Zaterdagavond staat er voor Sparta Rotterdam een belangrijke wedstrijd op het programma in de strijd om een ticket voor play-offs voor Europees voetbal. In N.E.C. ontmoeten de Rotterdammers een directe concurrent. Om 21.00 uur wordt er afgetrapt in het Goffertstadion.

Na afgelopen zaterdag kan Sparta weer omhoog kijken op de ranglijst. De Kasteelheren boekten een hele belangrijke zege tegen Excelsior in de stadsderby. Dat het in 4-2 voor Sparta zou eindigen, zou je na het eerste kwartier niet verwachten. Excelsior ging namelijk met 0-2 aan de leiding dankzij doelpunten van Kik Pierie en Lance Duijvestijn. Tien minuten later bracht Arno Verschueren Sparta met een prachtgoal terug in de wedstrijd, waarna Tobias Lauritsen voor de rust nog tekende voor de gelijkmaker. De Noor, die bij de aansluitingstreffer al de assist gaf, werd de man van de derby. Na 74 minuten spelen knikte Lauritsen op fraaie wijze een hoekschop achter Excelsior-doelman Stijn van Gassel. Charles-Andreas Brym deelde uiteindelijk diep in de blessuretijd de genadeklap uit: 4-2. Doordat Sparta in de weken hiervoor puntenverlies leed tegen Go Ahead Eagles, RKC en PEC Zwolle, maakte het deze derbyzege nog belangrijker. De Kasteelclub keert tevens terug in het linkerrijtje.

Sparta staat namelijk negende met één punt achterstand op nummer acht N.E.C. De Nijmegenaren zijn aan een prima seizoen bezig en hebben net als Sparta uitzicht op de play-offs voor Europees voetbal. Vooral na de winterstop is N.E.C. goed op dreef. De mannen van trainer Rogier Meijer begonnen 2024 met een knap gelijkspel in De Kuip tegen Feyenoord (2-2) en wonnen daarna met 1-0 van FC Twente. Hierna volgde een gelijkspel in Deventer tegen Go Ahead (2-2) en een zege op Heracles (3-1). De enige domper van 2024 beleefde N.E.C. verrassend genoeg tegen RKC. Hoewel de Waalwijkers de laagst genoteerde ploeg op de ranglijst is die N.E.C. dit kalenderjaar trof, verloren zij. RKC bleek met 2-0 te sterk. Eén week later revancheerde de ploeg uit Gelderland zich alweer met opnieuw een fraai gelijkspel. Een late treffer van Rober González zorgde ervoor dat N.E.C. één punt mee snoepte uit Amsterdam: 2-2. Ondertussen kan N.E.C. ook nog een snellere weg naar Europees voetbal bewandelen. De Nijmegenaren staan namelijk in de halve finales van de TOTO KNVB Beker. In dat toernooi treffen zij dinsdagavond SC Cambuur.

In de laatste jaren heeft Sparta een aardige reeks van goede resultaten opgebouwd in Nijmegen. De laatste nederlaag dateert van 2015, toen N.E.C. in de beker met 4-0 te sterk was. Eén jaar later boekte Sparta de laatste zege in het Goffertstadion door een doelpunt van Paco van Moorsel. Hierna eindigde het tussen N.E.C. en Sparta drie keer gelijk, waarin de laatste editie een 1-1 eindstand kende. Arno Verschueren bracht Sparta in de tweede helft op voorsprong, maar in de slotfase voorkwam Pedro Marques een nederlaag voor N.E.C. Op Het Kasteel werd het eerder dit seizoen ook 1-1. Joshua Kitolano was destijds de Spartaanse doelpuntenmaker.

Bij N.E.C. komen een aantal Spartanen een oude bekende tegen. Rijk Janse doorliep namelijk een groot deel van de jeugdopleiding van Sparta. Tot een officieel debuut in de hoofdmacht van Sparta kwam Janse niet, maar hij keepte wel zestien wedstrijden voor Jong Sparta. Bij N.E.C. is de goalie als derde doelman onderdeel van de A-selectie.

Trainer Jeroen Rijsdijk kan zaterdagavond in ieder geval geen beroep doen op Jonathan de Guzmán. De middenvelder kreeg tegen Excelsior zijn vijfde gele kaart en is daarom geschorst.

Door: Sparta Rotterdam
Foto: Mischa Keemink

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl