam het initiatief in de openingsfase. Dat leidde tot een kansje voor Van Wolfswinkel, al had Maduka Okoye geen problemen om zijn kopbal onschadelijk te maken. Aan de andere kant deelde ook Sparta een speldenprikje uit. Tom Beugelsdijk knikte over. De beste kans voor Twente in de eerste helft kwam na een kwartier. Michal Sadilek gaf de bal mee aan Dimitris Limnios, maar een goede reflex van Okoye voorkwam de 0-1. Hierna nam Lennart Thy de doelman van Twente onder vuur. Na een lange bal van Smeets schoot Thy echter recht op Lars Unnerstall af.

Vervolgens gebeurde er weinig meer op Het Kasteel. Na een krap halfuur snelde Emanuel Emegha er vandoor, maar schoot hij ruim over. Heel veel meer kansen kwamen er tot de slotfase van de eerste helft niet. Vlak voor rust werd Bart Vriends namelijk nog gevaarlijk. Smeets bracht in een afgeslagen corner nieuw leven, maar Vriends kopte over. Twee weken geleden scoorde hij op deze wijze nog tegen Willem II.

Na een weinig enerverende eerste helft begon Sparta wel erg sterk aan de tweede helft. Emegha werd een aantal keer gevaarlijk, al kreeg Unnerstall de grootste schrik van een medespeler. Die veranderde namelijk een voorzet van Mica Pinto van richting, maar Unnerstall kon de openingstreffer voorkomen. Na tien minuten in de tweede helft nam de druk van Sparta wat af, maar werd de thuisploeg zeker niet overlopen. Toch zorgt een fraai schot van Wout Brama bijna voor de 0-1. Uit een corner van Sadilek volleerde Brama op Okoye af, maar de goalie pareerde die kanonskogel.

Hierna nam Twente het initiatief terug in de wedstrijd, maar het Sparta lastig maken, lukte niet. Tevens kwam de ploeg van Fraser ook niet in de buurt van het vijandelijke doel. Waar er niets aan de hand leek voor Sparta, kwam Twente een kleine tien minuten voor tijd toch op voorsprong. Giannis Masouras gleed Michel Vlap onderuit in het strafschopgebied, waarna scheidsrechter Edwin van de Graaf door de VAR verzocht werd om naar de beelden te kijken. Na het terugkijken van de situatie gaf Van de Graaf een dubieuze penalty. Okoye koos wel voor de goede hoek, maar kon niet voorkomen dat Van Wolfswinkel vanaf de stip de 0-1 maakte.

Sparta had nog luttele minuten over om een nederlaag te voorkomen. Met een drie dubbele wissel probeerde Fraser de wedstrijd naar zich toe te trekken. Dat zorgde voor een slotoffensief, waarin één van die invallers een grote kans kreeg. Een goed schot van Mohammed Osman werd echter door Unnerstall over getikt. Met Beugelsdijk in de spits deed Sparta er nog alles aan om er een resultaat uit te halen, maar dat lukte niet. Sparta verliest nipt met 0-1  van Twente en blijft voorlopig 16e.

Opstelling Sparta: Maduka Okoye, Dirk Abels, Bart Vriends, Tom Beugelsdijk, Mica Pinto (85. Kenzo Goudmijn), Adil Auassar (85. Mohammed Osman), Giannis Masouras (85. Vito van Crooij), Sven Mijnans (67. Aaron Meijers), Lennart Thy, Bryan Smeets, Emanuel Emegha (74. Mario Engels)

Door: Sparta Rotterdam