Column: Thomas is een Spangenaar

In de zomer van 2014 kwam een voor velen nog redelijk onbekende speler van VOC naar Sparta Rotterdam. De aanvaller, Thomas Verhaar, groeide in zijn periode bij de Kasteelheren uit tot een publiekslieveling en een man van de club. Mede door de ingenieuze voetbalintelligentie van ‘de Messi van de Jupiler League’, promoveerde Sparta een seizoen later en konden de Spartaanse fans twee jaar lang genieten in de Eredivisie. Na 4,5 jaar kiest Verhaar nu voor een buitenlands avontuur, en dat is hem van harte gegund.

In het hedendaagse voetbal lijkt clubliefde niet meer te bestaan, maar Verhaar is een uitzondering op deze regel, zoals hij wel vaker een uitzondering op regels lijkt te zijn. In het voetbalwereldje, waar Rap of Hiphop uit vrijwel iedere kleedkamer schalt wordt Thomas bijvoorbeeld veel gelukkiger van klassiekers als Bob Dylan, Johnny Cash en Pink Floyd. Bovendien rondde Verhaar naast zijn carrière als profvoetballer een opleiding fysiotherapie af, iets wat maar weinig collega’s hem na zullen doen. Maar ook op het veld was Thomas uniek en af en toe zelfs onnavolgbaar.

Verhaar strooide op het Spangense kunstgras met lepe steekballetjes, had prachtige acties langs de zijlijn en vermaakte het Spartaanse publiek, met name in het kampioensjaar, met schitterende doelpunten. Vooral de prachtige stiftjes, die tegen Fortuna Sittard in het bijzonder, staan in het collectief geheugen van menig Spartasupporter gegrift. Soms trok Thomas met zoveel bravoure naar binnen, dat zijn wilde haardos het enige was wat hem van Arjen Robben onderscheidde.
Toch was Thomas niet altijd geliefd onder de fans. Gedurende grote delen van sommige wedstrijden leek alles te mislukken en werd het gezucht en gesteun van de kritische Spartafans steeds luider. Maar vrijwel altijd had Verhaar in deze duels maar één moment van uitzonderlijke klasse nodig om deze zuchten en steunen om te zetten in het luid scanderen van zijn naam: ‘Thomas is een Spangenaar’.

En daarvan is geen woord gelogen. Thomas ís een Spangenaar. In voor en tegenspoed. Verhaar was zeer belangrijk voor de Spartaanse promotie, maar liep ook vooraan om excuses aan te bieden na de degradatiewedstrijd tegen FC Emmen. Bij dat laatste duel werd hij nota bene door een ‘supporter’ belaagd omdat hij het Spartaanse shirt niet waard zou zijn. De persoon in kwestie had echter ongelijk. Thomas is het shirt meer dan waard en het zal menig Spartaan toch een beetje pijn doen dat deze Spangenaar de club nu (voor even) zal verlaten.

Thomas zal namelijk in de voetsporen van al die andere VOC-kapiteins van vroeger op zoek gaan naar een prachtig avontuur in het buitenland. En evenals vroeger gaat deze reis naar geluk via kaap de goede hoop. Thomas, op z’n Afrikaans ‘’n baie lekker avontuur’ toegewenst bij Ajax Cape Town en hopelijk tot snel op Spangen.


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Leon van Voorst

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl