Aaron de Groot debuteert in Team Kingdom of the Netherlands

Op woensdag reist Team Kingdom of the Netherlands naar Italië voor het EK en dat doet het met een aantal nieuwe gezichten en een verjongde selectie. Bondscoach Evert-Jan ’t Hoen heeft voor het EK, dat van 12 tot en met 19 september in Turijn wordt gespeeld, vier debutanten geselecteerd. Met deze nieuwe selectie gaat het Koninkrijksteam op jacht naar de 24ste Europese titel en de vierde op rij.

Na het Olympisch Kwalificatie Toernooi van afgelopen zomer, waar het Koninkrijksteam zich niet kon plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokyo, heeft de technische staf besloten een verjonging door te voeren in de selectie die in de komende jaren moet zorgen voor nieuwe successen. Al tijdens het OKT debuteerden Jiandido Tromp, Mike Groen en Arij Fransen en ook tijdens het EK van dit jaar zullen vier spelers voor het eerst hun opwachting maken in het oranje van het Koninkrijksteam.

Die debutanten zijn Junior Martina, Aaron de Groot, Julian Rip en Jayden Gonesh. Voor de Groot, Rip en Gonesh is het een beloning voor een zeer goed EK met het Koninkrijksteam U23. Dat team werd in augustus Europees Kampioen en Rip werd uitgeroepen tot Beste Slagman, de Groot werd de Beste Werper en Gonesh was de startende werper in de finale tegen Duitsland. Martina speelt professioneel honkbal in de organisatie van de Washington Nationals. Hij doet het daar zo goed dat hij inmiddels uitkomt op High-A niveau.

Gouden generatie

In de selectie ontbreekt inmiddels een aantal namen dat jarenlang onderdeel uitmaakte van een gouden generatie honkballers. Zo zijn onder meer werpers Rob Cordemans en Diegomar Markwell niet meer geselecteerd. In plaats daarvan wordt gebouwd aan een Koninkrijksteam met een nieuwe generatie tophonkballers. Technisch Directeur Tjerk Smeets legt uit dat er na het mislopen van de Spelen een nieuwe cyclus gestart is: “Wij hebben de luxe gehad jarenlang op dezelfde groep topspelers te kunnen bouwen. Na het OKT hebben wij met de bondscoach en de technische staf de keuze gemaakt om een aantal jonge jongens in te passen en te starten met een rebuild.”

Deze rebuild komt natuurlijk niet uit de lucht vallen: “We hebben de laatste jaren al duidelijk ingezet op de leeftijdscategorieën U18 en U23. Dat gebeurt financieel, met de inzet van coaching en het organiseren van trainingskampen rondom belangrijke toernooien. Dit jaar heeft dat al geresulteerd in twee Europese titels en je ziet nu dat er drie jongens van U23 doorstromen naar het A-Team.”

Niet rigoureus

Zo’n rebuild wil je niet direct te rigoureus doorvoeren, want het blijft topsport en er moet wel resultaat geboekt worden op het EK. Daarom is er door de technische staf goed gekeken naar welke combinatie van ervaring en jeugd er geselecteerd zou worden. “In gesprekken met de bondscoach en de andere coaches hebben we voor dit EK goed gekeken naar welke van de iets oudere spelers er nog goed gepresteerd hebben en in dit team met hun ervaring nog een mentorrol kunnen vervullen, zodat we een mooie balans van jeugdig talent en ervaring in onze selectie hebben.”

Ten opzichte van het OKT in juni is de gemiddelde leeftijd van de selectie inmiddels al met drie jaar gezakt, maar toch zegt Smeets over een zeer solide selectie te beschikken: “De doelstelling is duidelijk: we willen Europees Kampioen worden.”

EK

Woensdagochtend vertrekt het Koninkrijksteam naar Turijn, waar het deze week nog een aantal trainingen en oefenwedstrijden af zal werken alvorens het op 12 september begint aan de jacht op de Europese titel met een groepswedstrijd tegen Slowakije. De andere tegenstanders in de groepsfase zijn Tsjechië (13 september) en Zweden (14 september). De nummers één en twee van de groep plaatsen zich voor de kwartfinales, die op 16 september beginnen.

De volledige selectie van Team Kingdom of the Netherlands:

Pitchers Club
Mike Bolsenbroek Heidenheim Heideköpfe (Duitsland)
Aaron de Groot* Curaçao Neptunus
Wendell Floranus Tigres de Quintana Roo (Mexico)
Jayden Gonesh* Silicon Storks
Mike Groen L&D Amsterdam
Franklin van Gurp Seattle Mariners (High-A)
Lars Huijer HCAW
Kevin Kelly Curaçao Neptunus
Shairon Martis L&D Amsterdam
Juan Carlos Sulbaran L&D Amsterdam
Kaj Timmermans Curaçao Neptunus
Catchers
Sicnarf Loopstok L&D Amsterdam
Dashenko Ricardo Curaçao Neptunus
Infielders
Calten Daal Wildcats (Curaçao)
Dwayne Kemp Curaçao Neptunus
Junior Martina* Washington Nationals (High-A)
John Polonius Curaçao Neptunus
Juremi Profar Sta. Maria Pirates (Curaçao)
Sharlon Schoop L&D Amsterdam
Outfielders
Roger Bernadina Curaçao Neptunus
Denzel Richardson L&D Amsterdam
Julian Rip* HCAW
Jiandido Tromp San Marino (Italië)
Utility
Ray-Patrick Didder Los Angeles Angels of Anaheim (Double-A)
*debutant

Technische staf:

Evert-Jan ’t Hoen – Bondscoach
Sidney de Jong – Hitting coach
Robin van Doornspeek – Pitching coach
Ben Thijssen – 3rd base coach
Wim Martinus – 1st base coach
Harmen Bakker – S&C coach
Quintijn van der Roest – fysiotherapeut
Louie Sienders – bullpen catcher
Niels van Weert – teammanager

Foto: Mischa Keemink


Het laatste nieuws:

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl