ROTTERDAM – Sparta Rotterdam is er op eigen veld niet in geslaagd een resultaat te boeken tegen FC Utrecht. Op Het Kasteel werd zondagmiddag het door twee strafschoppen 1-2 voor de ploeg van John van den Brom.

Nee, het was absoluut niet om te watertanden wat de honderden supporters kregen voorgeschoteld. De kasteelheren kwamen niet bepaald overtuigend uit de startblokken, zoals dat in de meeste thuiswedstrijden dit seizoen wel het geval was. De afwezigheid van spelmaker Bryan Smeets, die met een nekblessure moest toekijken, viel de Rotterdammers zwaar. Zijn vervanger Dante Rigo speelde voorin weinig tot niets klaar.

Hetzelfde gold voor de Israëlische sluitpost Ariel Harush, die de geschorste Tim Coremans verving. De debutant oogde allesbehalve zeker tussen de palen. Zijn onzekerheid kwam de keeper al na vijf minuten duur te staan. De sluitpost werkte FC Utrecht-speler Sander van der Streek in de zestien meter naar de grond. De scheidsrechter was onverbiddelijk en legde de bal op de stip. Ondanks dat Harush een doorgebroken speler naar de grond werkte bleef een kaart uit. De strafschop werd wel ingeschoten door Jean-Christophe Bahebeck.

De ploeg van hoofdtrainer Henk Fraser had moeite om de ruimte te vinden, maar scoorde toch uit een spaarzame mogelijkheid. Ragnar Ache kopte een op maat gegeven voorzet van Dirk Abels keihard over FC Utrecht-keeper Maarten Paes, die door de laagstaande en felle zon geen schijn van kans had. Het betekende de 1-1 uit de eerste uitgespeelde Rotterdamse aanval.

De Kasteelploeg kwam na de gelijke stand beter in de wedstrijd. Even leek het erop dat er met een gelijkspel de rust werd gehaald, maar een nieuwe penalty gooide roet in het eten. Mohamed Rayhi kreeg de bal in het strafschopgebied op de hand, waardoor de leidsman, op aangeven van de VAR, opnieuw naar de stip wees. Dit tot ontevredenheid van het Rotterdamse publiek.

Ariel Harush kreeg de mogelijkheid zijn eerdere fout goed te maken. Dit gebeurde ook. De keeper pakte de strafschop, maar werd niet veel later teruggefloten, omdat hij volgens de VAR te vroeg van zijn lijn kwam. De strafschop moest dus overnieuw genomen worden. Deze keer had de sluitpost geen schijn van kans en scoorde Adam Maher vlak voor de rust de 1-2.

Nee, het was hoogstwaarschijnlijk niet het debuut waar Harush op had gehoopt, want ook in het begin van de tweede helft kwam hij allesbehalve zeker over.

Sparta kreeg lange tijd geen uitgespeelde kansen om de score gelijk te trekken. Een kwartier voor tijd probeer Halil Dervisoglu met kapbewegingen de verdediging van FC Utrecht het bos in te sturen, iets wat ook lukte. Maar de afronding was matig.

De tijd begin te dringen. Fraser probeerde met Joel Pirroe en Khalid Karami ruimte te creëren. Later kam daar publiekslieveling Lars Veldwijk nog bij. Met een vier mans aanval ging Sparta op jacht naar een punt.

Ondanks het slotoffensief, waarin Sparta in de ogen van de Rotterdamse toeschouwers ook nog eens een penalty misliep, bleef het 1-2.