Sportfotograaf: ‘altijd leveren’

Sportfotograaf, lekker genietend van het zonnetje. Op de eerste rij bij de mooiste sportevenementen om unieke sportprestaties te mogen fotograferen!  Dat wil ik ook! is vaak de eerste gedachte!

Nu is dat zonnetje weg en komt de regen met bakken naar beneden, knallen de nitraatbommen je in het stadion om de oren of wordt je vanuit het uit-vak getrakteerd op een welgemikt glas bier. Ook dan verwacht de klant dat foto’s binnen een paar seconden beschikbaar zijn om geplaatst te worden op de grootste nieuwsmediums. Sportfotograaf is een vak. Op het knopje drukken van de camera is het begin.

Rotterdammer Dennis Wielders (47) is een van hem. Wat ooit begon als hobby bij de jeugd van Feyenoord resulteerde niet veel later in een 4-jarige opleiding aan de fotovakschool. Vervolgens kreeg hij de kans bij het toonaangevende fotopersbureau Pro-shots, waarvoor hij inmiddels al 4 jaar onafgebroken elk weekend langs de lijn zit om de mooiste foto’s aan te leveren.
“Daar heb ik echt geleerd wat sportfotografie inhoudt.” Steekt hij van wal. “Als je van de fotovakschool afkomt en de nodige meters hebt gemaakt als ‘amateur’ ken je het trucje maar pas in de praktijk leer je omgaan met de stress van het leveren. De juiste beelden met een grote nieuwswaarde kunnen belangrijker zijn dan een regulier duel in de wedstrijd. Je wordt als het ware een fotojournalist.”

Voorbereiding

Voor een wedstrijd die 90 minuten duurt staat een voorbereidingstijd die minstens het dubbele bedraagt. “Meestal ben ik anderhalf uur voor de wedstrijd aanwezig. Dan maak ik mijn apparatuur in orde en stel ik alles af. Bij elke wedstrijd fotografeer ik met een 400 mm lens (De welbekende grote toeters) een 70-200 mm en een groothoek lens. Daarnaast heb ik een doelcamera die ik op afstand bedien.” Stelt Wielders. “Als dat in orde is zorg ik dat ik de namen van alle spelers en belanghebbende in mijn laptop invoer om deze in de foto’s te kunnen zetten. Vervolgens verdiep ik me in de wedstrijd. Zijn er speciale omstandigheden waar ik op moet letten? Zijn er supportersacties? Wat zijn de belangen?”

Tijdens de wedstrijd
Als de bal gaat rollen gaat het om 2 dingen: Kwaliteit en snelheid. “Als de wedstrijd begint is alle focus op de momenten. De foto’s haal ik via mijn camera automatisch binnen waarna ik ze terplekke bewerk en voorzie van de juiste metadata, dit wil zeggen de juiste informatie zoals namen en spelmomenten. Soms stuur ik de foto’s direct door naar iemand die op kantoor zit en de foto’s op deze manier behandeld. Hierna zijn de foto’s gereed voor gebruik en stuuk ik ze in een oogwenk door naar het persbureau. Daar kan de klant ze downloaden en direct gebruiken voor een tv-uitzending, plaatsing op internet of een ander medium.”

Altijd leveren
De ‘Workflow’ van veld naar klant kan voor een leek al indrukwekkend worden genoemd voor Wielders en zijn collega fotografen zit dit ingebakken en wordt het echt spannend als de omstandigheden niet optimaal zijn. “Je hebt weleens dat de regen met bakken uit de lucht komt en dat je helemaal verzopen bent maar ook dan verwacht de klant foto’s. Gelukkig zijn we creatief genoeg om hier mee om te gaan en ook dan aan de hoge verwachtingen te voldoen. “

Genieten
Uiteindelijk wordt er dus niet alleen van de sporters binnen het veld, maar ook van de fotografen daarbuiten een topprestatie verwacht. “Daar gaan we wel voor. Als fotograaf heb je ook weleens momenten dat je niet lekker in de wedstrijd zit en dat een speler drie keer de andere kant oploopt tijdens het juichen. Daar baal je dan van maar je moet verder. Maar aan de andere kant, als Van Persie de winnende maakt in de bekerfinale en recht je lens inloopt waarna je dit beeld groot op de voorpagina van een groot medium ziet staat dan is sportfotograaf het mooiste vak van de wereld. Daar doe je het uiteindelijk voor.”

Dit is een artikel uit het Waterwegsport.nl aftrap magazine 20/21
Lees hem nu online of maak gebruik van de bestelservice waarin u het prachtige 56-tellende hard copy krijgt toegestuurd. Stuur een email naar info@waterwegsport.nl of APP naar 0640160266 en vermeld hierin:

  • Naam
  • Adres
  • telefoonnummer
  • aantal

Per gids betaald u door middel van een tikkie 4,50,-  Een bedrag wat in zijn geheel zal worden overgemaakt naar KIKA !

Door:/Foto’s: Mischa Keemink


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl