verenigingsleven-2

Waterwegsport.nl maakt graag plaats voor een vlijmscherpe pen. Constateringen uit het dagelijkse of sportieve leven die met gevoel en recht uit het hart op papier zijn gezet.
Sinds enkele weken ventileert “Punter” op deze manier zijn mening met een wekelijkse column op de site van Excelsior’20. Het gezicht dat hoort bij het pseudoniem is maar bij weinigen bekend maar een ding is zeker: Waterwegsport.nl smult al bij de herkenbare onderwerpen en is er trots op dat wij wekelijks deze huzarenstukjes een plaats mogen geven…..Deze week deel 2:

Verenigingsleven

Mijn buurman wees me op het artikel in het magazine van het Algemeen Dagblad. Daarin komt een moeder uitgebreid aan het woord over de hobby van haar hockeyende dochter en beschrijft wat daar bij komt kijken. Voor degenen die het hebben gemist, hierbij enkele passages.

Half tien zaterdagochtend, de ene helft van de ouders brak van de ‘day after the night before’, de andere helft wrijft de slaap uit de ogen – moe van een drukke werkweek. We zitten verzameld in de gymzaal van de plaatselijke middelbare school. De technische commissie van de hockeyclub van mijn jongste dochter spreekt ons toe: ‘We zijn een club van vrijwilligers en iedere ouder heeft een taak. Daarnaast zoeken we vrijwilligers voor de barcommissie en de feestcommissie. Straks krijgt ieder team een lijst en daarop vul je je taak voor het komende seizoen in’…

…Opnieuw zaterdagochtend. Ik maak inmiddels furore als spelleider en fluit wedstrijden. Een andere ouder coacht, de andere staat achter de bar, de volgende heeft voor dag en dauw het veld uitgezet. Ondertussen sleept de feestcommissie met ballonnen voor het ‘witte wonder winterfeest’, blaast springkussens op, bakt suikervrije taarten en knoopt decoratieve linten aan de hekken. De participatiesamenleving in vol bedrijf, het collectieve clubgevoel in optima forma…

(BRON: AD Magazine)

Dat gelezen hebbend, heb ik eens om me heen gekeken bij de club, uw voetbalclub. De vrouw van de verzorger van het eerste zit in een muffig hok om toegangskaartjes voor de wedstrijd van het eerste elftal te verkopen. Ze draait ook de nodige bardiensten. Manlief, die verzorger, fungeert tevens als kaartjescontroleur op de carnavalsavonden. Nog zo’n voorbeeld: een eerste elftalspeler loopt een dag voor zijn wedstrijd ’s ochtends in alle vroegte het veld op om een onbeduidend pupillenpartijtje te blazen.

Kijk, die twee behoren tot het soort leden waar een club op kan leunen, waar een club door kan bestaan. En dan zijn zij nog niet eens ouders van bij de vereniging spelende kinderen.

Hoe zit het eigenlijk met die ouders? Was het niet zo dat iedere vader of moeder die een jeugdlid aanmeldde bij de club op een formulier moest aangeven wat hij of zij bij de club wilde doen? Ik heb ze niet geteld hoor, maar duidelijk is dat het overgrote merendeel van de ouders niets doet bij de club. Ja, zeuren als er eens iets niet gaat zoals ze dat gewenst hadden. Maar daarbij vergeten ze dat degenen tegen wie ze zeuren, wel doen wat zij niet doen: iets doen voor de vereniging. En daardoor komt veel van het werk terecht op de schouders van de mensen die al zo veel doen. Ondoenlijk eigenlijk.

Zo hoort het niet te gaan in het verenigingsleven. Besef dat het kind, uw kind, niet kan sporten bij de club waar hij/zij is aangesloten als er niemand zo gek is om de handen uit de mouwen te steken, verantwoordelijkheid te nemen, vroeg op te staan om een sportdag mogelijk te maken.

Ja, de club heeft een geweldig leger aan leden en sympathisanten die zich verdienstelijk maken voor de club. Daar mag de vereniging blij mee zijn. Maar het leger aan alleen langs de lijn toekijkende ouders van jeugdleden is vele malen groter. En dat is, wat mij betreft, frustrerend.

Een ieder die zich nu aangesproken voelt, neem ik mee naar de hockeyclub van het begin van dit verhaal. …Straks krijgt ieder team een lijst en daarop vul je je taak voor het komende seizoen in

Het wordt tijd dat we het normaal vinden iets te doen voor de club waar onze kinderen sporten. Nog enkele wedstrijdjes en dan kunt u daar de hele zomer over nadenken.

Punter

[slideshow_deploy id=’3595′]

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl